Zdaj verjetno za nikogar več ni presenečenje, da Google budno spremlja vsak vaš gib. A morda vas preseneti, kako podrobni so podatki, ki jih zbira.

Ne samo, da Google beleži vašo celotno zgodovino iskanja – tako v Youtubu, Google Zemljevidih ali kar v iskalniku, hkrati vam tudi sledi in beleži vse vaše poti, kjerkoli se že premikate. Vse te funkcije so že privzete, a če jih želite izklopiti, morate to storiti ročno. Čeprav se zdi tako množično beleženje vseh vaših podatkov povsem nepotrebno in včasih celo kot vsiljiv vdor v zasebnost, pa vam Google na ta način daje veliko boljše zadetke iskanja, predlaga vam bolj zanimive vsebine in bolj relevantne novice. Seveda pa vas na tak način tudi lažje targetira z oglasi. Če vam prednosti ne odtehtajo izgube zasebnosti, potem prilagodite svoje nastavitve – v nadaljevanju vam bomo povedali, kako to storite.

Na strani Moj račun lahko pod menijem »Osebni podatki in zasebnost« izberete možnost »Kontrolniki za dejavnost«. Odpre se vam stran z informacijami o tem, katere podatke delite z Googlom. Če želite varovati svojo zasebnost, potem poskrbite, da so vse 4 možnosti (Vaša iskanja in dejavnost brskanja, Mesta, ki jih obiščete, Podatki vaših naprav in Vaša glasovna iskanja in ukazi) izklopljene.

Vendar bodite pozorni, če ste lastniki več ločenih Google računov, boste morali zgoraj opisan postopek ponoviti za vsak račun posebej! Če želite izbrisati podatke, ki jih je Google uspel zbrati do sedaj, pa vam lahko pomagajo navodila za upravljanje zgodovine lokacij in navodila za izbris iskalnih poizvedb in dejavnosti brskanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here