Samsung je pred parimi leti s predstavitvijo Galaxy-ja S in SII povzročil svoj preporod in prvo pravo Android invazijo v svet mobilnih naprav, v katerem so takrat vladali iPhone pametni mobilniki in oslabljeni telefoni Nokia z Symbian operacijskim sistemom. Vsak naslednji model Galaxy-ja je beležil večjo popularnost in višje prodajne številke in zdelo se je, da bo prevlada Galaxy modelov v Android svetu trajala in trajala. že res, da je prevlada Galaxya prisotna še danes, a napačno bi bilo oceniti, da je ta prevlada še tako trdna kot je bila pred leti. Samsung je namreč v zadnjih dveh letih doživel vse preveč kritik na račun uporabe cenenih materialov in pomankanja pravih (ne-programskih) inovacij, ki so na veliko odpirali vrata konkurenci kot so HTC One, Sony Xperia Z in LG G modeli mobilnih naprav. Pri Samsungu se že trese gora in Samsung Galaxy S5 je zadnji poskus trenutno vodilnih pri južno-korejskem gigantu za ohranitev prevlade in predvsem za ohranitev dobrega imena Galaxy.

Samsung Galaxy S5 je paradna naprava južno korejskega podjetja za letošnje leto. Od paradne naprave se pričakuje, da stopa v korak s časom in S5-ka to počne prav ponosno. Tako je zaslon povsem standarden za letošnje leto z velikostjo diagonale 5,1 inčev in FullHD ločljivostjo zaslona. Za razliko od tekmecev Samsung še vedno prisega na lasten AMOLED zaslon, ki skrbi za resnično močne barvne odtenke in jasno sliko. Celotno napravo poganja zmogljiv, hiter in varčen Snapdragon 801 procesor s štirimi jedri, ki se vrtijo na frekvenci 2,5GHz. Enako osupljiva je tudi grafična enota – Adreno 330 – ki zagotavlja nemoteno izkušnjo ob igranju tudi grafično najzahtevnejših igric. Vgrajena baterija velikosti 2800 mAh pa tudi ni nič presenetljivega v današnjih paradnih mobilnih napravah – oz. je kar malce shirana v primerjavi z LG G2/G3 ali Sony Xperio Z1/Z2 (3000 – 3200 mAh).

A če želiš prodati mobilno napravo v milijonskih številkah samo dobra reklama in standardne lastnosti niso več dovolj. Tako je proizvajalec v Galaxy-ja S5 vključil tudi nekatere novitete – morda najbolj uporabna izmed teh je nov 16MP ISOCELL senzor kamere, ki ga je v ta namen Samsung razvil kar sam in omogoča zajemanje bolj dinamičnih barvnih spektrov in večjo ostrino slike (več o novi tehnologiji tukaj). Povsem nov je tudi merilec srčnega utripa na zadnji strani naprave desno od bliskavice, medtem ko je optični bralec prstnih odtisov sicer že znana tehnologija a je prvič uporabljena na Android pametnem telefonu. Da bo kupčija še slajša, pa je Samsung naredil novega Galaxy-ja S5 tudi vodo-odpornega! Ni da ni bi lahko rekli, a poglejmo si kaj vse to pomeni v praksi.

Samsung Galaxy S5 je na prvi pogled ne-vpadljiva naprava srednje velikosti z zaobljenimi robovi in pikčastim motivom spredaj in zadaj. Če so pike na sprednji strani pod robovi zaslona težje opazne in narisane, pa so pike na zadnji strani veliko bolj občutljive, saj so prave male vdolbinice v plastičnem pokrovu baterije. Da, Samsung še vedno vztraja pri upogljivemu in lahkemu pokrovu baterije, ki pa za razliko od prejšnjih modelov ni več svetleč. Kljub temu in novim pikčastim (“dimple”) učinkom je to definitivno največja negativna točka Galaxy-ja S5. Če zmore konkurenca za enako ceno naprave uporabiti steklen ali povsem aluminijast pokrov baterije, zakaj tega ne zmore Samsung? Tudi stranice naprave so iz podobno cenenega materiala, ki daje ne samo ne-estetski videz (aluminijastega) okvirja ampak skupaj s pokrovom baterije občutek veliko cenejše naprave v roki. Morda je takšno podrobno opisovanje materialov za nekatere nepotrebno oz. nepomembno, a vseeno je potrebno primerjati napravo z drugimi napravami v tem cenovnem razredu. Če Sony Xperia Z/Z1/Z2, HTC One M7/M8 in Apple iPhone 4/4S/5/5S ne bi obstajali, potem bi Samsung Galaxy S5 bil glede na zunanjost ‘še kar vredu’.

