Zgodba Projekta Ara se je pričela pred letom dni z idejo startup podjetja Phone Blocks o boljši reciklaži okvarjenih enot mobilne naprave. Na primer – če se pokvari kamera, zakaj zamenjati celotno mobilno napravo in ne samo modula za kamero? Ideja je požela veliko zanimanja in je kasneje prešla v roke Motorole, ki jo je nato kupil Google. Google je sicer vmes že prodal Motorolo, a je v svoji lasti zadržal Projekt Ara. Ta teden se je odvijala prva developer konferenca Projekta Ara, kjer je Google prvič javno predstavil celotno idejo tega zanimivega projekta.

Ara je zasnovana okoli dveh glavnih komponent – endoskeleta in posameznih modulov poimenovanih endo. Endoskelet predstavlja osnovno ogrodje oz. skelet naprave in omogoča vgradnjo posameznih modulov. Moduli na drugi strani predstavljajo srce in druge vitalne organe naprave. Moduli in endoskelet se med seboj povežejo in obdržijo na svojem mestu s posebnimi elektronskimi magneti, ki držijo skupaj z močjo do 30N.

Moduli so tisti del naprave, ki jih bodo lahko uporabniki poljubno menjali med seboj. En modul predstavlja posamezno komponento mobilne naprave – pa naj bo to zaslon, mikrofon, slušalka, zvočnik, baterija, kamera, procesor, spomin ali različni senzorji. To pomeni, da si bo uporabnik lahko prilagodil napravo svojim potrebam – tisti, ki si želijo boljše kamere bodo izbrali modul z boljšo kamero, tisti, ki imajo raje večji zaslon si bodo izbrali modul z večjim zaslonom in tako naprej. Takšno poljubno sestavljanje predstavlja nepredstavljivo raznolikost in uporabnost naprav, po drugi stani pa zmanjšuje odvisnost uporabnikov od pred-izbranih lastnosti proizvajalcev sedanjih mobilnih naprav. Še več – pokrovčke modulov bo moč oblikovati in natisniti s pomočjo 3D tiskalnikov, kar še dodatno povečuje možnosti personalizacije. Google module poimenuje celo strojni analogi današnjim aplikacijam.

S prihodom Projekta Ara v roke Googla se je spremenila tudi glavna ideja novih ‘LEGO’ naprav. Nič več ni poudarka na reciklaži – Google si želi s Projektom Ara povezati na splet naslednjih 5 bilijonov uporabnikov – te, ki danes še uporabljajo telefone brez možnosti povezave na medmrežje. To pomeni, da Ara telefoni ne bodo ciljali na tehnološko najbolj dovršene naprave, ampak bolj na njihovo cenovno dostopnost. Osnovni model imenovan Sivi Telefon, ki bo vseboval endoskelet in osnovne module z vključenim modulom za WiFi, naj bi stal predvidoma 50$. Cena posameznih modulov pa naj bi se gibala okoli 15$ na modul. Prve tovrstne naprave bodo uporabnikom na voljo predvidoma že januarja prihodnje leto.

Poleg cenovno dostopnih mobilnih naprav pa želi Google s Projektom Ara stopiti tudi na tržišče specializiranih pripomočkov v zdravstvene in raziskovalne namene. Za tisti, ki si želite pogledati kako deluje naprava v živo vam priporočamo ogled video posnetka spodaj. V njem glavni mož Projekta Ara – Paul Eremenko, znanstvenik na področju aero vesolja – podrobneje predstavi celoten projekt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here