Pri športnih aktivnostih nas vedno zanima, kako smo se odrezali. To nam namreč, vsaj običajno, daje malo zagona in smisla. Pri tem nam lahko pomaga druga različica Xiaomi-jevega senzorja aktivnosti Xiaomi Mi Band 2. Poglejmo si, kako se je odrezal na testu.

Merilnik Xiaomi Mi Band 2

Po videzu je nekoliko drugačen od svojega predhodnika, a ne prav dosti. Razlikujeta se le po glavnem delu zapestnice, kjer je zdaj namesto srebrnega valja nov centimetrski črno-bel ekran. Na njem nam senzor lahko prikazuje uro, število korakov, število utripov srca, ki sicer ni najnatančnejše in je zgolj informativno, prehojeno razdaljo ter še nekaj drugih možnosti. Ob prihodu novih obvestil na telefon, ki je s senzorjem povezan preko Bluetooth-a, nas nanje opozori z rahlimi vibracijami in jih prikaže na zaslonu. Vgrajeno ima podporo za branje obvestil SMS-ov, Messenger-ja, Snapchat-a in drugih. Vse to lahko nastavljamo v spremljevalni aplikaciji Mi Fit (na voljo za iOS 7+ in Android 5+). V njej lahko spremljamo tudi stanje baterije, v primeru izgube zapestnice pa nam jo pomaga najti.

mi_band_2
Ob fotografiranju je bil zaslon vklopljen.

Po nekajdnevni uporabi – ki je mimogrede neopazna, saj merilnik tehta pičlih 19 gramov – ugotovimo, da ima zelo vzdržljivo baterijo. Na uradni strani sicer navajajo 20 dni delovanja, a bomo kmalu spoznali, da se bolj resnična številka giblje nekoliko nižje. V štirih dneh uporabe se mi je izpraznila za približno 40 %, kar pomeni, da bi najverjetneje zdržala nekaj več kot 10 dni. Glavni razlog za večjo porabo je seveda zaslon, čeprav se v svetlih pogojih (tj. sončen dan) nanj žal ne moremo zanesti, saj je vidljivost veliko slabša. Da pa zapestnica vseeno ni tako zelo potratna, skrbi Bluetooth tehnologija četrte generacije, ki je trenutno najvarčnejša na trgu.

Zelo priročen je tudi certifikat odpornosti na vodo in prah IP67. Prva številka pomeni, da je skorajda popolnoma odporen na prah in mivko, druga pa ponudi garancijo za neprepustnost vode. Po uradni dokumentaciji bi moral v pod največ 1 m globoko sladko vodo zdržati 30 minut. Za vsak slučaj na vašem mestu tega ne bi testiral, vendar pa naj vas ne skrbi, če vas med tekom ujame dež.

Xiaomi Mi Band 2
Pod curkom vode zapestnica nima težav.

Z merilnikom lahko upravljamo preko gumba, občutljivega na dotik ali pa z gibanjem roke. Ko jo dvignemo, se zaslon vklopi, ob obračanju pa se prestavi iz enega pogleda na drugega, torej na primer iz ure na števec korakov. Ob uporabi le ročnih gest, se bomo vseeno kdaj morali zateči k staromodnem pritiskanju na gumb, saj sistem zaznave premikanja včasih zataji in se ne odziva.

Aplikacija Mi Fit

Namenska aplikacija Mi Fit se uporablja predvsem za sledenje aktivnostim ter nastavljanju Xiaomi Mi Band 2 (lahko tudi ure, tehtnice ali njihovih pametnih čevljev – ja, pametnih čevljev, a to je tema za drugič). Povezovanje zapestnice in aplikacije je relativno preprosto, saj večino dela namesto nas opravi aplikacija, vi morate samo vklopiti Bluetooth. V aplikaciji lahko nato spremljamo raven baterije, nastavljamo, prikaz katerih obvestil si želimo in drugo.

Analiziramo lahko tudi svoj spanec, če jo seveda nosimo tudi ponoči. Ponudi nam podatke o dolžini spanja, in tudi to, koliko časa smo bili v globokem spanju. Preko aplikacije se zapestnica tudi posodablja (včasih tudi večkrat dnevno), a to ni zamudno, saj traja le nekaj minut. Med drugim lahko natančneje pregledujemo tudi naše gibanje in si nastavimo dnevni cilj prehojenih korakov. Ob daljši neaktivnosti (sedenju) nam zapestnica lahko prikaže tudi grafiko, naj vstanemo, to pa pospremi z nekaj vibracijami.

Nasploh je aplikacija prijetna za uporabo s svojim lepim in preprostim vmesnikom. Kot z vsemi stvarmi, tudi tu potrebujemo nekaj minut, da se nanjo popolnoma privadimo, a vseeno večjih težav z nepreglednostjo ni. Tudi do samega telefona je prijazna in ne porablja veliko energije. Neprestana povezava z zapestnico pravzaprav na baterijo telefona nima opaznega vpliva.

Sklep

Za svojo ceno (pri nas trenutno na voljo po znižani ceni, za zgolj – 69 €) nam ponuja veliko. Za vstopnike na trg merjenja in analiziranja gibanja bo Xiaomi Mi Band 2 popolnoma zadoščal, vseeno pa ima nekatere omejitve, ki jih napredni uporabniki oziroma športniki ne bodo mogli spregledati. Tudi v merjenju korakov in srčnega utripa ni najbolj natančen, kot na primer dražji in kakovostnejši pripomočki. Vsekakor pa je to za začetek kakovosten in napreden spremljevalec, vreden nakupa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here