Če usmerimo pozornost še na sprednjo stran naprave, moramo povedati, da sprednjo površino v celoti pokriva kvalitetno in zelo trpežno steklo Gorilla Glass 3. Stekleno površino prekine zgoraj le slušalka telefona, medtem ko spodaj to stori za Samsung značilna tipka domov. Desno in levo od glavne tipke se skrivata še osvetljeni tipki na dotik s funkcijo ‘nazaj’ in ‘nedavno odprti programi’. V sami glavni tipki se skriva tudi optični bralec prstnih odtisov. Druge fizične tipke na napravi so še tipka za vklop/izklop zaslona na levi stranici ter tipka za glasnost na desni stranici naprave. Zgornja stranica vsebuje še priključek za slušalke in IR senzor, medtem ko je na spodnji stranici pod pokrovom skrit microUSB 3.0 priključek. Za vodo-odpornost naprave mora biti slednji pokrit oz. zaprt, medtem ko priključek za slušalke lahko pride v stik z vodo (seveda ob tesno zaprtem pokrovu baterije).

Zaslon na Galaxy-ju S5 je dokaj velik z diagonalo 5,1 inčnev in FullHD ločljivostjo. V praksi to pomeni, da posamezni piksli na zaslonu niso opazni s prostim očesom, pa če tudi AMOLED tehnologija uporablja drugačno (manj gosto) razporeditev barvnih LED diod (PenTile, primerjava z LCD tukaj). Sam zaslon je zmožen produkcije izredno jasne in čiste slike, pa čeprav večino časa na račun pretirano izrazitega barvnega profila. Izrazit, nerealen barvni profil je lastnost LED zaslonov, ki jo Samsung s pridom izkorišča na predstavitvah svojih naprav. Namreč slike na zaslonu so tako dinamične, da ostanejo ob prvem srečanju nepozabne, a ob daljši uporabi takšnega zaslona hitro postanejo moteče – še najbolj je to moteče, ko preneseš odlično fotografijo iz telefona na LCD zaslon in tam nenadoma izgubi ves svoj čar. Do neke mere poskuša Samsung ta učinek zmanjšati z uporabo t.i. Adaptive tehnologije – ta omogoča prilagajanje barvnega profila zaslona glede na gledano vsebino na zaslonu. Tako je barvni profil izrazito dinamičen po sprehajanju po uporabniškemu vmesniku, malo manj dinamičen ob gledanju fotografij in realen oz. malo dinamičen ob gledanju video posnetkov.

Največja prednost AMOLED zaslonov so vsekakor odlični zorni koti zaslona in tudi pri Samsung Galaxy-ju S5 ti nikakor ne razočarajo. Malo manj odlična je vidljivost zaslona pod direktno osvetlitvijo, saj ravno LED zasloni ne dosegajo visokih osvetlitev zaslona. A kljub temu Samsung z uporabo dodatne osvetlitve zaslona v posameznih primerih to težavo skorajda odpravi – zaslon je v zelo svetlem prostoru še vedno berljiv, morda le ne tako dobro kot to uspe na ClearBlack zaslonih naprav Nokia (primerjava Nokia Lumia 1520 in Galaxy Note 3 tukaj).

