Svetovna developer konferenca v San Franciscu (WWDC14) je tudi tokrat prinesla predogled posodobitve operacijskih sistemov iOS in OS X (Yosemite). Apple v svojem slogu predstavlja novi iOS 8 kot (ponovno) največja posodobitev operacijskega sistema do sedaj – “najbolj napreden OS postaja še bolj napreden”. Dejansko iOS 8 predstavlja dva pomembna koraka naprej – prvi je v smislu večje odprtosti operacijskega sistema, ki bo sedaj omogočal ne-Apple proizvedenim aplikacijam večjo povezanost z OS, ter drugi korak, ki omogoča tesnejšo povezanost operacijskega sistema za pametne mobilne naprave z operacijskim sistemom na Mac računalnikih.

V osnovi ostaja iOS 8 precej podoben svoji prejšnji verziji iOS 7. Tako vizualna podoba kot tudi glavne lastnosti operacijskega sistema ostajajo nespremenjene. A vendar je operacijski sistem doživel kopico drobnih sprememb, ki izdatno izboljšajo uporabniško izkušnjo. Na prvem mestu naj tukaj omenimo možnost prikazovanja podatkov različnih aplikacij v glavnem meniju obvestil. Poznavalci opisujejo to funkcijo kot nekakšni widgeti za iOS, saj bo ta funkcija omogočala hiter pogled rezultatov tekem, poteka dražbe na eBay-u itd s preprostim potegom prsta po zaslonu navzdol v kateri koli aplikaciji. Prav tako bo moč na obvestila o novem sporočilu, novi e-pošti, novem obvestilu s Facebooka ali Twitterja odgovoriti direktno preko menija obvestil brez potrebe po odprtju namenske aplikacije. Priročna funkcija, ki nakazuje prvi korak Appla k bolj odprtemu operacijskemu sistemu.

Drugi korak v tej smeri nakazuje možnost uporabe poljubne tipkovnice iz trgovine. Da, uporabniki končno ne bodo vezani samo na Apple-narejeno tipkovnico. Govori se že, da popularna tipkovnica na Android operacijskih sistemih SwiftKey že s polno paro razvija tipkovnico za iOS. Možnost zamenjave nativne tipkovnice prinaša eno velika prednost za slovenske uporabnike – veliko prej bo na voljo tipkovnica s slovenskim slovarjem in samodejnim popravljanem za naš mali jezik. Sicer je Apple v novem operacijskem sistemu tudi posodobil svojo tipkovnico, ki jo sedaj imenuje QuickType. Novost je možnost predlaganja celotnih fraz ali sestavljenih besednih zvez namesto samo enojnih besed.

Operacijski sistem iOS 8 prinaša tudi novo aplikacijo oz. storitev Health hub. Kaj si če nisi zdrav? Tako ti tvoj iPhone ali iPad želi s to novo aplikacijo pomagati pri ohranjanju telesnega in duševnega zdravja. Apple obljublja popolnoma novo izkušnjo sledenja vseh aktivnosti in zdravja z možnostjo sledenja srčnega utripa, krvnega sladkorja, vzorca spanja, porabe kalorije, statistike jutranjega teka, opomnika za zdravila itd. Aplikacija naj bi omogočala tudi deljenje podatkov z vašim osebnim zdravnikom, kar se sliši super, a žal praktično razen, če imate mladega zdravnika, to ne bo.

Večjo novost predstavlja tudi nadgradnja storitve AirDrop, ki je poimenovana Handoff. Storitev omogoča sinhronizacijo aplikacij kot so Apple e-mail, iMessage, Safari, Keynote, Maps, Contacts, Calendar in Reminders preko enega iCloud računa. To za uporabnike pomeni, da neglede na to, kaj so shranili na eni izmed svojih Apple naprav, bo ta isti dokument/obvestilo/e-pošta itd sinhronizirana in prikazana na drugih Apple produktih kot sta iPad in Mac računalnik. Še več, storitev omogoča tudi sprejemanje in opravljanje klicev iz vašega iPhona direktno preko Mac računalnika. Prav tako pa boste lahko preko katere koli Apple naprave tudi odgovorili na prejeto sporočilo ali e-pošto.

Poleg zgoraj omenjenih večjih sprememb iOS operacijskega sistema pa so na voljo še manjše, površinske spremembe. Tako ima iOS 8 nekaj novih animacij ter dodatno vizualno dodelane posamezne aplikacije. Prav tako so sedaj na vrhu zaslona za ‘multitasking’ namesto praznega prostora prikazani najbolj pogosti kontakti, v aplikaciji za sporočila pa lahko ustvarjate skupinske pogovore, katerim lahko zdaj dodate tudi glasovno sporočilo. Pametna Siri bo sedaj vedno na voljo preko izrečene besedne zveze ‘Hi Siri’, dodatno pa bo Siri lahko iskala glasbo, ki se trenutno predvaja, s pomočjo Shazam storitve. Nadgrajena je tudi storitev hitrega iskanja (Spotlight), ki zdaj omogoča iskanje na spletu, v trgovini, na iTunes, na Wikipediji in vam na podlagi vaše lokacije predlaga najboljše restavracije, dogodke in filme, ki se vrtijo v bližnjem kinu. Še ena stvar za družinske ljudi – iOS 8 bo preko iCloud storitve omogočal družini sinhronizacijo koledarjev, obvestil, opravil, slik in trenutne lokacije otrok (in staršev).

Kot običajno je iOS 8 trenutno na voljo samo za razvijalce programske opreme. Uporabnikom bo na voljo v začetku letošnje jeseni. Naprave, ki bodo deležne nadgradnje so iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, peta generacija iPod Touch, iPad 2, iPad with Retina display, iPad Air, iPad mini in iPad mini with Retina display. Več podrobnosti o predogledu iOS 8 si lahko pogledate na uradni predstavitveni strani tukaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here