Končno se je pričel kongres mobilne telefonije (MWC 2017), ki tudi letos, tako kot vsako leto, poteka v Barceloni. Že v prvih dneh smo videli veliko novih telefonov. Nokia je med drugim predstavila sodobnejšo različico svojega najslavnejšega telefona 3310, dva nova modela je predstavila Motorola, medtem ko so nam Huawei, Sony in LG že ponudili svoje nove paradne telefone.

LG

LG G6 je bil prvi pomembnejši telefon, ki so ga naznanili na letošnjem kongresu. Ker se G5 ni odrezal po pričakovanjih, so imeli pri LG-ju težko in pomembno nalogo pri zasnovi nečesa popolnoma drugačnega. Modularni telefon so nadomestili z ogromnim zaslonom, ki zavzema skoraj celotno sprednjo stran telefona. V majhen okvir jim je uspelo stlačiti ogromen, 5,7-inčni zaslon. Za primerjavo: G6 je skoraj centimeter nižji in ožji kot iPhone 7 Plus, zaslon pa je kljub temu večji kot iPhonov 5,5-inčni. Telefon je iz kombinacije stekla in kovine ter deluje izjemno sofisticirano – nekaj, česar od LG-ja doslej nismo bili vajeni.

Baterija je velika in ima 3300 mAh. Telefon ima 32 GB pomnilnika, ki ga je z micro SD kartico možno dodatno razširiti do 2 TB, ter 4 GB RAM-a. Na hrbtni strani se nahajata dve kameri, vsaka ima 13 MP, ena pa ima tudi širokokotno lečo. Tudi sprednja kamera nudi široko zajemanje, ima pa 5 MP. Zaslon je QHD z ločljivostjo 2880×1440 pixlov in neobičajnim razmerjem 18:9 namesto klasičnega 16:9. To omogoča uporabno delitev zaslona na dva enaka kvadrata, kar omogoča vrsto uporabnih funkcij. Zaobljeni robovi ščitijo telefon ob padcu, Gorilla Glass pa varuje stekleno hrbtno stran. Žal G6 še ni vključil najnovejšega procesorja Qualcomm Snapdragon 835. Namesto tega uporablja verzijo 821, ki je sicer eden izmed najzmogljivejših in preverjenih procesorjev trenutno na trgu. Gre tudi za prvi LG, ki je odporen na prah in vodo s certifikatom IP68.

Poleg paradnega modela so predstavili tudi telefon LG X Power2, katerega baterija naj bi zdržala cel vikend. To obljubljajo na podlagi ogromne baterije s 4500 mAh. Gre za privlačen telefon, ki žal nima zaslona visoke resolucije, manjka pa mu tudi pomnilnika. Ima 13 MP zadnjo kamero in 5 MP sprednjo.

Sony

Pri Sonyu so predstavili štiri nove modele telefonov. Nov premium model, dva cenovno ugodnejša telefona ter dodaten telefon višjega cenovnega razreda.

Sony Xperia XZ Premium je prvi telefon s 4K HDR zaslonom, a običajni uporabniki bodo le stežka opazili razliko. Tako izjemen ekran bi bil primeren za virtualno resničnost, a Sony žal še ne razmišlja v tej smeri. Telefon bo imel operacijski sistem 7.1 Nougat, najnovejši procesor Qualcomm Snapdragon 835, 4 GB RAM-a in 64 GB pomnilnika, ki ga bo z micro SD kartico mogoče razširiti do 256 GB. Baterija bo zadovoljive velikosti s 3230 mAh.

Poleg izjemnega zaslona je Sony tokrat presenetil tudi z vrhunsko kamero »Motion Eye« s kar 19 MP in zanimivimi pametnimi funkcijami samodejnega fotografiranja in avtomatskega fokusa. Imela bo tudi možnost snemanja super »slow motion« posnetkov z 960 fps. Sprednja kamera bo imela 13 MP. Senzor prstnega odtisa se nahaja ob strani, cena pa zaenkrat še ni znana. Glede na to, da gre za premium telefon, verjetno ne bo poceni.

Ponudili so še dva ugodnejša telefona Xperia XA 1 in XA 1 Ultra, cena pa se bo začela pri 300 ameriških dolarjih. Zadnji Sonyev novinec je Xperia XZs z enako premium 19 MP kamero kot XZ Premium, a slabšimi ostalimi specifikacijami. Ima 5,2-inčni full HD zaslon ter še vedno zelo visoko ceno 700 $.

