Developer konference so v zadnjih letih pravo mesto za odkrivanje novosti povezane z operacijskimi sistemi (in za brezplačna darila!). Tako kot je pred časom Apple na svojem WWDC14 (World Wide Developer Conference) predstavil posodobitev iOS operacijskega sistema (iOS 8), je včeraj Google prikazal nekatere novosti, ki jih pri internetnem gigantu pripravljajo v drugi polovici tega leta. Kljub predstavljenim novostim kot so Android sistem za avtomobile, Google televizija, prve pametne ure Android Wear in novosti Chrome OS-a je bila pozornost večine usmerjena v težko pričakovano najavo posodobitve Android operacijskega sistema.

Če je v zadnjih letih Google pod vodstvom Hugo Barra (Android divizija, zdaj pri kitajskem Xiaomi-ju) vse jasno in glasno predstavil mesece pred razpoložljivostjo posodobitve operacijskega sistema, je sedaj pod vodstvom Sundar Pichai-a vse veliko bolj skrito. Namreč na predstavitvi smo lahko videli le posamezne prikaze posodobitve operacijskega sistema, pa še to bolj v sklopu predstavitev drugih storitev za internet in ne neposredno za omenjeno posodobitev operacijskega sistema. Sicer je Google med predstavitvijo napovedal predogled Android ‘L’ operacijskega sistema za razvijalce programske opreme, ki je mimo grede na voljo za prenos že danes, a se je ta kratka predstavitev osredotočila predvsem na nove programske rešitve OS-a in ni dosti povedala o samem Androidu ‘L’ (ne vemo niti polnega imena, Lolipop, Lady Fingers, Lava Cake, Lemonade..?). Kakorkoli, informacije ki jih je Google delil z udeleženci glede Android ‘L’ operacijskega sistema so naslednje:

  • nov oblikovalski jezik, ki bo zamenjal starega Holo, privzema za bistvo svojih potez papir. Google ga imenuje Material Design in na prvi pogled deluje zelo sveže in moderno. Veliko časa je Google posvetil novim animacijam in preprosti uporabi. Material Design bo v prihodnosti prisoten na vseh Googlovih napravah – od Android pametnih naprav do Android tabličnih računalnikov, prenosnih računalnikov ChromeBook ter v spletnih aplikacijah Gmail, Zemljevidi, Google Drive idr. Majhen predogled zakonitosti Material Design-a si lahko pogledate v video posnetku ob koncu novice.
  • Andorid ‘L’ operacijski sistem bo zamenjal način pred-shranjevanja podatkov in razčlenjevanja aplikacij ob zagonu iz sedanjega Dalvik v že pred časom najavljenega ART, ki je zdaj prejel še nekaj posodobitev in je v osnovi še hitrejši pri odpiranju aplikacij ter pri stabilnosti operacijskega sistema. Poleg tega bo ART zdaj popolnoma sposoben 64-bitnega procesiranja podatkov in ukazov.
  • Zadnja stvar, na katero je Google ponosen in bo del posodobitve operacijskega sistema je projekt Volta, ki se ukvarja z algoritmi učinkovitejše porabe energije na Android napravah. Google je napovedal, da novosti omenjenega projekta prinašajo okoli 90 minut oz. 20% daljšo avtonomijo baterije ob normalni uporabi na LG-ju Nexus 5.

Zelo radi bi vam posredovali informacije o dostopnosti novega Androida, a kaj ko nobeden na odru ni želel razkriti niti okvirnega datuma. Dobra novica je le za razvijalce programske opreme za Android, saj je njim dostopen predogled preko Android Developer spletne strani. Ampak brez skrbi, takoj bo znano več informacij vas bomo obvestili preko naše spletne strani gizzmo.si/novice, facebook strani Gizzmo Novice oz. preko naše Google Plus strani!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here