Apple vsako leto v začetku poletja priredi WWDC (World Wide Developer) konferenco, ki se bo tokrat odvijala od 2. – 6. junija v San Franciscu. Na teh konferencah Apple običajno pokaže svetu, kaj je počel v zadnjem polletju in del tega je seveda tudi prva uradna predstavitev nadgradnje operacijskih sistemov iOS in OS X. Tudi letos bo očitno tako, saj je eden od pridnih delavcev, ki pripravljajo prizorišče konference, uspel poslikati par panojev, ki se na veliko bohotijo s številko 8. “Osmica, kaj bi lahko ti predstavljala?” Najverjetneje predstavlja nadgradnjo iOS operacijskega sistema za pametne mobilne telefone in tablice – iOS 8.

Informacij o novostih novega iOS sistema praktično ni. Se je morda Apple povsem izgubil v ‘modernosti’ iOS 7 operacijskega sistema in za 8-ko ne pripravlja večjih novosti in se zato nič ne šušlja o novem iOS 8 ali pa je posodobitev super varovana skrivnost ravno zaradi novosti, ki bodo pretresle konkurenco? Kakršni koli komentar bi bil čisto ugibanje. Zato vam raje predstavljamo enega bolj zanimivih konceptov novega iOS 8 sistema. Koncept ne temelji na realnih podatkih, a temelji na največji zahtevi iOS uporabnikov – to je omogočanje popularnih widgetov na začetnem zaslonu. Težko je danes izumiti novo stvar z znano funkcionalnostjo a hkrati z drugačnim, novim pristopom od widgetov iz Android sistema ali živih ploščic iz Windows Phone sistema. A ustvarjalcu koncepta spodaj, Jayu Machalaniju, je to po našem mnenju dobro uspelo.

Za Apple sta ta konferenca in predstavitev novega iPhona v začetku jeseni verjetno prelomna dogodka. Namreč na svetovnih trgih se razlika v deležu nasičenosti trga z iOS napravami v primerjavi z Android napravami vztrajno veča (le še na Japonskem je iOS bolj popularen od Androida), po drugi strani pa se iOS-u vse bolj približuje tudi Windows Phone operacijski sistem, ki beleži hitro rast predvsem v kategoriji cenovno bolj dostopnih naprav. Če Apple ne bo poslušal uporabnikov glede funkcij, ki si jih želijo v operacijskem sistemu, ter če bo še vedno preveč tog pri zahtevah po večjem zaslonu na iPhonu se zna zgoditi, da čaka kalifornijsko podjetje v slogu njihovega oblikovanja bolj čist, prazen in enostaven bančni račun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here