že res, da je danes 1. april, a ta novica ni šala. Samsungovi AMOLED zasloni so nekdaj veljali za preveč živahne in nerealističnih barv, a z novim 5,1 inchnim Super AMOLED zaslonom FullHD resolucije vgrajenim v Galaxy-u S5 so te predpostavke le še preteklost. Namreč po mnenju strokovnjaka pri podjetju DisplayMate Inc., ki v prostem času z velikim veseljem z aparaturami objektivno presodi kakovost zaslonov na mobilnih napravah, je zaslon Samsung Galaxy-a S5 najboljši kar jih je videl do sedaj.

Na testiranjih je novi AMOLED zaslon podrl vse rekorde. Zaslon je pobral kar štiri najvišja priznanja – za najsvetlejšega, za najmanj odsevnega, za največji kontrast pri normali osvetlitvi ter za najbolj realen prikaz barv. Prvo vprašanje, ki se nam je zastavilo je – kako je lahko najbolj kontrasten in obenem najbolj realen? Skrivnost odgovora in zaslugo za večino priznanj se skriva v avtomatski prilagodljivosti zaslona na okolje in na vsebino, ki jo prikazuje. Samsung to tehnologijo poimenuje Adapt Display in omogoča obsežno avtomatsko spreminjanje nastavitev zaslona. Tako je zaslon pri brskanju po spletu stari dobri AMOLED s poudarjenimi barvami, ob gledanju filmov umirjen in realen in na soncu tako svetel, da se zasekira še sonce. (To pa je prvo aprilska šala!).

Je pa AMOLED zaslon v veliki meri zaslužen še za en rekord. Vsi to že poznamo – kaj nam najbolj najeda baterijo na telefonu? Zaslon, kaj pa drugega. Samsung je uspel narediti zaslon na Galaxy-u S5 kljub kar za 27% bolj varčnega od tistega vgrajenega v Samsung Galaxy S4-ki, kljub temu da je večji! Če temu prištejemo še dejstvo, da LED zasloni tako ali tako porabijo manj energije kot LCD zasloni, je jasno, da je zaslon zelo prijazen do baterije. In to kljub kar nekaj mAh manjši kapaciteti vgrajene baterije v Galaxy-u S5 v primerjavi s konkurenco (2800mAH proti 3200mAh Xperia Z2). Vse to skupaj je dovolj za malenkost boljšo avtonimijo bateriji v primerjavi z najboljšim tekmecem LG-jevim G2. Več podatkov in primerjavo z drugimi telefoni si poglejte v tabelah spodaj.

Novice o Samsung Galaxy S5:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here