Najprej Story zamenja Snapchat, nato Reels še TikTok. Facebook se ne šali, ko gre za zadrževanje uporabnikov na svoji platformi.

S 6. avgustom je Facebook širšemu svetu predstavil svojo novo nadgradnjo Instagram Reels. Trenutno je nadgradnja na voljo v 50 državah po svetu, a bomo nanjo v Sloveniji morali še malce počakati.

Kaj je Instagram Reels?

Enlarge

Instagram Reels
Instagram Reels

Vir: Stylecaster, 2020.

Reels je Instagram-ov direktni odgovor na kratek video format, ki je preplavili internet. Najprej smo jih spoznali s prihodom Vine-ov, nato pri Snapchat-u in nazadnje s TikTok-om, ki je pred kratkim dosegel že kar 2 milijardi prenosov. Kaj meniš, bo Instagram-u uspel lov na uporabnike TikTok-a?

Gre za 15-sekundne videoposnetke, ki jih lahko ustvariš neposredno na Instagram-u ali predhodno urediš v drugi aplikaciji (namig vsem novincem v svetu urejanja videoposnetkov – InShot je ena izmed takšnih aplikacij).

Podobno kot TikTok tudi Instagram Reels omogoča, da v videoposnetke vključiš priljubljeno glasbo, zabavno besedilo ali učinke in trendne hashtage, s katerimi tvoji videoposnetki pritegnejo čimveč pozornosti. Prav tako boš lahko izbiral med številnimi nalepkami in svoj video popestril po svojih željah.

Ko bo novost omogočena tudi v Sloveniji jih boš našel tako, da boš odprl svojo “Explore” stran in kliknil na Reels, kjer bo omogočeno raziskovanje po neskončnih straneh zabavne vsebine. Poleg tega jih boš lahko delil na svojih Story-jih in na svojem profilu, ki bo vseboval nov zavihek.

Enlarge

Instagram Reels
Kje najdeš Instagram Reels?

Vir: AboutInstagram, 2020.

Instagram najbolj originalnim Reels-im dodeli tudi oznako “Featured,” o čemer je ustvarjalec tudi obveščen. S tem vsebina postane dostopna vsem uporabnikom ideja pa je, da zabava in navdihne za ustvarjanje širšo množico njegovih uporabnikov.

Enlarge

Oznaka Featured
Originalni videi dobili oznako Featured

Vir: Later, 2020.

Ustvarjanje Instagram Reels-a

Reels bo mogoče izbrati na dnu Instagram-ove kamere. Na levi strani zaslona boste videli različna orodja za urejanje videoposnetkov, ki ti bodo omogočila, da bo tvoj Reels res originalen.

Reels-i se lahko snemajo v večih serijah: en naenkrat, več naenkrat ali pa z uporabo videoposnetkov iz galerije. Prvi posnetek ustvariš s pritiskom in držanjem gumba za snemanje. Med snemanjem se na vrhu zaslona prikaže napredek. Za konec posnetka ustaviš snemanje.

Predmete iz prejšnjega posnetka postavi tako, da boš ustvaril neopazne prehode med videoposnetki. To velja predvsem za trenutke, kot so na primer sprememba obleke ali nastop nove osebe v tvojem Reels-u.

Orodja za urejanje

Zvok: skladbo boš lahko izbral iz Instagram-ove glasbene knjižnice ali posnel svoj lasten zvok. V kolikor imaš javni račun, bodo ostali uporabniki lahko ustvarjali Reels-e s tvojim zvokom s klikom na “Use audio“.

Enlarge

Izbor skladbe v Instagram galeriji
Izbor skladbe v Instagram galeriji

Vir: Later, 2020

Hitrost: izbiral boš lahko tudi med hitrostjo predvajanja dela izbranega videoposnetka ali zvoka. Lahko ga boste upočasnili ali pospešili.

Enlarge

Nastavitve hitrosti
Nastavitve hitrosti

Vir: Later, 2020.

AR efekti: Izbral boš lahko med številnimi učinki iz galerije efektov, nekaj ustvarjenih s strani samega Instagram-a in nekaj s strani ustvarjalcev po celem svetu.

Enlarge

Možnosti najrazličnejših efektov
Možnosti najrazličnejših efektov

Vir: Later, 2020.

Časovnik in odštevanje: Nastavite časovnik za prostoročno snemanje katerega koli posnetka. Ko pritisnete na gumb za snemanje, se najprej prikaže odštevalnik 3-2-1, nato se sproži snemanje za pred nastavljeno časovno dolžino.

Enlarge

Nova funkcija: časovnik in odštevanje
Nova funkcija: časovnik in odštevanje

Vir: Later, 2020.

Nasvet s strani znanega ustvarjalca – kako se lotiti snemanja odličnega Reels-a

Preglej si še listo nekaterih drugih ustvarjalcev Reels-ov, ki jim je uspelo pritegniti pozornost.

Primer uspešnega Reels-a znanega podjetja

Louis Vuitton-ovi Reels-i so kakovostni in nadvse ustvarjalni, zato ni čudno, da so s prav vsakim dosegli visoko gledanost s povprečno 5 milijoni ogledov.

Želje Instagrama vs. mnenje uporabnikov

Brez dvoma Instagram upa, da bodo uporabniki zamenjali TikTok za njihovo nadgradnjo. Po drugi strani je mnenje ustvarjalcev, ki so govorili s TIME, drugačno od Instagram-ovih želja. Ustvarjalci so naklonjeni eksperimentiranju z novo nadgradnjo Reels, a hkrati želijo ohranjati tudi svojo prisotnost na TikTok-u.

Pravijo, da so se že večkrat opekli z vlaganjem svojega časa in talenta v neuspešne platforme, zato je njihovo mnenje glede socialnih omrežij: več jih je, bolje. Z uporabo različnih platform si na nek način zagotavljajo svoj obstanek ravno v takšnih primerih vojne za obstanek med platformami.

Nove nadgradnje so veseli predvsem ustvarjalci, ki ne želijo delati zgolj zabavnih video vsebin ali pa so zamudili prvi vlak na TikToku in se niso uspeli dobro predstaviti. Če si tudi ti med njimi tokrat poskrbi, da boš med prvimi popularnimi ustvarjalci, ko izide tudi v Sloveniji in si zagotovi svoje mesto v prvi vrsti.

Tudi mi trenutno še ostajamo na TikTok-u. Slediš nam lahko tako, da poskeniraš spodnjo TikTok kodo.

Viri:

  1. About Instagram. (2020, 5. avgust). Introducing Instagram Reels
  2. Bruner, R. (2020, 5. avgust). ‘I Can’t Put All My Eggs in One Basket.’ Here’s What Creators Think of Instagram’s TikTok-Style ‘Reels’
  3. Gerard, B. (2020, 6. avgust). Here’s What Instagram Reels Are & How To Make Them (You’re Welcome)
  4. Worb, J. (2020, 3. avgust). The Ultimate Guide to Instagram Reels

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here