Fidget spinner manija osvaja svet! Gotovo ste jih opazili: majhne plastične igračke, ki jih mladi nenehno vrtijo v rokah. Če se tudi vi sprašujete, kaj fidget spinnerji sploh so in zakaj so tako priljubljeni: za vas imamo odgovore.

Kaj je fidget spinner?

Fidget spinner je majhna igračka, nekakšna vrtavka, ki se prilega velikosti človeške dlani. Običajno je izdelana iz dveh delov: centralnega ležaja, ki ga držimo s palcem in kazalcem ene roke ter več krakov, ki se vrtijo okoli ležaja. Z drugo roko krake zavrtimo s kratkimi, neprekinjenimi udarci. Privlačnost spinnerjev je v tem, da se lahko vrtijo več minut skupaj. Najbolj pogosto imajo fidget spinnerji tri krake, na trgu pa je ogromno drugih različic z dvema ali štirimi kraki, pojavljajo pa se tudi povsem unikatne druge oblike.

fidget-spinner-rocna-vrtavka-aluminum-crna-src-7

Zakaj so tako zasvojljivi?

Modne muhe iz preteklosti so se običajno navezovale na zbiranje ali tekmovalnost, fidget spinner manija pa stavi na zasvojljivo naravo igrače. Občutek držanja hitro vrtečega izuma in valovanja vrtečih sil je namreč zelo privlačen in naj bi bil pomirjujoč. Po spletu je zaokrožilo, da naj bi vrtavka pomagala tudi pri lajšanju simptomov ADHD in pomagala pri premagovanju stresa.

Kaj ljudje počnejo z njimi?

Že samo vrtenje spinnerja je zelo privlačno, prava zabava pa se prične, ko pričnemo izvajati različne trike. Vrteč spinner lahko poskušamo uravnotežiti na prstu, prstu na nogi, bolj drzni pa tudi na nosu ali čelu. Po internetu kroži ogromno različnih posnetkov, ko spinner na gobcu vrtijo psi, mačke in druge živali. Če imate več kot en fidget spinner, lahko preizkusite vrtenje dveh ali več spinnerjev enega na drugem, ali pa pričnete vrtenje enega spinnerja z drugim. Želite zahtevnejše trike? Poskusite spinner med vrtenjem prestaviti v drugo roko, ga vreči v zrak ali podati prijatelju. Možnosti je ogromno, nekaj smo jih preizkusili tudi mi.

Kaj morate še vedeti?

Velik del uspeha fidget spinnerjev gre pripisati njihovi dostopnosti, saj jih lahko kupimo že za nekaj evrov. V zadnjem mesecu je panoga fidget spinnerjev praktično eksplodirala, zato je na voljo ogromno različnih barv in oblik. Več kot 20 različnih je na voljo tudi v naši spletni trgovini, preverite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here