Brezžično polnjenje se počasi, a vztrajno vzpenja po priljubljenosti med uporabniki pametnih telefonov. Vzrok, da dandanes brezžični polnilec še ni del vsakdana vsakega izmed nas, je predvsem v tem, da veliko telefonov še vedno ne podpira brezžičnega polnjenja. Pred kratkim je v omenjeno kategorijo spadal tudi Samsung, kar se je s prihodom S6 serije spremenilo. Tako S6 in S6 Edge podpirata brezžično polnjenje, kar bo po mojem mnenju naredilo velik napredek k prepoznavnosti tehnologije. Ideje za implementacijo brezžičnega polnjenja presegajo meje naših gospodinjstev, saj se že pojavljajo koncepti brezžičnega polnjenja v kavarnah in podobnih ustanovah. Do takrat se bomo morali zadovoljiti z uporabo lastne opreme in zato bom sedaj predstavil tri modele brezžičnih polnilcev, ki jih ponujajo v spletni trgovini gizzmo.si.

Vsi brezžični polnilci vsebujejo tudi mikro USB kabel za polnjenje, vendar ne vsebujejo polnilnega adapterja. Uporabljate lahko tistega, ki ste ga dobili pri nakupu vašega pametnega telefona.

Že takoj na začetku naj povem, da bom predstavil polnilce različnih cenovnih razredov. Vse tri polnilne postaje so primerne za vse naprave, ki podpirajo QI polnjenje oz. imajo vgrajen QI sprejemnik za brezžično polnjenje.

Spigen F300W test

Za vse tiste, ki iščete cenovno ugoden brezžični polnilec vam svetujem, da preskočite test Spignovega predstavnika, saj se cena omenjenega giblje okoli 70 €. Moja naloga v vseh testih, ki jih pišem je ta, da skušam najti pozitivne in negativne lastnosti posameznih naprav ter da vidim ali je cena posameznega produkta upravičena. Ali je cena F300W previsoka? Pa poglejmo.

Specifikacije:
– Vgrajene tri visokokakovostne induktivne tuljave
– Služi kot priročno namizno držalo
– Hitro in učinkovito polnjenje
– LED prikaz stanja polnjenja
– Potrebna bližina za pričetek polnjenja: 7 mm
– Teža: 280g
– Dimenzije: 19 x 8.5 x 1.9 cm

Videz, izdelava in delovanje

Kljub temu, da je polnilec v celoti izdelan iz plastike je izjemne kvalitete (občutno bolj kot vsi ostali polnilci, ki sem jih kdaj testiral). Jasno mi je tudi, zakaj so se odločili za plastiko in ne kakšen bolj premium material, kot je aluminij. Zaradi brezžičnega polnjenja, saj kovine ovirajo sprejem oziroma oddajanje.

Navadni brezžični polnilci imajo vgrajeno eno polnilno točko v polnilni postaji, Spigen F300W pa ima kar Tri! Ali zaradi tega polni trikrat hitreje? Ne. Tri polnilne točke predstavljajo višjo zanesljivost polnjenja, saj se bo telefon polnil ne glede na to, kako ga postavite na polnilno postajo, četudi ga postavite vodoravno.

Polnjenje je hitro in zanesljivo. Za primerjavo naj povem, da se mi je Samsung Galaxy S6 preko žičnega polnjenja napolnil v 75 minutah (od 0 do 100%), preko polnilne postaje pa je polnjenje trajalo približno 110 minut oziroma slabi dve uri – kar je več kot dobro za brezžično polnjenje. Kljub temu sem od Spigna pričakoval več, še posebej zaradi cene. Kljub temu, da je od vseh treh polnilcev na testu Spigen svoje delo opravil najhitreje, sem bil kar razočaran.

Področje, kjer me Spigen ni pustil na cedilu, je kakovostna izdelava in zanesljivost polnjenja. Na drugih postajah moram biti previden, da pravilno postavim telefon, na Spignu pa po zaslugi treh polnilnih točk to ni potrebno. Všeč mi je bilo, da postaja ni ležeča, temveč stoječa. Tako sem obvestila na delovni mizi videl takoj, brez dvigovanja telefona (v praksi veliko bolj priročno kot se sliši).

Spigen je primeren za nekoga, ki mu ni škoda odšteti več denarja za kvalitetnejšo, bolj praktično polnilno postajo, a z enako polnilno močjo kot ostali polnilci, za katere boste odšteli pol manj denarja. Edini minus, ki ga lahko pripišem izdelku glede na konkurenco na trgu, je samo cena.

“Quick Charge”

Če iščete nekaj ugodnega, a še vedno zanesljivega vam priporočam Quick Charge brezžično polnilno postajo – cena znaša okoli 30 €. Za to ceno je kupčija dobra, saj polni skoraj enako hitro kot 40 € dražji konkurent Spigen. Glede uporabnosti pa žal ni brez kompromisov.

