Za tiste, ki še vedno mislijo, da ena sama oseba ne more ničesar spremeniti, je znan inženir podjetja Google, Benson Leung, zdaj dokazal, da temu ni tako in prav vsako mnenje šteje. Zadnjih nekaj mesecev se je namreč posvetil uporabi, preizkušanju in ocenjevanju kablov USB-C, ki jih je naročal z Amazona, zaradi njegove stroge kritike pa so se pri Amazonu odločili za umik mnogih kablov vprašljive kvalitete iz svoje spletne ponudbe.

Če ste že lastnik naprave, ki uporablja novi standard, pobrskajte po ponudbi kablov in adapterjev USB-C.

USB-C postaja novi standard kablov za polnjenje in prenos podatkov, ki šele začenja svojo pot, kmalu pa ga bomo srečevali na skoraj vseh napravah, s katerimi imamo opravka. Zaenkrat ga že najdemo na napravah Apple MacBook, Google Chromebook Pixel, Nexus 6, Microsoft Lumia 950, Asus MB169C, uporabljal pa naj bi ga tudi novi iPhone 7.

Glavne prednosti USB-C kabla smo že predstavili, potrebno pa je vedeti tudi, zakaj se kupovanje poceni kablov ne izplača oz. lahko celo resno ogrozi vas in vaš računalnik. Načeloma sami težko preverite, ali kabli delujejo povsem tako, kot bi morali, zato so Leungove ocene zelo dobrodošla pomoč. Vsekakor pa v splošnem velja, da so kabli zanesljivih proizvajalcev narejeni tako, kot je treba, za razliko od poceni približkov, ki se tudi dobijo na spletu.

Leung je naročil in preizkusil na stotine kablov in adapterjev, žal pa je ugotovil, da mnogi ne ustrezajo USB-C standardu. Nekateri kabli lahko povzročijo, da prenosni računalnik enostavno pregori, saj priklopljena naprava od njega zahteva prevelike količine energije. Prenosnik želi tem zahtevam ustreči, če slab kabel nima ustrezno nastavljenih omejitev, pa ga posledično lahko preobremeni in računalnik se začasno izklopi. Žal pa se je v nekaterih primerih zgodilo, da po ponovnem vklopu ni več deloval tako, kot bi moral. Podobna stvar bi se teoretično lahko zgodila s katerimkoli kablom, a z običajnim USB-A vhodom se to ni dogajalo, saj kabel enostavno ni dopuščal takšne kapacitete energije, medtem ko ima kabel USB-C lahko veliko večji pretok, ki je v dani situaciji lahko potencialno usoden za računalnik. Rešitev je zato enostavna. Če kupite kvalitetno napravo, kot je Apple MacBook, potem ne kupujte najcenejših, nepreverjenih kablov za nekaj evrov, saj lahko za samo nekaj evrov več dobite kvalitetne in preverjene kable, ki bodo zagotovo delovali v skladu s pričakovanji in željami.

Katere kable je Leung označil z dobro oceno in kot varne, ter katere je močno odsvetoval?

Po pričakovanjih so kot kvalitetni in dobro delujoči označeni kabli preverjenih znamk, kot so Google, Spigen, Xiaomi, Belkin, Anker, Tronsmart in še nekatere druge. Oceno sprejemljivo oz. 3 zvezdice je dobil USB-C kabel USAMS, ki je sicer povsem varen, a zaradi pretanke žice v kablu ne zagotavljajo obljubljene hitrosti polnjenja, saj namesto 2 oz. 2.4 A dosegajo le 1.7 A. A to je še najmanjši problem, saj je mnogo kablov ocenil tudi z 1 zvezdico kot popolnoma nesprejemljive ter potencialno nevarne, saj so mu nekateri izmed teh kablov celo okvarili naprave, s katerimi jih je preizkušal. Pri Amazonu so se na njegove ocene odzvali tako, da so omenjene najslabše izdelke hitro odstranili iz svoje ponudbe. A problem nastopi, ker se v spletnih trgovinah vsakodnevno objavi na stotine novih kablov, katerih kvaliteto je težko preverjati.

Glede na zmogljivost novega standarda in hude posledice, ki jih lahko pustijo slabo zasnovani kabli, bo treba uvesti nekatere nove smernice, s katerimi bodo tudi laiki lahko ugotovili, ali uporabljajo varno tehnologijo. Do takrat pa se lahko zanesemo na izjemno ustrežljivega inženirja, ki je nesebično žrtvoval svoj čas (in računalnik) za to, da bi pomagal drugim in je s tem rešil življenje že marsikateri napravi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here