Nokia Lumia 1520 predstavlja predvsem eno stvar – to je tehnološko najbolj napredna mobilna naprava z Windows Phone operacijskim sistemom. Čeprav je od njene predstavitve za ameriško tržišče preteklo že kar nekaj mesecev, ostaja z velikim 6 inchnim zaslonom FullHD ločljivosti in sodobnim 4 jedernim Snapdragon 800 procesorjem še vedno ‘top of the line’ tudi zdaj, ko je na voljo v Evropi in pri nas.

Nokia Lumia 1520

  • velikost 162.8 x 85.4 x 8.7 mm, teža 209 g
  • zaslon IPS LCD, velikost diagonale 6.0 inchev, FullHD resolucija (1080 x 1920)
  • ClearBlack display, Assertive display, zaščita Corning Gorilla Glass 2
  • procesor Qualcomm Snapdragon 800 (4 jedra, posamezno jedro 2.2 GHz), grafična enota Adreno 330
  • delovni spomin 2 GB, uporabniški spomin 32 GB, slednji razširljiv z microSD do 64 GB
  • povezava 2G, 3G, 4G oz. LTE, Wifi, Bluetooth, NFC, microUSB v 2.0
  • kamera – 20 MP senzor, Zeiss leča, PureView procesiranje podatkov, optična stabilizacija, dvoja LED bliskavica
  • videokamera – do ločljivosti 1080p (30fps), optična stabilizacija, stereo zajemanje zvoka
  • sprednja kamera – 1.2 MP, snemanje video posnetkov do ločljivosti 720p (30fps)
  • operacijski sistem Windows Phone 8, nadgradljiv na 8.1
  • brezplačna glasovna navigacija Drive+, Here Maps, Nokia Kamera, Nokia Panorama, Nokia Refocus, Nokia Cinemagraph, Nokia Creative Studio, Nokia Storyteller
  • Bing iskanje, popolna sinhronizacija in upravljanje z Office dokumenti, Dolby Headphone
  • baterija velikosti 3400 mAh, nezamenljiva, vgrajen modul za brezžično polnjenje

Barvne kombinacije – črna, bela, rumena, rdeča.

Ko prvič pogledate napravo si boste zagotovo rekli ‘uh to pa je velik telefon’. Velik zaslon zahteva večje dimenzije, tu proizvajalec ne more izbrati bližnjice. Zato je Nokia Lumia 1520 prej skoraj že mali tablični računalnik kot pa prenosni telefon. Seveda smo preizkusili mobilnost naprave tudi v naši hlačnih žepih in moramo reči, da sicer telefon paše in funkcionira v skoraj vsakem žepu, je pa res da se tudi celi čas kar dobro vidi in občuti, da nosite nekaj velikega v hlačah. V žepu hlač!

Samo oblikovanje naprave je tipično za napravo, ki prihaja iz finskega podjetja. Sprednja površina je v celoti odeta v gladko in ob straneh zaobljeno steklo zaslona, ki zaradi svojih genov pri ameriškem podjetju Corning obljublja ne le estetsko oblikovanje ampak tudi večjo trdoto stekla ter odpornost na praske. Stranice in zadnja površina so v celoti odeti v polikarbonatno ohišje iz enega dela. Polikarbonatno ohišje pomeni plastično – a plastika, ki jo uporablja Nokia, je prijetna, mehka in z dovolj oprijema na dotik. že res, da bi raje videli uporabo kakšne prave kovine za zadnjo površino, a ta ovira signal in je dražja tako da polikarbonatno ohišje je kar super. Poleg tega pa je zaradi možnosti barvanja na voljo tudi v štirih lepih barvnih odtenkih – tradicionalni črni in beli ter funky rumeni in rdeči.

»Vau kakšen zaslon!« Velik, čist, dobrega kontrasta, odličnih zornih kotov in prijetnih barv. Skoraj ni potrebno kaj druga reči. No, malo tehnični že moramo biti, delujemo tako bolj strokovno. Nokia Lumia 1520 ima vgrajen odličen 6 inchni IPS LCD zaslon s FullHD ločljivostjo, kar pomeni, da lahko posamezne piksle vidite – le pod mikroskopom. Tehnologija zaslona, ki loči ta zaslon od drugih in ga naredi odličnega, je verjetno t.i. Assertive display. Ta omogoča popolnoma samodejno in podrobno spreminjanje nastavitev kot so kontrast, osvetlitev in barvni profil glede na zunanje razmere. To v praksi pomeni, bo vidljivost zaslona odlična v katerem koli scenariju – ko boste poleti na plaži gledali posnete slike pod žgočim soncem ali pa ko se boste neke noči skupaj greli ob gledanju filma na kampiranju. En primer kako boljša je vidljivost pod močno osvetlitvijo si lahko pogledate tukaj.

