Gotovo ste se že kdaj znašli v situaciji (v temi, v avtu …), kjer je bilo nemogoče vstaviti kabel za polnjenje v telefon in ste si zaželeli neke magične sile, ki bi to storila namesto vas. Razvijalci in različni opremljevalci so poskusili odpraviti to težavo. Poglejmo si, ali jim je uspelo.

Iščeš svoj magnetni kabel? Izbiraj med lightning, mikro USB ali USB-C kablom in poišči pravega za svoj telefon!

Polnilni kabli so od svojega začetka ostali, bolj ali manj, enaki. Spreminjala se je le oblika konektorjev, od tistih velikih (mini USB) do najnovejših, ki jih lahko vstavimo v obeh smereh (Lightning in USB-C). Tako, kot je vedno pri tehnoloških stvareh, pa na vsake toliko časa pride do večjega preskoka/inovacije, ki marsikaj spremeni. Novejše mobilne naprave sicer imajo vedno večje in boljše baterije, a so ob vseh funkcijah in aplikacijah tudi bolj potratne, tako da moramo svoje pametne naprave tudi večkrat dnevno polniti. To opravilo je z magnetnimi kabli postalo preprostejše, hitrejše in (moram priznati) tudi zabavnejše.

Magnetni kabli so med uporabniki pametnih telefonov trenutno ena najbolj vročih stvari, toda kot vedno, ko gre za gadgete ali opremo za mobilne naprave, je prišlo do “poplave” raznovrstnih ponudnikov (tudi takšnih, ki so sumljivega izvora), hkrati pa do velikih razhajanj med samo ceno in kvaliteto kablov. Namesto, da vi kupite 5 različnih in ugotovite, da niti eden ne dela pravilno, sem zato jaz to storil namesto vas. Izbral sem 5 kablov različnih proizvajalcev (vsi so imeli na voljo mikro USB in lightning kable, nekateri tudi USB-C), na testu pa sem se osredotočil predvsem na kvaliteto materiala, moč magneta in hitrost polnjenja/prenosa podatkov. Preizkusil sem jih na več različnih napravah (lightning – iPhone 5s, iPhone 7; mikro USB – Samsung Galaxy S7 in Galaxy A5 2016; USB-C – LG G5), vedno z originalnim (delujočim, seveda) adapterjem telefona, ocenil pa z 1-5 zvezdicami, kjer je 1 zvezdica najslabša ocena, 5 pa najboljša.

Testirani kabli in njihova cena:

  • ASAP Connect (znani predvsem po uspešni kampanji na platformi za zbiranje sredstev Indiegogo) – cena: 16$ (Cena na uradni strani),
  • X-Connect – cena: 16.99$ (Amazon),
  • Baseus – cena: 14$ (Banggood)
  • Power Snap – cena 17.99 – 19.99€ (gizzmo.si)
  • Getihu – cena: 2.69-4.99$ (Aliexpress)

Obstaja veliko različnih magnetnih kablov, a se že izbranih 5 močno razlikuje po kvaliteti. Baseus in Getihu sta najcenejša z razlogom – že po občutku v rokah delujeta izjemno ceneno, zelo hitro pa so bili tudi vidni znaki uporabe. Narejena sta iz običajne plastike in gume, tudi konektor pa sem lahko poškodoval že ob rahli “preobremenjenosti”. Sam konektor je bilo tudi veliko težje vstaviti in odstraniti iz telefona. Drugi trije so se odrezali veliko bolje, saj so oviti v kvaliteten pleten material, ki dodatno ojača moč kabla, ASAP Connect in Power Snap pa sta izstopala tudi po tem, da se kabla težko prepletata, odstranitev mini adapterčka pa je enostavna.

ASAP Connect: ★★★★★

X-Connect: ★★★

Baseus: ★★

Power Snap: ★★★★★

Getihu: ★

Table of Contents

Moč magneta

Pri večini je šibkost magneta kar velika težava, zato vrtenja telefona na kablu, kot jih vidimo v številnih videih, ki krožijo po spletu, vendarle ne bi svetoval. Getihu ne zmore že bližnjega srečanja s konektorjem, pri ostalih pa je povezovanje solidno. Vseeno pa bi izpostavil kabel Power Snap, ki zahvaljujoč neodimskim magnetom vseeno deluje mnogo močneje kot ostali. Omenjeni magneti so trenutno eni izmed močnejših na trgu, uporabljajo pa se že v raznih napravah. Ti lahko telefon držijo v zraku brez kakršnihkoli težav.

ASAP Connect: ★★★★

X-Connect: ★★★

Baseus: ★★★

Power Snap: ★★★★

Getihu: ★★

Polnjenje

Pri nakupu kabla je pomembna tudi hitrost polnjenja in prenosa podatkov. Nihče si namreč ne želi čakati v nedogled, da bi se mu napolnil telefon. Medtem, ko se mikro USB in USB-C priključki v večini primerov povežejo brez problema, je po drugi strani hitrost polnjenja kar velik problem. Najslabše sta se zopet odrezala Getihu in Baseus, saj sta že samo za 10% porabila več kot 30 min, ostali so se tu že približali originalnim kablom naprav. Vsi razen ASAP Connect in Power Snap so imeli občasno tudi določene probleme s povezljivostjo, saj jih telefon ni takoj zaznal oz. pričel polnjenja.

V stičnem delu imajo vsi vključen tudi indikator polnjenja v obliki majhne LED lučke. Ta je sicer dodana le na mikro USB in USB-C verziji, na lightning kablu jo zaenkrat pri nekaterih še niso vključili. Vsekakor pa je priročen dodatek.

To pa na žalost ni edina slabost lightning kablov, saj sem tu naletel na veliko večjo težavo. Zgolj Power Snap kabel je ob vsakem poizkusu polnjenja ali prenosa podatkov uspešno opravil svojo nalogo, medtem ko so ostali skoraj popolnoma zatajili. ASAP Connect in X-Connect sta imela zgolj pri iPhone 5s (torej skoraj 3 leta starejšemu modelu od iPhone 7) določene “uspešne” prebliske, ki so se tudi hitro končali, Baseus in Getihu kablov pa oba iPhone-a niti enkrat nista zaznala. Malce počasnejše polnjenje (cca. 15%) v primerjavi z originalnim kablom je edini razlog, da Power Snap tukaj ni dobil vseh 5 zvezdic.

ASAP Connect: ★★

X-Connect: ★★

Baseus: ★

Power Snap: ★★★★

Getihu: ★

Sklep

Test magnetnih kablov je bil več kot uspešen, saj je pokazal velike razlike med kvaliteto naključno izbranih kablov, sploh pri lightning kablih za polnjenje Apple naprav. Te razlike pa so mi močno olajšale izbiro zmagovalca – kabel Power Snap je v tej sicer majhni konkurenci gladko pometel z ostalimi, zato je tudi dobil svoje mesto med ponudbo na spletni trgovini gizzmo.si. Vsekakor je priročna rešitev za vsakdanjo rabo, ključno pa je, da nam dejansko olajšajo polnjenje, saj je njihova uporaba tako enostavna in učinkovita. Magnet deluje odlično, ena od prednosti pa je zagotovo izredno močen “fiber” ovoj, ki ga naredi praktično neuničljivega. Če ste v procesu kupovanja novega polnilnega kabla, ga vsekakor priporočam.

Želiš svoj magnetni kabel? Izbiraj med lightning, mikro USB ali USB-C kablom po znižani ceni, že od 14.9 € naprej!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here