Pa ga imamo – LG je na prireditvi v Londonu in drugod po svetu javnosti pokazal svoje najmočnejše orožje v mobilnem svetu do sedaj. LG G3 je bila težko pričakovana naprava, ki naj bi zasenčila tako popularnega sosedskega tekmeca Samsung Galaxya S5 kot tudi tajvanskega HTC One (M8) in japonsko Sony Xperijo Z2. Je LG naredil dovolj za prevzem primata najboljše naprave tudi v tem letu? Poglejmo kaj ponuja novi LG G3.

Južni Korejci so še enkrat dokazali, da so pravi mojstri v izgradnji odličnih zaslonov. LG G3 ima namreč vgrajen zaslon najvišje ločljivosti na kateri koli mobilni napravi danes. Ločljivost 5.5 inčnega TrueHD IPS+ zaslona je kar 4x večja od HD zaslonov oz. 2x večja od FullHD zaslonov – to je QuadHD ločljivost (1440 x 2560 pik). Pa da hitro potolažimo tiste, ki vas je zaskrbela poraba energije pri tako velikem zaslonu z vrhunski ločljivostjo – LG namreč obljublja, da jim je uspelo z uporabo prilagodljivih nastavitev glede na prikazano vsebino na zaslonu zmanjšati porabo energije zaslona za okoli 20% v primerjavi s FullHD zasloni! Pa še en rekord je LG uspel popraviti z zaslonom – rekord v razmerju med površino zaslona in površino sprednjega dela telefona. Kar 76,4% sprednjega dela naprave prekriva zaslon – to pomeni, da so robovi ob straneh, na vrhu in pri dnu naprave izredno majhni ter tako omogočajo enoročno uporabo naprave kljub večjemu zaslonu.

Ni zaslon edini aspekt naprave, ki si zasluži pozornost. Vsekakor pozornost pritegne že samo pogled na telefon, saj je LG-ju uspelo narediti napravo odličnega izgleda. Moderna in dovršena metalična zunanjost s t.i. Floating Arc oblikovalsko idejo in izstopajočo brado na sprednjem delu naprave daje LG-ju G3 klasičen, umirjen in hkrati eleganten videz. Tudi tokrat se je LG odločil za namestitev tipk za glasnost in vklop/izklop naprav na pokrov baterije, ki je (žal) narejen iz mešanice polikarbonata in posebne kovinske prevleke za vtis o premium napravi, dobrem oprijemu in manjši skupni teži. Morda najboljša stvar pri zunanjosti naprave je podatek oz. primerjava velikosti LG-ja G3 z drugimi napravami – s svojimi 146.3 x 74.6 x 8.9 mm je kljub večjemu zaslonu enako velik kot Sony Xperia Z2 (5.2 inčni zaslon) ter le malenkost večji od Samsung Galaxya S5 (5.1 inčni zaslon).

Za možgane in mišice naprave skrbita vgrajeni 4-jederni Snapdragon 801 procesor (2,5GHz) in 3GB delovnega spomina v 32GB različici oz. 2GB delovnega spomina v različici s 16GB uporabniškega spomina. V obeh primerih bo moč nadgraditi uporabniški spomin z uporabo microSD kartice do velikosti 128GB. Za vse fotografe med nami je LG tudi tokrat odlično poskrbel. LG G3 ima vgrajeno kamero velikosti senzorja 13MP z uporabo napredne optične stabilizacije (OIS+) in (prvič na mobilni napravi) laserskega avtomatskega ostrenja slike. LG obljublja, da laser omogoča najhitrejše ostrenje (276ms!) in boljše rezultate pri ostrenju v temi. Za vse posnetke v temi pa je na voljo tudi dvojna LED bliskavica različnih barv za bolj naravne tone kože na fotografijah. Bojda so ‘slefiji’ v porastu, zato je LG za vse ljubitelje selfijev vgradil tudi zmogljivo 2.1 MP veliko sprednjo kamero z izboljšano dvojno lečo in širokim zornim kotom zajemanja fotografij. LG G3 pa ni dobra naprava samo za fotografije, saj je glavna kamera zmožna snemanje video posnetkov do 4K ločljivosti z izboljšano tehnologijo samodejnega prilagajanja posnetega zvoka in vgrajenimi visoko kakovostnimi mikrofoni za najbolj čist zvok brez odmevov tudi na koncertih.

Končno pa je LG spoznal, da je do sedaj uporabljal preveč kičast in nedozorel uporabniški vmesnik. Tako LG G3 zdaj uporablja povsem prenovljen UI z novim imenom GUI (korejska abeceda ima očitno samo črko G). GUI uporablja bolj dozorel pristop pri izbiri barv, ikonografiji in uporabnosti uporabniškega vmesnika. Vmesnik tako deluje veliko bolj umirjeno in elegantno s pastelnimi barvami in z minimalističnim pristopom pri oblikovanju. Povrhu tega, pa GUI ponuja nekatere nove odlične pametne pripomočke. V prvi vrsti tukaj mislimo na funkcijo Pametna obvestila (slika zgoraj), ki omogočajo komunikacijo telefona z uporabnikom glede različnih stvari – telefon vas bo lahko samodejno opozoril glede poslabšanja vremena ob koncu dneva ko planirate iti v mesto, o neodgovorjenih klicih na katere ste pozabili ali o izbrisu datotek/aplikacij, ki jih ne uporabljate za boljše delovanje naprave. GUI ima seveda vgrajeni tudi popularni funkciji KnockOn (tapni po zaslonu za vklop zaslona) in KnocCode, dodatno pa je uporabniška izkušnja nadgrajena še s Pametno varnostjo in Pametno tipkovnico, ki preko programskih rešitev zagotavlja do 75% manj tipkarskih napak.

LG G3 deluje na prvi pogled odlična naprava in je prava, huda konkurenca vse tekmecem v mobilnem svetu za naziv najboljšega v letu 2014. Veliko stvari smo že omenili, a tri so nam še ostale – prva je vgrajen zvočnik na zadnji strani naprave, ki zmore neprekosljivih 1,5W izhodne moči. Druga je velika baterija s kapaciteto 3000mAh, ki bo zamenljiva in še tretja je vgrajeno brezžično polnjenje.

Telefon LG G3 bo na Evropskem tržišču na voljo že prihodnji teden oz. v začetku meseca junija. Cena naprave brez vezave bo primerljiva drugim flagship napravam in se bo gibala na začetku pri okoli 549€ za 16GB različico oz. pri 599€ za 32GB različico. Napravo lahko kmalu pričakujemo tudi v ponudbi slovenskih mobilnih operaterjev.

GLASOVANJE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here