Zakaj še vedno uporabljamo razsvetljavo, ki izvira iz 19. stoletja?

Tehnologija je v zadnjem času močno napredovala, in čeprav pametne naprave vedno bolj dominirajo v našem vsakdanu, smo glede razsvetljave še vedno presenetljivo nazadnjaški. Še pred nekaj leti je večinski del žarnic, ki smo jih imeli v uporabi v svojih domovih, predstavljala klasična žarnica z žarilno nitko. Taista žarnica se je na naših tleh prvič prižgala v Mariboru leta 1883, torej je bila v uporabi skoraj 130 let, dokler je leta 2012 niso počasi začeli ukinjati. Zdaj je v EU ni več mogoče kupiti in potrebno je poiskati alternative. A življenjska doba žarnic je nepredvidljiva in marsikje svojih svetil še niso zamenjali z novejšimi in bolj varčnimi LED žarnicami, njihova uporaba pa je vseeno znatno bolj razširjena od najsodobnejših pametnih žarnic. Ne živimo več v letu 1883, zakaj bi torej še naprej uporabljali žarnice iz tistega obdobja?

Moderniziraj svoj dom s pametno žarnico luc! Najdi svojo luc po posebni razrezani ceni samo naslednjih 48 ur!

_MG_4519

Čas je za korak naprej, pa ne le zato, ker bi vsi morali postati tehnološki navdušenci. Ena stvar je verjetno skupna vsem – nihče ne želi za nepotrebne stvari zapravljati več, kot je nujno potrebno. Zakaj nas torej ne skrbi količina električne energije, ki jo porabljamo za razsvetljavo svojega doma? Morda se vam zdi razlika med običajnimi in varčnimi žarnicami zanemarljiva, a na dolgi rok se izkaže, da temu še zdaleč ni tako.

Razlika med navadno, LED in varčno pametno žarnico

Pametna žarnica luc je namreč žarnica prihodnosti, saj omogoča funkcije, ki bodo korenito spremenile vaše dojemanje pomembnosti svetlobe v prostoru, hkrati pa je ekološko zasnovana in okolju prijazna ter porabi izjemno malo električne energije. Barvna žarnica luc omogoča spreminjanje intenzitete in barve svetlobe kar na daljavo. Ob gledanju televizije lahko luči zatemnite kar z uporabo svojega mobilnega telefona ter se tako izognete nepotrebnemu vstajanju iz udobnega naslonjača. Vsako jutro vas lahko namesto nadležne budilke prebudi nežna svetloba, ki vas bo spominjala na sončni vzhod in vam omogočila veliko prijetnejše prebujanje. Ko planirate tematsko zabavo ali večerjo, lahko pričarate prav poseben ambient z uporabo barvne svetlobe, ki vaš dom razsvetli v vašem najljubšem barvnem odtenku. Če se ne spomnite, ali ste pred odhodom pozabili ugasniti luči v kopalnici, lahko s preprostim ukazom na vašem telefonu to preverite in jih po potrebi ugasnete. Upravljanje na daljavo je izjemno uporna funkcija, a še zdaleč ni edina. Prava vrednost žarnice luc se skriva v njeni varčnosti. Ima namreč izjemno dolgo življenjsko dobo, saj sveti kar 50 000 ur, kar ob redni uporabni znese približno 20 let nemotene uporabe, pri tem pa porabi kar 6x manj energije od običajnih žarnic.

_MG_4556

Vas zanima, koliko se to pozna na vašem računu?

 lucVarčna žarnicaNavadna žarnica z žarečo nitjo
Življenjska doba v urah50 0009 0001 000
Poraba v vatih9 W15 W40 W
Cena žarnice39.9€5.99€2.99€
Dnevni strošek porabe*0.0036€0.006€0.016€
Cena na leto*1.28€2.14€5.84€
Cena za 50k ur*36€60€160€
Št. žarnic za 50k ur delovanja15.550
Skupni strošek žarnic in za el. energije 75.9€92.95€309.5€

* Privzeta uporaba 5 ur dnevno in strošek el. energije 0.08 €/kWh.

Torej…

Raziskava na Inštitutu Jožefa Štefana leta 2010 je pokazala, da je v enodružinskem domu povprečno 18 žarnic, ki v povprečju gorijo 5 ur na dan. Če stroške iz zgornje tabele preračunamo za 18 žarnic, ugotovimo, da 18 žarnic luc na leto porabi 23€, varčne žarnice porabijo 38,5€, navadne žarnice pa porabijo kar neverjetnih 105€. Na letni ravni lahko torej z menjavo navadnih žarnic za pametne žarnice luc prihranite več kot 80€, v 25+ letih pa razlika znese neverjetnih 4200€. Še vedno mislite, da je poraba žarnic zanemarljiva? Poleg ogromnih prihrankov vam luc prinese tudi neverjetno uporabniško izkušnjo, ki bo popolnoma spremenila vaš dom in življenje.

Zato je vredno investirati v kvalitetno luc z nizko porabo, ki vam bo dolgoročno dobro služila, zraven pa vam bo še pomagala varčevati. Prenehajte živeti v preteklosti in pridite v prihodnost s pametno žarnico luc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here