Specifikacije:
– Potrebna bližina za pričetek polnjenja: 5 mm
– Vhodna moč: 5 V / 2 A
– Izhodna moč: 5 V / 1 A

Videz, izdelava in delovanje

Kakovost izdelave je v redu. Mogoče res ne izgleda kot kakšen tehnološki presežek, a je več kot vreden prostora v vašem domu. Quick Charge priporočam vsem, ki si želite imeti subtilen, nevpadajoč brezžični polnilec. Zaradi svojega ležečega položaja je predvsem primeren za uporabo na spalni omarici ob postelji, kjer sem ga tudi sam največ uporabljal.

Največji minus dizajna je pozicija indikatorja polnjenja (na zgornji sliki v levem kotu postaje), ki se nahaja na isti strani kot vhod za mikro USB. To pomeni, da boste indikator videli samo, kadar boste na postajo gledali iz iste strani iz katere se tudi polni, kar je po mojem mnenju napaka v dizajnu. Cilj brezžičnih postaj je predvsem to, da se znebimo nadležnih kablov, vendar če boste pri Quick Chargu želeli videti indikator, boste primorani obrniti postajo.

Polnjenje je podobno hitro kot na F300W, vendar ni tako zanesljivo in moramo biti bolj natančni, ko polagamo telefon na postajo, da ga pravilno pozicioniramo. Polnjenje s Quick Chargom je trajalo približno 10 – 15 minut dlje kot s Spigen polnilcem, se pravi okoli 120 – 125 minut, kar je še vedno več kot zadovoljivo.

Quick Charge je namenjen vsem, ki si želite dobro delovanje (polnjenje) z manjšo oblikovalsko/funkcionalno napako, ki sem jo predhodno že omenil (pozicija indikatorja polnjenja) in ne potrebujete vizualnega nadstandarda. Vsekakor vreden nakup, od vseh treh polnilcev najraje priporočam ravno Quick Charge.

“Circle Charge”

Tukaj imamo sedaj še tretjega kandidata, in sicer Circle Charge. Takoj na začetku bom povedal, da se mi okrogli brezžični polnilci ne zdijo dobra implementacija za namembnost polnjenja. Prvi problem vidim v tem, da je telefon nestabilen še posebej, če pri polaganju telefona na polnilno postajo nismo pozorni. Je najcenejši polnilec izmed naše trojice – cena se giblje okoli 25 €.

Specifikacije:
– Potrebna bližina za pričetek polnjenja: 5 mm
– Vhodna moč: 5 V / 2 A
– Izhodna moč: 5 V / 1 A

Videz, izdelava in delovanje

Polnilna postaja Circle Charge je, kot že ime namiguje, okrogle oblike. Indikator za polnjenje je tokrat pravilno pozicioniran in se nahaja na nasprotni strani mikro USB vhoda v polnilno postajo.

Circle Charge je sicer izdelan solidno, vendar mi osebno deluje nekako brez inspiracije, preveč generično. V prid polnilcu pa govori predvsem njegova mobilnost, saj je to eden izmed najmanjših brezžičnih polnilcev na trgu, tako tudi najbolj primeren za prenašanje. Zaradi svoje majhnosti pa imate lahko nekaj težav s pravilno postavitvijo telefona na polnilec. Priporočam tudi, da polnilca ne uporabljate na robu mize ali nočne omarice (zaradi očitnih razlogov).

Circle Charge svojo vrednost pokaže v zmogljivosti polnjenja, saj se lahko kosa s prav vsemi polnilci, kar me je nekoliko pozitivno presenetilo. Polni z enako hitrostjo kot Quick Charge ter tako Samsung Galaxy S6 in S6 Edge napolni v približno 120 – 125 minutah. Torej za skoraj trikrat manjšo ceno, kot je F300W, dobite praktično isto polnilno zmogljivost.

Circle Charge je primeren za vse, ki želite poizkusiti tehnologijo brezžičnega polnjenja, saj vam za svojo ceno ponuja veliko. Glavni prednosti sta predvsem prenosljivost in hitro polnjenje. Kot glavno pomanjkljivost pa bi zopet omenil velikost, ki je tokrat negativna lastnost – predvsem zaradi varnosti aparata in ker je potrebno kar dobro pogledati ter nastaviti telefon, da dosežemo optimalno polnjenje.

Povezave do izdelkov v trgovini:

Spigen F300W – https://gizzmo.si/premium-brezzicna-qi- … tikel-9900
Quick Charge – https://gizzmo.si/brezzicna-qi-polnilna … tikel-9863
Circe Charge – https://gizzmo.si/brezzicna-qi-polnilna … ikel-10157

Izvorni članek je objavljen na www.slo-android.si

Avtor besedila: Markic22

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here