Več kot 5000 razvijalcev programske opreme je v nabito polni dvorani prisluhnilo Timu Cooku in ostalim Applovim strokovnjakom, ko so v dveh urah in pol predstavili najpomembnejše novosti – doslej najzmogljivejši Applov računalnik iMac Pro, težko pričakovani zvočnik z asistentko Siri in kopico programskih posodobitev za operacijske sisteme iOS in macOS.

Apple HomePod

Amazon ima Echo, Google ima Home, zdaj pa ima svoj pametni zvočnik tudi Apple. HomePod je dom asistentke Siri. Gre za slabih 20 cm veliko napravo s šestimi mikrofoni in sedmimi visoko tonskimi zvočniki. Vsebuje Applov procesor A8 in se odziva na vrsto ukazov. Lahko prižge radio in izbere želeno postajo, nastavi alarm ali vam prebere vremensko napoved. Cena zanj bo 349 $, na voljo pa bo decembra letos.

homepod_display_full-jpg-og

iMac Pro

Apple je predstavil neverjetno zmogljiv iMac Pro, ki je s svojimi izjemnimi lastnostmi primeren zgolj za najbolj zahtevne uporabnike. 18 jedrni procesor, 128 GB RAM-a in 4 TB spomina so zgolj nekatere od nadvse impresivnih specifikacij. Navdušujoča je tudi zunanjost v temno sivi barvi z novo ujemajočo tipkovnico in miško. Cena za to zverino bo približno 5000 $, zaradi zmogljivosti pa je namenjena predvsem razvoju virtualne realnosti, umetne inteligence in za ustvarjanje 3D renderjev. Prenove pa bodo deležni tudi vsi MacBook-i in iMac-i, cena prenovljenih različic pa bo od 1299 $.

new_2017_imac_pro_accessories

High Sierra macOS

Po Sierri prihaja še High Sierra. Ta operacijski sistem bo bolj zanesljiv, zmogljiv in odziven, obenem pa bo pohitril delovanje vašega računalnika – izkoristili naj bi maksimalno moč grafične kartice, Safari pa naj bi deloval kar 80 % hitreje kot doslej. Še pametnejši program za shranjevanje fotografij »Photos« bo znal vaše fotografije samodejno razporediti glede na dogodke ali osebe na njej. Novi operacijski sistem je že na voljo v Beta različici, za širšo javnost pa bo dosegljiv jeseni.

Apple Watch z umetno inteligenco

Ura bo zdaj analizirala uporabo aplikacij ter vam na podlagi tega prikazovala informacije, ki so za vas najbolj relevantne. Novi operacijski sistem WatchOS 4 bo imel še več funkcij, namenjenih vaši telesni aktivnosti. Ura vam bo pošiljala motivacijska sporočilca, ustvarili bodo nove povezave s športno opremo, da bodo rezultati čimbolj točni, na uro pa boste lahko prenesli tudi vaš najljubši seznam pesmi, ki mu boste med vadbo lahko prisluhnili preko brezžičnih slušalk AirPod. Na tek se boste tako lahko odpravili brez telefona in kljub temu uživali v najljubših melodijah. Posodobitve bodo na voljo jeseni.

iOS 11

iOS 11 bo poln novosti. Spremembe lahko pričakujete v aplikaciji »Maps«, med vožnjo se bo samodejno vklopila funkcija »Do not disturb«, ki bo med vožnjo odstranila distrakcije in ne bo prikazovala obvestil, aplikacija za sporočila bo kompatibilna z drugimi aplikacijami – v tujini aktualni ApplePay bo omogočal nakazovanje denarja kar preko poslanega SMS sporočila. Tudi tu bo aplikacija »Photos« samodejno razlikovala med različnimi dogodki, osebami ali celo vašimi hišnimi ljubljenčki. Prenovljena bo tudi spletna trgovina App Store, najbolj opazna pa bo sprememba na zaklenjenem zaslonu, saj bodo vsa obvestila in funkcije zdaj zbrani na eni strani.

ios_11_ipad_pro_iphone_7

Siri

Siri je dobila bolj človeški glas in ogromno novih funkcij. Zaenkrat še testno preizkušajo prevajanje – Siri lahko vprašate za najbljižji WC, ona pa vam vprašanje prevede v pet jezikov. Siri bo opazovala, kako uporabljate svoj telefon, se učila in poizkušala bolje predvideti vaše poteze.

Novi iPad Pro

Prihajata dva nova iPad Pro-ja, ki vas bosta s svojim ogromnim zaslonom navdušila. Manjši z zaslonom velikosti 10,5 inčev je po velikosti skoraj enak predhodniku, katerega zaslon je meril le 9,7 inčev. Opazen napredek pri velikosti zaslona v enakem ohišju, torej. Poganja ga zmogljiv procesor A10X Fusion, kamera pa je enaka kot pri iPhonu 7. Najmanjša verzija ima 64 GB spomina, cena zanj pa se prične pri 649 $.

ipad-pro-1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here