Južnokorejski tehnološki velikan Samsung je uradno predstavil nova modela pametnih telefonov Galaxy S6 Edge + in phableta Galaxy Note 5, s tem je naznanil novo ero pametne mobilne tehnologije. Nova predstavnika Samsungove zapuščine poosebljata mešanico funkcionalnosti in estetike na najvišji industrijski ravni. Svetovni javnosti bosta dostopna od 21. avgusta dalje, V Evropi – posledično tudi v Sloveniji – pa bo od 4. septembra na voljo le Edge +, in sicer v safirno črni ali platinasto zlati barvi, obakrat z 32 gigabajti notranjega pomnilnika.

239483-1280.jpg

Vas že zanima, kaj nam bosta ponujala? Zagotovo lahko pričakujemo najbolj dovršeno tehnologijo zaslona, posodobljen fotoaparat za visokokakovostne fotografije in videe, najhitrejše kabelsko in brezstično napajanje ter močan procesor. Opremljena bosta s 4 GB RAM-a delovnega spomina in zagotavljala najhitrejšo izkušnjo uporabe mobilnega telefona. V podjetju obljubljajo nemoteno večopravilnost, hitrejše delovanje na svetovnem spletu ter maksimalno igralnost mobilnih videoiger z največjimi grafičnimi zahtevami. Upajmo, da bo beseda postala meso.

Galaxy S6 Edge +

Nova različica serije Edge je s “Plusom” postala še bolj prefinjena in elegantna. Prva značilnost je velik ukrivljen 5,7-palčni zaslon (14,5 cm) Quad HD Super AMOLED. Z njim bodo maksimizirali izkušnjo pri spremljanju multimedije. Vseboval bo t. i. Apps edge, s katerim bomo lahko najhitreje dostopali do najbolj priljubljenih aplikacij na telefonu, ter t. i. People edge, prek katerega bodo naši preferenčni in prednastavljeni stiki oddaljeni le za poteg s prsti po zaslonu.

Galaxy Note 5

Phablet (kombinacija tablice in pametnega telefona) Note 5 je super nadgradnja prvotne ideje Samsungove linije “beležnic”. Je veliko zmogljivejši in bolj prilagojen za resnično osebno izkušnjo. Zasnovo oblike so črpali od uspešnega Galaxy S6, ki je na svojevrsten način ustvarjal trend visoko sposobnega in estetskega mobilnika. Tako so njegove ergonomične lastnosti vključili v Note 5 – ta se zdaj s svojim ukrivljenim hrbtom popolnoma prilega dlani in je tudi enostaven za uporabo v eni roki. Odlikuje ga tudi nov raven zaslon, ki je odličen za pisanje s prenovljenim t. i. “S Penom” (pisalo). Slednjega so uravnovesili, da uporabniku nudi čvrst in udoben občutek v rokah, prav tako pa so izboljšali njegove pisalne sposobnosti. Te so zdaj natančnejše. Kot pri prejšnjih različicah se pisalo skriva v ohišju telefona, poseben mehanizem pa omogoča, da z enostavnim pritiskom na označeno polje nemudoma pride na plan. Ne samo to, uporabniki bodo lahko svoje ideje v trenutku zapisali na telefon, ne da bi sploh morali odkleniti zaslon. Lahko rečemo, da se mehanske lastnosti pete generacije beležnic zdaj odlično dopolnjujejo tudi s programskimi orodji, kot je SideSync, ki pooseblja integracijo osebnega računalnika v pametne telefone. Vsak uporabnik lahko tudi nemudoma poveže svoj telefon z osebnim računalnikom ali katerokoli drugo pametno napravo.

Oba nudita nepredstavljive sposobnosti pri spremljanju multimedije, predvsem po zaslugi visokozmogljivega večkontrastnega 5,7-paličnega Quad HD Super AMOLED zaslona.

Z neustavljivim razvojem spletnosocialnih omrežij uporabniki pričakujejo odzivne elektronske aparate, s katerimi bodo lahko ažurno in kakovostno polnili vizualne vsebine (fotografije, video). Temu so pri Samsungu posvetili veliko pozornosti, zato so tako v sprednjo kot v zadnjo kamero vključili stabilizator slike, možnost t. i. videokolaža, da lahko uporabniki enostavno oblikujejo kratke videoposnetke iz posnetih datotek. Oba telefona imata možnost 4 K-snemanja (UHD) ter gledanja živega video prenosa v polni HD-resoluciji. Dodali so tudi nove vizualne filtre, funkcijo QuickLaunch (hitri dostop), kjer z dvojnim klikom na tipko “home” samodejno prižgemo fotoaparat v manj kot sekundi, ne da bi bilo pri tem treba odkleniti telefon.

Obe napravi imata zmogljivost hitrega napajanja (s kablom 90 min., brezstično 120 min.) in poseben varnostni sistem Knox, ki je še posebej specializiran za varovanje osebnih podatkov na napravi.

Note 5 še ne bo prisoten na evropskem trgu. Pri Samsungu so povedali, da je ta odločitev predvsem trženjske narave, dejansko pa niso podali jasnega odgovora, zakaj ne bosta na voljo obe napravi. Dejstvo pa je, da se bodo ljubitelji ploskih zaslonov zaenkrat morali zadovoljiti z ukrivljenim bratom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here