Saga z eksplozivnim telefonom Galaxy Note7 se še ne končuje. Po dveh mesecih pri Samsungu natančnih razlogov za nevarno napako še niso navedli, so pa telefon pod drobnogled vzeli številni strokovnjaki. Pri podjetju Instrumental so se lotili celovitega vpogleda v delovanje okvarjenega telefona, da bi zadevi prišli do dna, njihovo odkritje pa je precej presenetljivo.

Pri Samsungu so očitno tokrat šli korak predaleč, saj so želeli doseči preveč za tako majhno napravico. V poročilu so pri Instrumental zapisali, da so pri razstavljanju telefona opazili, da je bilo načrtovanje telefona preveč agresivno ter da so želeli za vsako ceno doseči čim manjšo debelino naprave, saj je odprtina za baterijo premajhna oz. da ne pušča nikakršnega dodatnega prostora.

Litij-ionske baterije, ki jih uporabljajo naši pametni telefoni, so sestavljene iz negativne plasti iz litij kobalt oksida, pozitivne grafitne plasti, vmes pa je elektrolitska plast iz polimera, ki omogoča prehajanje ionov z negativne elektrode k pozitivni in obratno. Hkrati ta vmesna plast preprečuje, da bi se litij in grafit dotaknila, saj bi v tem primeru prišlo do hitrega pregrevanja, ki se po navadi konča z eksplozijo.

galaxy-note-7

Ta vmesna plast v bateriji je bila pri telefonu Note7 mnogo pretanka, s čimer so seveda želeli prihraniti na debelini baterije. A problem se pojavi že ob majhnem pritisku na baterijo, npr. ob sedenju s telefonom v žepu, ki lahko zaradi pretanke vmesne plasti povzroči stik, ki vodi do eksplozije.

Poleg tega se običajne baterije po nekaj časa malenkost razširijo, zato je groba ocena, da mora biti odprtina za baterijo približno 10 % večja od same baterije. Pri Note7 tega niso upoštevali in razmak do baterije je bil namesto 0,5 mm manj kot 0,1 mm, to pa pomeni, da bi se težave slej kot prej začele pojavljati pri čisto vseh telefonih. Povečano baterijo bi začelo stiskati ohišje telefona, kljub temu, da so uporabili posebno (drago) ohišje, ki naj bi baterijo še posebej zaščitilo.

prenos

A Samsungovi inženirji so izjemno inteligentni in tovrstni pomisleki so se verjetno porajali tudi njim. Kako je torej lahko prišlo do takšne napake? Testiranje baterij je dolgotrajen proces, ki lahko traja tudi do enega leta. Morda so baterije začeli testirati, pa so jih vmes posodabljali in zato končne verzije niso bile preizkušene v celoti in to tako, kot bi morale biti. Verjetno so si preveč želeli tudi inovativnosti, želeli so premikati meje mogočega, a tokrat se jim to ni izplačalo.

Zakaj odpoklic?

Verjetno ste se ob branju vprašali, zakaj baterije enostavno ne bi mogli nadomestiti z manjšo – niste edini. Ob uporabi do zdaj uveljavljenih metod za proizvodnjo baterij, bi bila kapaciteta baterija mnogo mnogo manjša, manjša od predhodnika Note 5 in manjša od največjega rivala, iPhona 7 Plus. To pa pomeni, da ob menjavi baterije za varno različico telefon ne bi bil več konkurenčen, saj vemo, da so prav slabe baterije tiste, ki med uporabniki pametnih telefonov požanjejo največ neodobravanja.

Pri Samsungu so s tem telefonom tvegali – in tveganje se jim tokrat ni izplačalo. Še vedno pa čakamo na njihovo uradno pojasnilo za napako.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here