Potrebno je še omeniti, da ClearBlack premaz zaslona zmanjša odsevnost zaslona, ter, da je možno v nastavitvah tudi ročno prilagoditi barvni profil zaslona – torej, če si slučajno želite bolj ali manj intenzivne barve na zaslonu se da to prilagoditi. Pod črto – velik in najboljši zaslon kar smo jih videli.

Microsoft ne dovoli spreminjanje uporabniškega vmesnika na napravah z Windows Phone operacijskim sistemom, zato je ta na Lumiji 1520 tak kot na vsaki drugi WP napravi. Mi ne bi šteli to za slabost. Namreč vmesnik ima s tem zelo specifičen in izjemno konstanten videz. To pomeni, da ne glede na to katero aplikacijo uporabljate, vam bodo navigacija in ikone popolnoma znane in se boste tako lažje znašli v sami aplikaciji. Po drugi strani pa togost Microsofta pri spremembah prinese še eno prednost – vmesnik je izjemno odziven, hiter in praktično brez napak ali težav opravi vse kar od njega zahtevate.

Pri sami uporabniški izkušnji je potrebno omeniti še cel ducat aplikacij, ki so na voljo samo za naprave Nokia. Tradicionalno sta v ospredju dva področja – navigacija in kamera. Nokia Lumia 1520 ima tako prednaloženi aplikaciji Here Maps in Drive+. Slednja omogoča eno najboljših glasovnih navigacij za celoten svet – po vrhu vsega pa je še brezplačna in ne potrebuje uporabe mobilnih podatkov pri načrtovanju poti (odlično ko ste v tujini in nekaj kar Google Zemljevidi ne zmorejo). Na področju kamere pa je Nokia v zadnjih letih naredila nekaj izjemnih in zelo uporabnih aplikacij. Med njimi so Nokia Kamera, Nokia Panorama, Nokia Refocus in druge prednaložene tudi na Lumiji 1520. Še eno aplikacijo Nokia zelo rada promovira – Nokia MixRadio – a žal ta storitev še ni na voljo v Sloveniji, zato je ne moremo komentirati.

P.S: Vgrajena popolna podpora za pregledovanje in urejanje Office dokumentov (Word, Excel, PowerPoint in One Note) tudi ne sme ostati nezapisana.

Velikokrat se zgodi, da proizvajalec posveti premalo časa glasbeni in video izkušnji. In žal je tako tudi pri Nokiji Lumiji 1520 – manj zaradi Nokije in predvsem zaradi Microsofta. Aplikaciji za glasbo in video sta združeni v aplikaciji imenovani Xbox glasba in video. Tu se skriva naša glavna kritika – aplikacija je brez pravih funkcij, navigacija po aplikaciji je nerodna in nerazumljiva. Večkrat se je zgodilo, da nismo vedeli kje je zaslon predvajanja ali kako ugasniti predvajalnik, saj so kontrole za glasbeni predvajalnik ostale prikazane še dolgo po tem ko smo prenehali poslušati glasbo. Video predvajalnik je popolnoma osnoven, glasbeni predvajalnik zmore nekoliko več, a ustvarjanje playliste in vščekanje skladbe ni dovolj za sposoben in sodoben predvajalnik.

Na drugi strani je kakovost predvajanih video posnetkov in glasbe dobra. Glasba je predvajana zelo nevtralno in odraslo – s prisotnimi nizkimi toni, ki ne izstopajo, in prav tako z ne-izstopajočimi visokimi tomi. V celoti gledano skupaj je poslušanje glasbe zelo prijetno. V kolikor pa si želite poudariti katero od frekvenc, pa je Nokia na svojo pest dodala še izenačevalnik, ki ga je moč nastaviti ročno ali glede na predizbrane nastavitve. Med nastavitvami pa se skriva tudi možnost vklopa tehnologije Dolby Headphone, ki je na voljo samo pri poslušanju preko slušalk in poskuša ustvariti prostorski zvok. Tiste, ki zanima ali je slednja možnost koristna – menimo da ne, saj je prostorski efekt premočan in s tem pokvari dober zven glasbe.

