Življenska doba iPhonov je zelo kratka, povprečno traja nekje med 18 in 24 meseci, preden se začnejo pojavljati težave kot so samodejno izklapljanje telefona, upočasnjeno delovanje ali močno oslabljena baterija. Poleg tega se današnja tehnologija tako hitro razvija, da je telefon po izdaji novega modela že po enem letu zastarel.

Predstavljamo vam nekaj trikov, s katerimi lahko iz umirajočega telefona iztisnete še zadnje atome življenja.

Poglejte pod pokrov

Najprej preverite, katera aplikacija krade vašemu telefonu največ prostora. Odprite Settings > General > Usage in preverite, katere aplikacije so najbolj potratne.

Odstranite neuporabne aplikacije

Skozi dolge mesece ali celo leta uporabe vašega telefona, se vam je na njem verjetno nabralo mnogo aplikacij, na katere ste že popolnoma pozabili in jih nikoli ne uporabljate. Ko odstranite nepotrebno kramo, bo procesor spet malenkost lažje zadihal.

Izklopite sledenje lokacije

Mnoge aplikacije vam brez potrebe sledijo na vsakem koraku. Sledenje lokacije lahko v nastavitvah popolnoma izklopite (Settings > Privacy > Location Services ), a bolj priporočljivo je izklopiti le tiste, ki vaše lokacije ne potrebujejo za delovanje (npr. kamera ali Twitter), medtem ko jo je smiselno ohraniti za zemljevide (Google Maps) ali aplikacijo Find my iPhone, ki vas lahko reši, če telefon kdaj izgubite. A tudi če lokacije ne želite popolnoma izklopiti, vam priporočamo, da jo odstranite pri Facebooku – ta je namreč največji zasledovalec in s tem ogromen porabnik baterije.

Izklopite samodejno osveževanje

Medtem ko aplikacij ne uporabljate, se informacije v ozadju samodejno osvežujejo in s tem kradejo dragocen čas delovanja. Tudi tukaj se lahko odločite funkcijo popolnoma izklopiti ali pa samo odstraniti aplikacije, za katere konstantno osveževanje ni potrebno. To lahko naredite tako, da odprete Settings > General > Background App Refresh in izberete želeno opcijo.

Izklopite samodejno posodabljanje e-maila

Podobno kot pri ostalih aplikacijah se elektronska pošta in vaš rokovnik v ozadju ves čas posodabljata in tako skrbita, da ste ves čas na tekočem z dogajanjem. A če ju ne uporabljate za nič nujnega, lahko tudi to izklopite in ročno preverjate novosti in s tem prihranite baterijo. Pojdite v Settings > Mail, Contacts and Calendars > Fetch New Data in izberite možnost „Manually“.

Dodatna baterija

Če je baterija vašega telefona že popolnoma oslabela in ne zdrži več niti celega dneva uporabe, je morda pametno investirati v polnilni ovitek ali prenosno baterijo, ki jo lahko zaradi priročne velikosti ves čas nosite s seboj, hkrati pa je to enostaven način za polnjenje telefona tudi takrat, ko nimate elektrike na dosegu polnilca.

Nadgrajujte operacijski sistem

Čeprav se morda bojite posodobitev na svojem starejšem telefonu, vam nadgrajevanje operacijskega sistema toplo priporočamo. Z vsako novo verzijo namreč poskušajo odpraviti napake in morda bo to rešilo vaše probleme.

Letalski način

Poleg tega, da naj bi se telefon veliko hitreje napolnil v letalskem načinu, ga je pametno uporabiti tudi takrat, ko ste na območju s slabim signalom, saj s tem telefonu prihranite neprestano iskanje omrežja in posledično se poraba baterije zmanjša. Uporabite ga tudi takrat, ko vam je ostal samo še kakšen odsotetk baterije in želite preprečiti samodejni izklop in s tem čakanje v neskončnost na ponovni vklop telefona.

Ugasnite ali resetirajte telefon

Vsake toliko časa privoščite svojemu telefonu kratek odmor in ga ugasnite. Včasih lahko že s tem sprostite nekaj dodatnega prostora, telefon pa lahko tudi povsem resetirate, a v tem primeru ne pozabite vseh pomembnih podatkov shraniti na iCloud.

Vsekakor obstaja nekaj trikov, s katerimi lahko poskrbite, da vaš star iPhone še ni za na odpis, a kljub temu se je pametno zavedati, kdaj je prišel čas za zamenjavo. Zamenjate lahko le rezervne dele, npr. baterijo, ali pa se odločite za pogumnejšo odločitev in si spet zagotovite brezhibno delovanje z nakupom novega telefona. No, vsaj za naslednjih 18-24 mesecev.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here