Sony Xperia Z1 Compact in Apple iPhone 5C sta manjša brata dveh premium mobilnih telefonov. Sony je na eni strani dejansko samo pomanjšal Sony Xperio Z1 in obdržal večino dobrih lastnosti, kot sta Triluminus zaslon in 20.7 MP Exmor RS kamera, medtem ko je Apple naredil svojega prejšnjega paradnega konja iPhone 5 malo bolj barvitega in bolj privlačnega za mlajšo populacijo brez sprememb v notranjosti naprave. Oba mobilna telefona sta primerljive velikosti in cene, a kateri si zasluži naziv najboljšega malčka v letu 2014? Poglejmo si test obeh naprav in njuno medsebojno primerjavo.

Akcijska cena Telekom Slovenije: iPhone 5C – 481€ ali 24 x 20€; Xperia Z1 Compact – 396€ ali 24 x 16,5€.
Barvne kombinacije: iPhone 5C – bela, roza, rumena, zelena, modra; Xperia Z1 Compact – črna, bela, rumena, roza.

Ko primerjamo velikost obeh naprav, je potrebno povedati, da je Xperia Z1 Compact tukaj večja izmed obeh. A čeprav je naslov te novice ‘zabava v malem’ in bi se zato pričakovalo, da bo manjši iPhone 5C z značilnim dovršenim oblikovanjem podjetja Apple gladko zmagal, temu ni tako. Namreč iPhone 5C je izgubil aluminijasti pokrov baterije z dodatki stekla ob zgornjem in spodjem robu, ki so krasili iPhone 5. Namesto tega ima barvit malček zelo gladek in svetleč plastičen pokrov baterije. Ne da slednji nima prijetnega občutka v dlani, a proti steklenemu zadku Xperije Z1 Compact in prav tako dovršenemu OmniBalance oblikovanju ni niti približno kos. Sony Xperia Z1 Compact je pravi premium mobilni telefon majhnih dimenzij. Za to poskrbi simetrično oblikovanje in uglajen videz stekla na sprednji in zadnji strani naprave. že res, da so robovi naprave odeti v plastičen okvir in ne aluminijast kot je to na Sony Xperiji Z1, a vseeno je skupno gledano Xperia Z1 Compact v segmentu zunanjega izgleda zasluženo deležna pohvale. PS: Sony Xperia Z1 Compact je odporna še na prašne delce in vodo (do 1.5m 30minut)!

Glavni razlog za malenkost večje dimenzije Sony Xperia Z1 Compact v primerjavi z iPhone 5C gre pripisati večjemu zaslonu. Da, Xperija Z1 Compact ima večjo diagonalo zaslona pri 4.3 inčih, medtem ko zaslon na iPhone 5C premore diagonalno 4.0 inčev. Torej ima Z1 Compact malenkost večji zaslon, a ne samo to – zaslon na Z1 Compact premore tudi večjo ločljivost. To bo morda nekatere presenetilo, saj ima iPhone 5C Applov ‘čudežni’ Retina zaslon, a danes tehnologija tako hitro napreduje, da je Retina v današnjih razmerah prej zaslon s srednjo kakovostjo kot pa kaj več. Na papirju bi ponovno odšla zmaga Xperiji Z1 Compact, a ker so dejanske razlike v velikosti, ločljivosti, produkciji barv in zornimi koti med obema napravama zelo majhne, smo se odločili za enakovreden rezultat. Naj pa še samo omenimo, da Sony Xperia Z1 Compact premore vgrajeno X-Reality tehnologijo, ki preko različnih algoritmov doda slikam in video posnetkom bolj žive barve ter jih dodatno izostri, pri tem pa obdrži naravni barvni ton kože. Applov iPhone 5C podobnih programskih rešitev ne omogoča.

Vse podobnosti, ki jih imata Xperia Z1 Compact in iPhone 5C, se končajo pri uporabniškemu vmesniku. Apple iPhone 5C uporablja svoj lasten iOS 7 operacijski sistem, na drugi strani pa Sony Xperia Z1 Compact prisega na Googlovega zelenega robota po imenu Android z različico 4.4.2 (KitKat). Oba operacijska sistema sta sposobna in prijetna za uporabo in ne želimo načeti temo kateri operacijski sistem je boljši. Kar moramo povedati je to, da je iOS preprostejši za uporabo zaradi bolj strogega pristopa pri (ne)dopuščanju personalizacije naprave. Medtem ko je Android operacijski sistem veliko bolj prilagodljiv in s celo kupico dodatnih nastavitev, ki jih iOS ne omogoča ter s tem za začetne uporabnike zahtevnejši za osvojitev. Sony Xperia Z1 Compact dodatno uporablja še lasten Xperia uporabniški vmesnik, ki je uglajen, minimalističen in konstanten preko celotnega sistema. Zmago v tem segmentu moramo dati Xperia Z1 Compact, saj nas je iOS na iPhonu 5C prevečkrat omejeval s svojo togostjo in upiranju korenitejšim spremembam vse od njegovega spočetja leta 2007. Pa tudi iOS še vedno ne podpira slovenskega jezika, kar lahko predstavlja težavo nekaterim uporabnikom.