Tudi uporabniški vmesnik je bil deležen nekaterih vizualnih sprememb. Če je že prej TouchWiz veljal za barvit uporabniški vmesnik je ta trditev v novi izdaji le še bolj okrepljena. Barvita ozadja, vsaka ikona s svojo jasno in glasno barvo in popolnoma prenovljene nastavitve s kopico okroglih in seveda barvnih ikon. Če je Samsung želel s prenovo nastavitev le-te narediti bolj preglede, se je močno uštel pri izvršitvi te naloge. Namreč uporabnik, ki je že navajen na značilno postavitev možnosti v meniju nastavitev je zdaj kot riba na suhem. A ko se enkrat navadiš na novo postavitev, ki predvsem odpravlja preveč zahtevne pod-menije, je ta težava odveč. V podobnem slogu je Samsung prenovil tudi meni za obvestila in dodal možnost vpogleda vseh hitrih nastavitev v posebnem meniju znotraj vrstice za obvestila (enako kot na uradnem Android 4.4 operacijskem sistemu). Celoten uporabniški vmesnik je hiter, tekoč in uporaben s kopico dodatnih funkcij, ki so bolj ali manj uporabne. Tako lahko na začetnem zaslonu s potegom v desno uporabnik hitro dostopa do zaslona Moje Revije, ki s pomočjo popularne aplikacije Flipboard zbere najpomembnejše novice iz področij, ki si jih uporabnik prej sam izbere (družabna omrežja, politika, zabava itd.).

Med bolj uporabnimi funkcijami je možnost razdelitve zaslona na dve aplikaciji (Multiview), tiste manj uporabne a še vedno pametne pa so Smart Stay in Smart Pause, ki z uporabo sprednje kamere zaznavata premikanje uporabnikovih oči in glede na to prilagajata ali zatemnitev zaslona ali ustavitev video posnetka, ko uporabnik odmakne pogled iz zaslona. Za vse, ki se radi pogovarjate s svojim telefonom je na voljo tudi S-Voice, za rekreativce pa bo verjetno najbolj zanimiva aplikacija S-Health. Slednja omogoča spremljanje porabljenih kalorij s štetjem korakov, sledenjem raznim aktivnostim kot je tek ter na drugi strani aplikacija tudi omogoča sledenje zaužitih kalorij, kvalitete spanca in sprememb teže. V vsaki izmed možnosti pa lahko podatke na hitro podkrepite s trenutno meritvijo srčnega utripa. Glede tega je potrebno povedati stavek ali dva. Meritev srčnega utripa se opravi tako, da uporabnik čim bolj pri miru drži kazalec leve ali desne roke nad senzorjem, ki se nahaja desno od bliskavice. Merjenje traja okoli pol minute, dobljeni podatek pa je relativno zanesljiv. Samsung je poskušal uporabo tega senzorja klasificirati kot medicinski pripomoček, a je bil le-ta zavrnjen zaradi nestabilnih rezultatov meritev. Sam senzor pa tudi ne omogoča merjenje srčnega utripa tekom celotne vadbe (razen če celi čas držite prst na senzorju in se pri tem ne premikate preveč – neizvedljivo?) zato je celoten koncept merjenja srčnega utripa prej lepa marketinška poteza in ne preveč uporabna funkcija.

Podobno lahko rečemo za optični bralec prstnega odtisa, ki je vgrajen v glavno tipko na sprednji strani telefona. Prvo kot prvo – informacija o prstnem odtisu se lahko zaenkrat uporablja le za odklepanje telefona in za overjanje uporabnika pri plačilih preko Pay-Pal računa. Samsung sicer obljublja podporo tudi za druge aplikacije, a te do sedaj še ni bilo. Samo odčitavanje prstnega odtisa se zgodi s potegom prsta preko celotnega senzorja (drugače kot na iPhone 5S kjer je potrebno prst samo stisniti na senzor). Aplikacija omogoča shranjevanje do 3 prstov, samo odčitavanje pa je dokaj učinkovito (dokler prst potegnete po senzorju v enakem položaju kot takrat v začetni namestitvi). Sicer stvar funkcionira, a ni najbolj priročna po našem mnenju, saj smo tekom preizkusa naprave to funkcijo hitro izklopili in raje uporabljali standardni hitrejši način odklepanja zaslona. Več slik uporabniškega vmesnika si poglej v galeriji ob koncu testa!

