Samsung nujno potrebuje osvežitev svoje Galaxy linije, saj je (nekdaj) uspešno korejsko podjetje v prvi polovici tega leta po dolgem času beležilo negativno rast svojega mobilnega sektorja (graf). Največ razlogov za slabše poslovanje gre pripisati ‘neučinkoviti’ inovaciji in uporabi ne-cenjenih materialov pri svojih paradnih napravah. Predvsem slednji razlog poskuša novi Samsung Galaxy Alpha popraviti.

Ime Alpha žal ne napoveduje odločnega, mogočnega glavnega predstavnika Galaxy linije, saj se je Samsung odločil novo napravo narediti nežno in lepo na pogled s povprečnimi lastnostmi. Čeprav naprava z ostrim in solidnim aluminijastim okvirjem naredi zelo dober prvi vtis, se ta kaj hitro omaja ko možgani spoznajo pokrov baterije. Ta je ponovno plastičen in izredno upogljiv z značilnim pikčastim vzorcem, ki pa je tokrat v primerjavi s Samsung Galaxy-jem S5 veliko bolj droben in s tem bolj eleganten. Za presenečenje poskrbi tudi notranjost naprave, ki kljub pričakovanjem ne prinaša najboljših lastnostih. Samsung Galaxy Alpha ima tako nameščen zaslon srednje velikost z diagonalo 4,7 inčev, HD ločljivostjo in Super Amoled tehnologijo. Zaradi manjšega zaslona so sicer dimenzije naprave bolj priročne – 132.4 x 65.5 x 6.7 mm, a predvsem na račun izredno tankega profila trpi pomembna lastnost telefona – kapaciteta baterije, ki premore le 1860 mAh oz. tretjino manj kot Sony Xperia Z2 ali LG G3. Galaxy Alpha telefon poganja Android 4.4.4 operacijski sistem s TouchWiz uporabniškim vmesnikom in Samsungov lasten 8-jedrni Exynos procesor (4 x 1,8GHz in 4 x 1,3GHz) z 2GB delovnega spomina. Telefon ima vgrajeni še dve kameri (sprednja 2.1 MP, zadnja 12 MP), optični bralec prstnih odtisov in merilec srčnega utripa. Uporabnik bo imel na voljo 32GB spomina, ki pa žal ni razširljiv z microSD kartico.

Kar najbolj bega pri novem Galaxy-u Aplha je njegova umestitev na tržišče. Ni povsem jasno kaj je Samsung s tem modelom želel – ali je direktni tekmec prihajajočega Applovega iPhona 6, ki bi naj imel podobne lastnosti in velikost zaslona ali je prej neposredni tekmec uspešne Sony Xperije Z1 Compact? Zagotovo pa to ni premium različica Samsung Galaxy-a S5, ki so si jo vsi želeli.

Kakorkoli že, Samsung Galaxy Alpha bo na voljo že prihodnji mesec v več kot 150 državah na našem planetu in ni vrag, da med njimi ne bi bilo naše male problematične države. Trenutno je znana cena naprave za rusko tržišče – 515€. Navadno so cene mobilnih telefonov v Rusiji malenkost višje kot pri nas, zato lahko pričakujemo, da ko bo naprava na voljo v Evropi bo potrebno za njo odšteti nekaj evrov manj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here