Huawei

Kitajski velikan je telefona P9 in P9 Lite nadomestil z novima P10 in P10 Plus. Razlika med P9 in P10 na žalost ni velika, je pa zato malenkost boljšo preobrazbo dobil P10 Plus. Obema so spremenili izgled ter se znebili zaobljenih robov, napravi pa sta zdaj bolj prijetni za uporabo in imata boljši oprijem v roki. Z zadnje strani telefona so senzor prstnih odtisov prestavili na sprednji spodnji rob. Manjši telefon ima 5,1-inčni Full HD zaslon, če želite QHD pa boste morali izbrati P10 Plus s QHD zaslonom velikosti 5,5 inčev.

Oba telefona imata procesor Kirin 960, razlikovala pa se bosta tudi v količini RAM-a, saj ima P10 4 GB, P10 Plus pa 6 GB delovnega pomnilnika. Tudi kamera je bila deležna prenove, oba modela imata dvojno Leica zadnjo kamero (12 MP in 20 MP) in 8 MP sprednjo. Poganjal ju bo tudi najnovejši operacijski sistem Nougat, žal pa nimata Google asistenta in ne podpirata Googlove platforme za virtualno resničnost Daydream. V Evropi bo oba telefona moč kupiti že konec marca, cena pa bo 649€ za P10 in 799€ za P10 Plus.

Nokia

Nostalgične duše bo razveselil podatek, da je najbolj priljubljena znamka iz preteklosti spet med nami. Oznanili so kar tri nove telefone in simpatično preobrazbo najbolj ikoničnega telefona do sedaj, Nokie 3310, o kateri smo na našem blogu že pisali.

Prva novost bo Nokia 6 v čudovitem kovinskem ohišju, ki bo imela 5,5-inčni 1080p zaslon, procesor SnapDragon 430 in 4 GB RAM-a ter 64 GB pomnilnika. Poleg tega bo obstajala možnost razširitve z microSD kartico, ponašala pa se bo tudi z odlično kamero s 16 MP in sprednjo kamero z 8 MP. Tudi baterija bo zadovoljive kapacitete s 3000 mAh, operacijski sistem pa bo najnovejši Android Nougat. Nokia 6 sicer ni premium telefon in ne more tekmovati z ostalimi paradnimi modeli, a temu primerna je tudi cena, ki za soliden telefon znaša le 229 €.

Nokia 5 in Nokia 3 sta kompaktnejši in osnovnejši različici večjega brata, z manjšo kapaciteto RAM-a (2 GB) in pomnilnika (16 GB) in tudi z nižjo ceno.

Motorola & Lenovo

Pod budnim očesom Lenova je Motorola potrdila dva nova telefona, Moto G5 in Moto G5 Plus. Gre za nizkocenovna telefona relativno visoke kakovosti. Telefona bosta že marca na voljo od 199 € za Moto G5 in 229€ za Moto G5 Plus. Telefona imata kovinsko ohišje, senzor prstnih odtisov in operacijski sistem Android Nougat, imela pa bosta tudi Googlovega osebnega asistenta. Manjši G5 ima 5 inčni Full HD zaslon, G5 Plus pa je velikosti 5,2 inčev. S 3000 mAh baterijo in procesorjem Snapdragon 625 gre za solidna telefona za ugodno ceno.

Kaj se medtem dogaja pri Samsungu?

Ob Samsungovi odsotnosti se zdi, da so končno tudi ostali telefoni dobili svojih pet minut slave. Po katastrofi s telefonom Note7 so se pri Samsungu odločili najavo novega Galaxyja S8 na letošnjem MWC-ju preskočiti. Namesto tega so objavili uradno vabilo na dogodek, ki bo 29. marca. Tako bo podjetje imelo dovolj časa, da v miru izvede vse varnostne teste na prihajajočem telefonu ter tako prepreči morebitno ponovitev katastrofe ter si povrne zaupanje in ugled, ki ga je zaradi te napake izgubil. Novi telefon že sedaj izgleda hudo dobro in bo zagotovo vreden čakanja.

Vabilo si lahko ogledate spodaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here