Samsung je na Galaxy-ju S5 prvič uporabil lasten senzor in ne več tradicionalno Sony-jevega. V ta namen so naredili kompletno nov ISOCELL senzor velikosti 16MP, ki v osnovi prinaša novost pri osamitvi posameznih celic senzorja – te zaznavajo svetlobne žarke in so dodatno izolirane ob straneh (ISO – isolate), kar zmanjša uhajanje svetlobe med posameznimi celicami. To ima za posledico manj šumov na fotografiji oz. povedano drugače – fotografija je ostrejša. Dodatne lastnosti ISOCELL tehnologije omogočajo še boljše posnetke v mraku, boljši dinamični razpon barv in reprodukcijo naravnih barv (v teoriji!). Novost je tudi super hitro samodejno ostrenje slike, ki to dosega z uporabo kompleksne tehnologije direktno iz DSLR fotoaparatov poimenovane Phase detection. Ko smo že skoraj mislili, da bo kamera en od segmentov Galaxy-ja S5, ki bo deležen samo pohvale te žal zvesti bralec moramo razočarati. Namreč slike posnete s Samsung Galaxy-em S5 so sicer odlične – jasne, ostre in s kopico možnosti prilagajanja posnetkov – a kamera samodejno preveč okrepi barvni profil. Vsi fotoaparati to delajo do določene stopnje, a kamera na Galaxy-ju S5 to počne res preveč izrazito. Predvsem sta poudarjena zeleni in rdeči barvni spekter, ki zabrišeta realno podobo posnete fotografije. Kljub temu smo vgrajeni fotoaparat ocenili z najboljšo možno oceno zaradi res dobro ohranjenih detajlov slik in zaradi prav tako zmogljive video kamere, ki je sposobna snemanja video posnetkov do ločljivosti 4K ob uporabi digitalne stabilizacije.

Kot se spodobi za paradno napravo sta vgrajena slušalka in mikrofon več kot zadovoljiva in ne predstavljata težav z glasnostjo oz. jasnostjo glasu pri opravljanju klicev. Tudi vgrajena baterija je sposobna, čeprav malo manjša po kapaciteti od direktnih tekmecev (2800 mAh). Ne glede na to je baterija sposobna ohranjati napravo pri življenju dobrih 36 ur. A ko smo pri vgrajeni bateriji naj povemo dve prednosti – ena je možnost zamenjave baterije in druga je Ultra Low Power Save način delovanja naprave. Če uporabnik vklopi slednjo možnost, se bo telefon po nekaj sekundah spremenil v stare dobre mobilne naprave s črno belim zaslonom in omejeno funkcionalnostjo na opravljanje klicev in sprejemanje SMS sporočil. V tem načinu je poraba baterije občutno nižja – po besedah Samsunga bo 10% baterije zadostovalo za 24 urno delovanje mobilnega telefona.

Manjše razočaranje pa predstavlja vgrajen mono zvočnik na zadnji strani naprave. Ta je v primerjavi s tekmeci kot so LG G3, HTC One in Sony Xperia Z2 občutno slabši po kvaliteti predvajanega zvoka in glasnosti. Pa to bi se še dalo preživeti – kar je najbolj moteče je to, da zvočnik že pri srednji glasnosti povzroča občutne vibracije celotnega ohišja naprave. Tako se gledanje video posnetkov na Youtube portalu kaj hitro spremeni iz prijetnega gledanja v masažo uporabnikove dlani. Pa ta masaža ni prijetna ne za dlan še manj pa za celotno uporabniško izkušnjo.

Napravo je za testiranje omogočil Telekom Slovenije. Več o njihovi ponudbi Samsung Galaxy-ja S5 si poglej tukaj.

GIZZMO ANKETA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here