Vsi, ki se vsaj malo zanimate za svet mobilne telefonije, verjetno že veste, da se je ta vikend v Barceloni odvijala svetovna konferenca mobilne telefonije MWC 2016, ki je postregla z marsikatero zanimivo novostjo. A verjetno daleč najbolj pričakovane so bile novice glede novih Samsungovih telefonov Galaxy S7 in Galaxy S7 Edge.

Predstavitev novega modela je potekala v nabito polni dvorani, ki je pokala po šivih, hkrati pa jo je preko neposrednega prenosa spremljalo še dobrih 600 000 ljudi. Srečni izbranci, ki so si dogodek lahko ogledali v živo, so dogajanje delno lahko spremljali kar preko očal za virtualno resničnost, ki so bila hkrati tudi razstavni eksponat najnovejše Samsungove tehnologije, ki so jo pripravili v sodelovanju s Facebookovim Oculusom.

Predstavitev novega modela je seveda požela bučen aplavz, kljub temu da je mnogo slik in specifikacij telefona na internet zašlo že dolgo pred včerajšnjim velikim dogodkom.

A novi telefon ima kar nekaj osupljivih novosti, zato si še enkrat oglejmo vse pomembne lastnosti, s katerimi se ponaša novi Galaxy S7.

Če začnemo z osnovami glede zunanjega videza, lahko najprej povemo, da gre za 5,1-inčni telefon debeline 7,9 mm in je iz kovine in stekla, podobno kot njegov predhodnik Galaxy S6, na voljo pa bo v črni ali zlati barvi. Za uporabnike bo verjetno eno zanimivejših dejstev, da je telefon popolnoma vodoodporen in ga lahko potopite v vodo do globine 1,5 m za kar 30 min, saj se ponaša s certifikatom IP68. Posledično je seveda odporen tudi na prašne delce, ki ne bodo več našli poti v notranjost vašega telefona.

Zmogljiv Super AMOLED zaslon z ločjivostjo 2560×1440 omogoča neverjetno sliko, ogromna baterija s 3000 mAh in še boljšim izkoristkom energije pa zagotavlja še daljše delovanje, s sprejemljivim časom polnjenja, ki traja le 90 min. Pri Samsungu so se celo pošalili, da bodo ljubitelji ene najpriljubljenejših serij na svetu, Igra prestolov, zdaj eno celotno sezono pogledali brez potrebnega dodatnega polnjenja. Sprejmete izziv?

Kamera ima sicer manjše število megapikslov kot prejšnji model S6, saj se je število zmanjšalo s 16 na 12 MP, so pa piksli zdaj večji in zato poskrbijo za boljšo sliko ob slabši svetlobi. Velik napredek je prinesla tudi tehnologija Dual Pixel, ki izkorišča vse slikovne pike za ostrenje slike, kar vam omogoča, da ne boste nikoli več zamudili nobenega pomembnega trenutka z instantno izostritvijo slike. Po vzoru Appla pa so tudi pri Samsungu uvedli koncept t.i. »fotografije gibanja«, ki zajame tri sekunde pred pritiskom sprožilca, sami pa se nato odločite, katero sličico boste zadržali kot zajeto fotografijo. Na odru so sicer večkrat poudarili prednosti njihovega izjemno zmogljivega fotoaparata pred njegovim največjim tekmecem, iPhonom 6s Plus.

Telefon bo uporabljal zadnjo različico operacijskega sistema Android 6.0 Marshmallow, za nemoteno delovanje pa bo zadostovalo 4 GB RAM-a, za različne trge pa bosta na voljo dva različna procesorja – Snapdragon 820 ali Exynos 8890, zaenkrat pa še ne vemo, katera različica bo prišla na slovenski trg.

Galaxy S7 bo na voljo le z eno velikostjo pomnilnika, in sicer se bodo uporabniki morali zadovoljiti s 32 GB, a to ne bi smelo predstavljati problema niti za zahtevnejše uporabnike, saj so telefonu vrnili režo za spominsko kartico, s katerim boste lahko pomnilnik razširili še za dodatnih 200 GB, kar bi moralo zadostovati tudi največjim potratnežem prostora.

Ostale pomembnejše lastnosti, s katerimi se bo S7 ponašal, so NFC (near field communication – čip za brezstično plačevanje), brezžično polnjenje, predstavili pa so tudi novost v obliki vedno prižganega varčnega zaslona, ki ob neznatni porabi baterije ves čas prikazuje uro in datum, s tem pa vam prihrani nepotrebno klikanje in odklepanje telefona.

Telefon Galaxy S7 Edge se od manjšega brata ne razlikuje veliko. Ponaša se z večjim, 5,5-inčnim zaslonom in sorazmerno večjo baterijo s 3600 mAh, ima pa tudi nekaj posebej prilagojenih funkcij za zaobljeni rob, ki še olajšajo enoročno uporabo. Sicer pa gre za telefon z enakimi specifikacijami.

Na kongresu so poudarili tudi, da ob nakupu telefona Galaxy S7 prejmete tudi opremo za virtualno resničnost v vrednosti 100€, ob pričakovani ceni okrog 700€ pa je darilo povsem dobrodošel dodatek. Pričakovan datum izida je 11.3., seveda pa je telefon že mogoče naročiti tudi v predprodaji.

Lastnosti
Operacijski sistemAndroid 6.0 Marshmallow
ProcesorSnapdragon 820 ali Exynos 8890
ZaslonS7: 5,1-inčni Super AMOLED zaslon z ločljivostjo 2560x1440
S7 Edge: 5,5-inčni Super AMOLED zaslon z ločljivostjo 2560x1440
RAM4GB
Pomnilnik32GB + microSD do 200GB
Kamera12 MP zadnja kamera / 8 MP sprednja kamera
BaterijaS7: 3000 mAh
S7 Edge: 3600 mAh
VelikostS7: 142.4mm x 69.6mm x 7.9mm
S7 Edge: 150.9mm x 72.6mm x 7.7mm
TežaS7: 152g
S7 Edge: 157g

Celoten posnetek Samsungovega dogodka si lahko ogledate na spodnji povezavi, predstavitev pa se začne na 32 min in 11 s.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here