Če se tudi vam zdi, da vam v zadnjem času internet nagaja še bolj kot običajno, se za to morda lahko zahvalite kar svoji božični dekoraciji. Organizacija Ofcom trdi, da se v Veliki Britaniji število pritožb glede internetne povezave v decembrskem času močno poveča, za kar bi lahko bile delno krive tudi božične lučke.

A da ne bo pomote – delovanja Wi-Fi-ja ne moti dejanska svetloba, ki jo oddajajo božične luči, ampak radiofrekvenčni signali, ki jih oddaja električni tok. Wi-fi je namreč brezžična tehnologija, ki za prenos informacij med napravami uporablja visokofrekvenčno elektromagnetno sevanje. Naprave, ki uporabljajo podoben radiofrekvenčni spekter, lahko rahlo zmotijo njegovo delovanje, zato je krivec za slabše delovanje lahko tudi mikrovalovna pečica ali starejša bluetooth naprava. Poleg tega, da so kabli božičnih lučk ponavadi nezaščiteni in lahko zato vplivajo na brezžično povezavo, njihovo utripanje povzroča šum in s tem moti dostop električne energije do routerja.

A čeprav je povsem možno, da božične lučke motijo vaš Wi-Fi signal, se to ne bi smelo občutno poznati na delovanju vaše internetne povezave. Morda je razlog le v prevelikem prenosu božičnih filmov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here