Včeraj je minilo natanko 10 let, odkar je Steve Jobs stopil na oder konference Macworld & Expo v San Franciscu in nam predstavil telefon, ki je spremenil svet – prvi iPhone.

Takrat je šlo za revolucionarno napravo, popolnoma različno od vseh, ki so do tedaj obstajale na trgu. Uspeh iPhona je bil sprva daleč od zagotovljenega. Takratni pametni telefoni so bili okorni, polovico naprave pa je zavzemala plastična tipkovnica. Čeprav je Jobs takrat oznanil, da je bil iPhone 5 let pred ostalimi telefoni, mu je vseeno manjkalo ogromno stvari, ki so nam zdaj samoumevne. Poglejmo si, kako daleč smo v tem času prišli.

competition
Takšna je bila 10 let nazaj iPhonova konkurenca. Skupna točka takratnih in zdajšnjih iPhonov ostaja pretirano visoka cena.
  • Uporabljal je povezavo 2G oz. »Edge«, ki je boleče počasna. Verjetno veste, koliko živcev z njo izgubite zdaj, če se znajdete na območju s slabo pokritostjo.
  • App Store na prvem iPhonu še ni obstajal. Nobenega Instagrama, Super Maria ali Skypa torej. Steve Jobs trgovine ni želel vključiti, saj je želel popoln nadzor nad uporabniško izkušnjo, a sčasoma je vendarle moral popustiti.

appstore

  • Na prvem iPhonu ni bilo mogoče spremeniti ozadja. Zadovoljiti se je bilo potrebno s preprostim in minimalističnim črnim ozadjem.
  • Apple je potreboval kar 3 leta, da so iPhonu dodali možnost Kopiraj / Prilepi. Kako so živeli do takrat?
  • Radi pišete SMS sporočila v vodoravnem načinu? Na začetku ta funkcija še ni obstajala. Radi pošiljate fotografije? Nope, takrat to preko SMS-ov ni šlo. Tedanja sporočila so izgledala precej drugače od iMessagov, ki ji poznamo danes.

it-took-three-years-for-apple-to-add-cutcopy-and-paste

  • Prvega iPhona niste mogli pripraviti na uporabo brez računalnika. Trajalo je 5 let, da lahko iPhone nastavite direktno preko telefona brez uporabe računalnika.
  • Potrebujete navigacijo? Aplikacija Google Maps še ni bila na voljo, zato ste navodila za pot lahko dobili iz dobrih starih zemljevidov, ali pa ste uporabili Garmina.
  • Se sprašujete, kakšno kamero je imel? No, zagotovo ni mogel posneti tako izjemnih fotografij, kakršne lahko posnamemo danes. Kamera je imela samo 2 MP. Poleg tega ste lahko z njo samo fotografirali, snemanje videov pa je bilo dodano šele kasneje.

1249298279_w670

  • Telefon ni imel centra za obvestila, pa tudi Siri še ni obstajala. Gre za kompleksni fuknciji, dodani šele kasneje.

Prvi iPhone se je torej kar precej razlikoval od tega, ki ga poznamo sedaj. Mnogo aplikacij in funkcij, ki se nam zdijo samoumevne, prej sploh ni obstajalo. Zanima nas že, kaj bomo uporabljali čez 10 let, kaj mislite?

Verjetno bo letos Apple za nas pripravil posebno poslastico.
Preveri najnovejše govorice glede letošnjega iPhona!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here