Velik 20 MP senzor kamere s priznano lečo Zeiss, optično stabilizacijo in PureView tehnologijo procesiranja slike sam po sebi v teoriji obeta odlično kakovost posnetih fotografij in video posnetkov. In realnost ni daleč stran od teorije. Sama programska oprema in kakovost posnetih fotografij je naravnost odlična – hitro samodejno ostrenje, realne barve, čista slika z veliko ohranjenimi detajli in dobra stabilizacija. Povrhu tega, pa Nokia s številnimi aplikacijami omogoča še zelo kreativno ustvarjanje spominov.

Nokia zelo veliko stavi na svojo aplikacijo Nokia Kamera. Aplikacija je posebna v smislu, da omogoča veliko ročnih možnosti prilagoditve prizora – od osvetlitve, barvnega profila, ostrenja do hitrosti zapiranja zaklopke. Seveda, če ne želite spreminjati nastavitev je na voljo tudi povsem avtomatski način. Drug zanimiv način slikanja je t.i. pametno zaporedje. V tem načinu posnamete naenkrat več zaporednih slik, kar kasneje omogoča inteligentno spreminjanje obrazov, izbiro najboljše slike, prikaz zaporedja, odstranjevanje premikajočih predmetov in vklop učinka hitrosti.

Skupaj gledano s kamero na Lumiji 1520 ne boste razočarani. Je pa res, da ima programska oprema eno veliko črno piko. In sicer kljub velikem senzorju je moč posneti fotografijo le v dveh ločljivostih naenkrat – 5MP in 16MP ločljivosti. Od tega je uporabniku za ogled in deljenje na voljo le slika z manjšo ločljivostjo. Kljub združevanju preostalih pikslov iz slike z večjo ločljivostjo v sliki z manjšo ločljivostjo, se izgubi kar veliko podrobnosti. Slika z ločljivostjo 16MP je sicer shranjena na telefonu, ampak je v uporabi samo, ko želite obrezati oz. približati sliko v urejevalniku (Nokia to imenuje smart zoom). Ogled slike z višjo ločljivostjo je možen samo, če ročno preko USB priklopa na računalnik poiščete shranjeno sliko na telefonu in jo prenesete na računalnik. Nerodna rešitev po našem mnenju, ampak tako pač je.

Vgrajena slušalka in mikrofon za opravljanje klicev sta solidna, brez presežkov. Zunanji zvočnik je vgrajen na zadnji strani naprave. Zvok je zato usmerjen stran od uporabnika, kar ni najboljša rešitev, a zvočnik nadoknadi to slabost z dobro glasnostjo in solidnimi nizkimi toni.

Velikost naprave omogoča veliko, nadstandardno kapaciteto baterije. Vgrajena 3400 mAh baterija je tako več kot spodobna dveh ali več dni normalne uporabe telefona. Dodatno je baterija nadgrajena z vgrajenim modulom za brezžično polnjenje. Za slednje potrebujete tako le še polnilno postajo, ki jo je potrebno dokupiti. Sicer baterija ni zamenljiva, polni pa se preko microUSB priklopa.

Vsebina prodajnega paketa.

Nokia Lumia 1520 je odlična naprava. Zaslon in kamera brez primere, moderen in sposoben operacijski sistem s številnimi brezplačnimi aplikacijami podjetja Nokia ter vzdržljiva baterija so razlogi za skoraj odlično oceno. Ko le ne bi bila naprava tako velika. Mobilno napravo Nokia Lumia 1520 priporočamo vsakemu, ki si želi telefon z velikim zaslonom ali telefon za poslovno uporabo. V prvi vrsti so največja konkurenca tej napravi Samsung Galaxy Note 3, LG G Pro 2 in Sony Xperia Z Ultra.

Mobilno napravo je za namene testiranja omogočil Telekom Slovenije. Naprava Nokia Lumia 1520 je na voljo v različnih naročniških paketih pri Telekomu Slovenije ob vezavi za 24 ali 12 mesecev. Več o ponudbi si poglej tukaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here