Sony je svetovno priznan proizvajalec fotografske opreme in v zadnjem času vso to znanje uporablja pri ustvarjanju tako strojne kot tudi programske opreme za pametne mobilne naprave. Tudi Sony Xperia Z1 Compact je bila deležna tega znanja – vgrajen ima velik 20.7 MP Exmor RS senzor z G lečo in namenskim BIONZ procesorjem. Sama aplikacija kamere na Xperiji Z1 Compact je preprosta za uporabo ter s polno dodatnimi možnostmi popestritve fotografij ali video posnetkov (učinek umetne realnosti, snemanje direktno na facebook profil, možnost ustvarjanja Vine posnetkov itd.). Vse lepo in prav zaenkrat za Sony-a, a nismo še pogledali kaj premore iPhone 5C. Ta uporablja Sony-jev senzor kamere velikosti 8MP z enojno LED bliskavico. Tudi aplikacija kamere je tako preprosta kot opis kamere – za naš okus celo preveč preprosta, saj so možnosti popestritve fotografij precej okrnjene (video, fotografija, kvadrat, panorama). Obe kameri premoreta snemanje video posnetkov do največje ločljivosti FullHD oz. 1080, pri čemer Sony uporablja SteadyShot digitalno stabilizacijo, Apple pa svojo lastno prav tako digitalno stabilizacijo. Fotografije in video posnetki, ki jih zmoreta narediti obe kameri, so primerljivi glede kakovosti med seboj. Xperia Z1 Compact zajame tako v avtomatski nastavitvi (do največ 8MP slike, super-resolucija) kot tudi ročni nastavitvi (do 20.7 MP slike) malenkost več podrobnosti, a je na drugi strani iPhone 5C zmožen hitreje ujeti fokus ter s tem hitreje zajeti fotografijo. To na koncu doprinese k bolj zanesljivim posnetkom na iPhonu 5C, saj se pri Xperiji večkrat zgodi, da zamudimo pravi trenutek ali premaknemo roko med slikanjem in s tem pokvarimo posnetek. A kljub temu, gre zmaga v tem segmentu ponovno Sony Xperiji Z1 Compact, ki nima perfektne kamere, a napravi kakovostne fotografije in stabilne video posnetke ter omogoča uporabnikom igranje z različnimi filtri in nastavitvami, kar dodatno popestri posnete fotografije.

Obe mobilni napravi se dobro obneseta kot telefon, saj smo na obeh beležili dobro omrežje, glasno in jasno slušalko ter prav tako dober mikrofon. Obe napravi imata vgrajen tudi mono zvočnik na spodjem delu naprave. Oba zvočnika sta dovolj glasna in brez šumenja tudi pri večji glasnosti, je pa res, da je vgrajen zvočnik na Xperiji Z1 Compact bolj piskajoč in manj primeren za poslušanje glasbe na visoki glasnosti. Zvočnik na iPhonu 5C se v tem pogledu obnese veliko bolje.

Vgrajena baterija na Sony Xperiji Z1 Compact premore daljšo avtonomijo – ob normalni uporabi bo telefon potreboval polnjenje vsakih 30 ur. Na drugi strani ima iPhone 5C povprečno baterijo, ki zmore le okoli 20 ur povprečne uporabe mobilnega telefona. Sony še dodatno nadgradi avtonomijo baterije z možnostjo vklopa načina Stamina Mode, ki skrbi za skoraj nično porabo baterije med mirovanjem oz. spanjem naprave.

Vsebina prodajnega paketa pri Telekomu Slovenije.

Na koncu moramo pomisliti še na ceno obeh naprav. Apple iPhone 5C je kljub lanskoletnim lastnostim skoraj obdržal ceno novega iPhona. Na drugi strani je Sony Xperia Z1 Compact prvi malček, ki premore odlične lastnosti (razen ločljivosti zaslona) in je še vedno cenejši za okoli 90€ od ameriškega tekmeca. Apple je tukaj res zgrešil cenovno politiko barvitega iPhona 5C – o tem nenazadnje govorijo tudi govorice, da ima Apple v svojih skladiščih okoli 3 milijonov neprodanih naprav iPhone 5C. že samo zaradi cene, je absolutni zmagovalec te primerjave Sony Xperia Z1 Compact. Svojo zmago pa le še utrdi z boljšo baterijo, sposobno kamero in vodo-odpornostjo. Je pa res, da iPhone še vedno drži boljši družbeni status oz. z drugimi besedami je iPhone še vedno zelo zaželen modni dodatek.

Kaj pa ti misliš, katera od naprav je boljša oz. bi jo raje imel? Svoj glas lahko oddaš v anketi spodaj. Če te zanima še kakšna informacija glede katere od naprav, pa nam to sporoči med komentarji spodaj. PS: tudi na kakšno pohvalo ali kritiko smo odprti ter za predloge naprav, ki si jih želiš videti na testu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here