Že tradicionalno se vsako leto januarja v Las Vegasu odvija sejem zabavne elektronike CES, Consumer Electronics Show. Dogodek je zaprt za javnost, podjetja pa tam ponavadi predstavijo novosti in ponudijo v predogled izdelke, ki jih razvijajo. Kot vsako leto je bilo tudi tokrat ogromno izvirnih produktov, nekateri od njih pa nam znajo močno spremeniti življenje. V poplavi novosti s področja mobilne telefonije smo izbrali tiste, ki so nas najbolj navdušili, predstavljamo pa tudi nekaj drugih inovativnih produktov, ki so vredni omembe.

Samsung

Od Samsunga smo pričakovali najavo novega telefona Galaxy S7, a je na žalost nismo dočakali. Namesto tega so predstavili novo, 12-inčno tablico Samsung TabPro S, ki konkurira Microsoft Surface Pro 4 in Applovemu iPad Pro.

Huawei

V zadnjih nekaj letih je to kitajsko podjetje doživelo neverjetno rast, saj so v lanskem letu prodali preko 70 milijonov telefonov, s tem pa so se uvrstili med največjih 5 proizvajalcev mobitelov na svetu. Tokrat so pokazali zlato verzijo telefona Nexus 6P, poleg tega pa so podrobno predstavili tudi svoj nov paradni model Huawei Mate 8. Gre za ogromen, 6-inčni telefon z izjemno zmogljivim čipovjem in neverjetno baterijo s kar 4000 mAh. Poleg tega premium telefona so izdali še cenejši model Huawei GX7, ki bo kljub nizki ceni imel kovinsko ohišje in senzor za prstni odtis, za piko na i pa so poskrbeli še s tablico Huawei MediaPad M2, ki se lahko postavi ob bok tudi Applovim in Samsungovim 10-inčnim tablicam.

LG

Pri LG-ju so poskrbeli za novosti v cenejši liniji „K“ z izdajo dveh novih modelov s plastičnim ohišjem, K7 in K10, zanju pa pričakujemo zelo nizke in dostopne cene. Čeprav LG tokrat ni pokazal novih paradnih modelov telefonov, ki bi nas resnično impresionirali, pa so naša pričakovanja za prihodnost vseeno visoka, saj so s predstavitvijo fleksibilnih zaslonov, ki jih je mogoče zvijati, močno vzbudili zanimanje.

LeTV

Gre za precej neznano kitajsko podjetje, ki je lansko leto kot strela z jasnega priletelo na trg mobilne telefonije, letos pa so ponovno predstavili nov telefon LeTV Max Pro, ki bo kot prvi na svetu za svoje delovanje uporabil čip Snapdragon 820.

2015123_42683

Motorola

Leta 2012 jo je kupil Google, dve leti kasneje pa jo je prevzelo Lenovo. Kljub temu, da je njihov izumitelj Martin Cooper leta 1973 iznašel prvi mobilni telefon, kot ga poznamo danes, pa se njihova zgodba očitno počasi zaključuje. Lenovo je na konferenci naznanilo, da se ime Motorola namreč umika. Ime Moto bodo ohranili za nove premium mobilnike, ki bodo še vedno nosili Motorolin logo v obliki črke M, medtem ko bodo za telefone nižjega cenovnega razreda še naprej uporabljali oznako Vibe.

Lenovo

Poleg novice o opuščanju imena Motorola, je podjetje Lenovo dvignilo veliko prahu tudi z objavo projekta Tango, saj bo v sodelovanju z Googlom in Intelom ustvarilo napravo, ki zaznava svet v 3D, tako kot človek. S popolnim procesiranjem prostora, v katerem se nahajate, bodo možnosti za virtualno resničnost postale zares neverjetne.

tango-phones

Poleg elektronike se na konferenci vsako leto predstavi tudi ogromno dodatne opreme za telefone. Izjemno priročen in inovativen je ovitek za virtualno resničnost Speck Pocket VR, ki se enostavno sestavi v priročna očala, ki jih imate lahko vedno s seboj.

Uporaben je tudi vodoodporen polnilni ovitek LifeProof FRE Power, ki omogoča sočasno polnjenje s kapaciteto 3200 mAh ter hkrati ščiti pred vodo, snegom ali umazanijo. Ovitek je odporen na padce z višine do 2m in vodoodporen do globine 2m. Podoben ovitek, le brez možnosti polnjenja, je tudi Pelican Marine, ki je prav tako odporen na padce in vodo vse do globine 2m.

Letos so se tudi proizvajalci pametnih dodatkov še posebej izkazali. Predstavili so nam namreč vrsto nenavadnih, a zelo uporabnih pametnih naprav, s katerimi so lahko izrazili vso svojo kreativnost.

SCiO je majhna napravica, ki s skeniranjem vaše hrane zazna njeno hranilno vrednost. Majhen žepni molekularni čitalec analizira, kako molekule reagirajo s svetlobo in na podlagi tega določi kemijsko sestavo jedi.

Under Armour Gemini 2 superge imajo v podplatih vgrajene posebne senzorje, ki sledijo vaši poti, merijo razdaljo in porabljene kalorije. S temi supergami ne potrebujete nobene dodatne opreme, le pripadajočo aplikacijo, ki bo vaše premike samodejno zaznavala kar preko superg.

Nov prodajni hit med pametnimi urami bo letos očitno Fitbit Blaze, saj gre za stilsko dovršeno in zelo pametno uro, ki daje prednost spremljanju vašega športnega napredka. Prav zato ne bo imela dostop do vseh aplikacij, kljub temu pa boste s to pametno uro lahko klicali, prejemali smse in dobivali opomnike iz vašega koledarja.

Na področju televizije je ogromen korak naprej naredil LG s predstavitvijo dveh različnih zaslonov. Prvi je super-premium 98-inčni 8k televizor z neverjetno resolucijo 7680×4320 in HDR-om, ki si ga bo lahko privoščil le redko kdo. Druga noviteta pa je zaslon debeline le 1mm, ki se lahko zvija. Čeprav so trenutni prototipi veliki le 18-inčev, namerava LG v prihodnjih nekaj letih ponuditi vrsto manjših in večjih prenosnih zaslonov, ki se jih lahko zvije in prenaša s seboj.

Na področju virtualne resničnosti sta prav tako nastopili dve pomembnejši inovaciji – Oculus Rift VR in HTC-jev Vive Pre. Facebookov Oculus Rift je končno na voljo za širšo javnost, a zaradi visoke cene bodo kljub super uporabniški izkušnji verjetno mnogi pogledovali za drugimi nadomestki. Vive Pre jim bo zato verjetno velika konkurenca, saj bo tudi ta zagotavljal izjemno uporabniško izkušnjo virtualne resničnosti, a v prodaji bo šele aprila, cena pa še ni znana.

Očitno je, da so imeli razvijalci elektronike tudi letos polne roke dela, med predstavljenimi novostmi pa je vsekakor mnogo takšnih, za katere komaj čakamo, da preidejo v vsakdanjo uporabo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here