Posodobljeno: Velika Uganka je dobila zmagovalca!!

Če že od začetka sledite naši veliki Uganki, potem že veste, da je na zunanji steni naše poslovalnice v Hali A v BTC City-u zapisana misteriozna množica podatkov naše velike Uganke, ki prvi osebi s pravilno rešitvijo prinese bogato nagrado – iPada Mini. Povsod po trgovini so se skrivali dodatni namigi in rešitve posameznih korakov, vaša naloga pa je bila, da ste jih detektivsko odkrili in povezali v smiselno celoto, ki je dala končno rešitev.

Reševanje velike Uganke je bilo nadvse razburljivo, na koncu pa smo po zanimivem spletu okoliščin dobili kar dva zmagovalca! Ja, kar dva! Kako je to mogoče?

Najprej nas je obiskal starejši gospod, bivši profesor matematike, ki je želel ostati anonimen, in nam zaupal rešitev Uganke. Bili smo popolnoma osupli, ko smo ugotovili, da je ta pravilna! A zgodba je dobila nepričakovan zasuk! Gospod je naše sodelavce šokiral, saj se je velikodušno odpovedal prvi nagradi, ker se je po njegovih besedah “Uganke lotil le za zabavo, iPad pa bo veliko bolj prav prišel komu iz mlajše generacije!” Neverjetno, prav zares še obstajajo takšni ljudje na svetu…

To dejstvo pa je očitno močno spodbudilo mladega študenta Roka O., ki se je po tej objavi resno lotil reševanja, nekaj tednov premetaval dejstva in namige, naposled pa je po natanko treh mesecih oz. 91. dneh trajanja Uganke tudi on le prišel do končne rešitve! Prav danes jo je namreč vpisal v enega izmed iPadov v ljubljanskem prodajnem centru in si s tem priboril glavno nagrado – iPad mini! Iskrene čestitke!

Za vse tiste, ki ste tudi sodelovali pri reševanju, a se vam je vmes nekje zataknilo, spodaj objavljamo celoten potek in rešitve vsakega koraka posebej. Hvala za sodelovanje in upamo, da ste se pri reševanju Uganke zabavali vsaj toliko kot mi.

Torej, gremo po vrsti…

Uganka se prične v zgornjem levem kotu stene s skeniranjem QR kode, ki vrne nenavadno enačbo. S pomočjo spodnjih namigov smo ugotovili, da je bilo potrebno za pravilen rezultat v tri prazna polja vstaviti letnice rojstva treh velikih mož, ki so tako močno zaznamovali razvoj tehnologije, da jih je Mr. Gizzmo želel počastiti s portreti v svojem ljubljanskem prodajnem centru – to so bili Nikola Tesla, Alexander Graham Bell in Steve Wozniak. Rešitev enačbe je tako dala rezultat G=200.

Profesorju matematike drugi korak uganke seveda ni predstavljal večjega izziva, saj je hitro ugotovil, katera smer je prava. Ker zapisani integral na steni nima veliko smisla, je bilo očitno, da je naslednja logična poteza lupa. S pomočjo 3. in 4. namiga smo s skupnimi močmi ugotovili, da je potrebno rešitev prvega koraka vpisati v iskalnik iPada v naši trgovini, ki je ob tem razkril zanimivo fotografijo še ene izjemno pomembne zgodovinske osebnosti – Samuela Morsa. Mnogi so ga kmalu prepoznali, a v fotografiji se je skrival še en podatek izrednega pomena: I=10. S tem smo dobili že drugo črko naše velike Uganke.

Tretji korak nam ni ponudil veliko izbire – napačna odločitev vas lahko odpelje nazaj v trgovino, pravilna odločitev pa vodi na zvočnik. Ker smo se pri drugem koraku spoznali z očetom Morsejeve abecede, je bilo smiselno predvidevati, da eden izmed zvočnikov v trgovini predvaja kodirano sporočilo. In tako smo še en korak bližje končni rešitvi s tretjo znano črko Z=88.

To nas je pripeljalo do četrtega koraka, takrat pa je bilo najbrž že vsem jasno, da smo iskali še preostale črke besede GIZZMO. Kdor je na načrtu pravilno prekrmaril pot, se je prebil do portreta Mr. Gizzma. A ta je v sebi skrival manjšo skrivnost. Njegovo uho je namreč močno spominjalo na nek znak! Kateri znak je to bil? Afna, seveda! Celotni korak je bil namig za e-mail naslov, možnosti pa sta bili dve – [email protected] ali [email protected]. Kdor je na katerega od teh dveh naslovov poslal sporočilo, je nazaj prejel kar DVOJNI namig. V mailu je bila namreč zapisana naslednja črka, Z = 12, hkrati pa so dobili fotografijo skrivne kamere iz ljubljanske poslovalnice, ki je močno olajšala reševanje enačbe iz naslednjega koraka.

Ko je bila alfa končno znana, je bilo reševanje enačbe, ki vrne črko M, mačji kašelj. Povsem enostavno je bilo izračunati, da je M = 2, do konca pa nas je ločila le še ena črka, ugotoviti je bilo namreč potrebno, kje se skriva črka O. Na skrivnem načrtu je kot naslednji korak narisana revija. Kdor je že bil v naši ljubljanski poslovalnici je tam opazil, da je poleg udobnih foteljev tudi zbirka revij, zraven pa je tudi sumljiva UV lučka. Rok je pametno seštel 1 + 1 in se je z UV lučko lotil branja revij. In res, prav hitro je med listanjem odkril skrivnostno sporočilo. Na eni izmed strani revije Joker se je v modri svetlobi zasvetilo sporočilo, napisano z nevidnim črnilom. Le kaj bi to sporočilo lahko bilo drugega, kot zadnji neprecenljiv podatek, O = 3. Rok je poskočil od veselja, dobljene črke hitro vstavil v enačbo, se odpravil do iPada in…

No, preostanek zgodbe že poznate, saj smo tako dobili velikega zmagovalca! Končna rešitev je bila torej številka 3975, ki je odklenila iPad in zmagovalcu prinesla izjemno nagrado! Še enkrat čestitke!

Ste reševali uganko? Se vam je zdela pretežka? Mr. Gizzmo je pravi zabavljač in z veseljem kratkočasi in zabava ljudi okrog sebe, zato morda kmalu spet pripravi kakšno poslastico…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here