Če so ustvarjalci popularnih filmov pred 20 leti mislil, da nas bodo leta 2014 napadali Marsovci, je danes realnost povsem drugačna – napadajo nas pametne nosljive naprave. Vsaka naprava, ki se je sposobna povezati z našim pametnim telefonom dobi naziv ‘pametna’ in v zadnjem času ni modnega dodatka, ki še ni dobil vgrajene baterije in mini procesorja – od pametnih očal, prstanov, zapestnih ur, ogrlic, zapestnic, teniških loparjev in vse do pametnih modrcev. Med njimi najdemo tudi pametno zapestnico podjetja Sony – SmartBand, ki je unikatna med sebi podobnimi napravami. Njen glavni namen ni beleženje športnih aktivnosti ampak beleženje vsakodnevnih aktivnosti – od brskanja po spletu, zajemanja fotografij, štetja korakov, količine in kvalitete spanca ter drugih.

Pametna zapestnica SmartBand je zgrajena in dveh elementov – osrednje glavne enote poimenovane Core (jedro) in kvalitetne gumijaste zapestnice z elegantnim srebrnim zatičem. Core predstavlja možgane zapestnice – v notranjosti skriva vse potrebne senzorje, baterijo in microUSB priključek za delovanje pametne zapestnice. Uporabnik lahko Core poljubno odstrani iz zapestnice in ga namesti v druge kompatibilne naprave – kot npr. v sponko na torbo, ali v moderno verižico in druge. žal Sony slednjih še ni omogočil za prodajo. Mimogrede – Core je popolnoma vodoodporen, zato zapestnice ni potrebno odstraniti med tuširanjem, plavanjem ali v nevihti brez dežnika.

Sama zapestnica je kot rečeno iz kvalitetnega gumijastega materiala, ki ob bližnjem pogledu razkriva nežen in eleganten vzorec ravnih črt. V samo zapestnico se preko notranje strani vstavi Core in se popolnoma skrije pod njo. Vse kar ostane vidno je tipka na levi strani in tri LED lučke, ki signalizirajo stanje naprave ob pritisku pa tipko (aktivno/spanje). Sama zapestnica je na voljo v različnih barvnih odtenkih – črna in zelena barva sta osnovni, druge barve je možno dobiti kot dodaten nakup. Zapestnica se zapre z elegantim srebrnim zatičem z vgraviranim Sony logotipom. Zatič je preprost in učinkovit, saj se nam med samim nošenjem naprave slednji nikoli ni samodejno odprl. V prodajnem paketu sta priloženi dve velikosti različnih velikosti, zato problem ne bodo ne manjša ne večja zapestja.

Da postane zapestnica pametna, se mora povezati s pametnim telefonom. Ta mora imeti naložen Android operacijski sistem verzije vsaj 4.4 (KitKat). Povezava je preprosta, saj vse kar je potrebno storiti je približati telefon in vrh zapestnice. Povezava se vzpostavi preko NFC čipa, ki avtomatsko poveže naprave preko Bluetooth 4.0 protokola. Za uporabo zapestnice je potrebno naložiti tudi 3 aplikacije, ki pa jih telefon samodejno naloži ob prvi uspešni povezavi z zapestnico. Najpomembnejša aplikacija se imenuje Lifelog, ki je srce pametne zapestnice. Omogoča namreč beleženje dnevnih aktivnosti, pregled preteklih aktivnosti in urejanje nastavitev. Več o sami aplikaciji izveš v nadaljevanju testa.

Lifelog je aplikacija, ki omogoča beleženje vseh dnevnih aktivnosti – od športnih, družabnih pa vse do multimedijskih. Ko je enkrat povezava s pametno zapestnico vzpostavljena se beleženje prične samodejno. Beležil se bo vsak korak, vsaka porabljena kalorija, količina in kvaliteta spanca in vse aktivnosti, ki jih uporabnik opravlja med uporabljanjem pametnega telefona. To pomeni, da boste lahko vsak dan preverili, koliko časa ste ‘viseli’ na Facebooku, kako dolgo ste poslušali glasbo, gledali film, brskali po spletu, brali knjigo itd. Sony je z uporabo naprednih senzorjev uspel zelo dobro predvideti, kaj dejansko počne uporabnik. To pomeni, da preden greste odteči en krog okoli jezera vam ni potrebno posebno določiti v aplikaciji beleženje športne aktivnosti oz. teka. Aplikacija in vgrajeni senzorji v jedru zaznajo to samodejno. Mimogrede, zapestnica in aplikacija sta povezani preko Bluetooth povezave, ki ima omejeno razdaljo oddajanja in sprejemanja signala (okoli 15m). A tudi če se zapestnica preveč oddalji od telefona in se povezava prekine, bo zapestnica nadaljevala beleženje štetja korakov, porabljenih kalorij itd. Ko se zapestnica in telefon ponovno povežeta se podatki sinhronizirajo z aplikacijo Lifelog.

Poleg beleženja dnevnih aktivnosti pa aplikacija in zapestnica premoreta še nekatere zelo priročne nastavitve. Prva izmed njih je zaznavanje oddaljenosti od telefona, s katerim je zapestnica povezana. Tako ko se uporabnik preveč oddalji od telefona zapestnica nežno vibrira in opozarja, da ne izgubite telefona. Tudi med dohodnimi klici in obvestili sporočil, epošte in drugih zapestnica z nežnim vibriranjem opozori na dogajanje ne telefonu. Nam osebno najboljša funkcija pa je možnost nastavitve budilke v aplikaciji. Ta zjutraj z nežnim vibriranjem prebudi uporabnika. Druge možnosti uporabe zapestnice so še kot kontrolnik za Walkman glasbeno aplikacijo. S tapkanjem po vrhu zapestnice lahko ustavite ali zamenjate trenutno predvajano glasbo. V sami aplikaciji pa lahko tudi nastavite čas v katerem zapestnica deluje v načinu spanje. V tem načinu zapestnica ne bo vibrirala ob prejetih obvestilih na telefonu. V način spanje lahko uporabnik hitro preklopi tudi s pritiskom na tipko jedra.

Pametno zapestnico SmartBand je moč kupiti v večini večjih trgovin z elektrotehniko v Sloveniji. Cena se trenutno giblje pri 99€. V paketu je poleg jedra in dveh zapestnic različne velikosti priložen še kratek microUSB kabel, ki skrbi za polnjenje naprave. Ko smo že pri polnjenju – vgrajena baterije je odlična, saj uspe beležiti vse aktivnosti okoli 5 dni preden se le-ta izprazni. Potrebno pa je dodati, da se malenkost hitreje izprazni tudi baterija na povezanem telefonu, a le-to ni preveč drastično.

Na koncu vsakega testa je potrebno oddati oceno testirane naprave. SmartBand nas je vsekakor prijetno presenetil z vsemi dodatnimi funkcijami in dejstvom, da je veliko več kot le zapestnica za beleženje športnih aktivnosti. Vsakemu, ki si želi beležiti vsak svoj korak ali le delček svojega dneva priporočamo ogled Sony-jeve pametne zapestnice. Zakaj? Poleg brezskrbnega beleženja omogoča tudi povsem uporabne funkcije kot je obveščanje na dohodne klice in budilko, ki učinkovito prebudi tudi tiste z najglobljim spancem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here