Svet je obkrožila telefonska potegavščina, ki izvira z zabavne spletne strani 4chan in trdi, da lahko ob spremembi datuma vašega iPhona na 1.1.1970 na zaslonu ugledate retro logotip podjetja Apple.

A tega trika nikakor ne preizkušajte doma, saj gre v resnici za šalo, ki se vam verjetno ne bo zdela preveč smešna – zakaj? Če datum zares zavrtite nazaj za 46 let in telefon ugasnete, bo popolnoma odpovedal. Ne bo se več prižgal in prav nobena stvar ne pomaga – telefona ne morete resetirati, in tudi poskus obnovitve katere izmed prejšnjih različic preko računalnika bo popolnoma neuspešen. Celo Apple ni našel rešitve za to napako, ki jo zaenkrat rešujejo tako, da dobite novo napravo. Na srečo to ni stvar, ki bi se vam lahko zgodila ponesreči, saj zahteva sprememba datuma za skoraj 5 desetletij kar nekaj truda, a naj vas radovednost ne prevzame. Napaka bo prizadela vse iPhone od serije 5 naprej. Eden izmed uporabnikov je posnel video, v katerem je lepo prikazal vloženi trud in nezaželjene posledice.

Razlog za sesutje sistema je poskušal pojasniti YouTuber Tom Scott. iPhone naj bi čas interpretiral kot eno samo število, ki predstavlja število pretečenih sekund od leta 1970. Če nastavite datum na 1.1.1970, ta številka postane enaka 0, kar samo po sebi sicer še ne bi bilo problem, a telefon ima shranjene naše podatke, npr. SMS sporočila ali čase klicev, ki so se zgodili nekaj ur ali dni pred tem, zato ta številka postane negativna, telefon pa se s tem ne zna spopasti, zato odpove. Sicer je to le ena izmed teorij, ki je Apple še ni potrdil, a vsekakor je zanimivo slišati, kaj bi lahko bil vzrok za to nenavadno napako.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here