Se še spomnite prvih komercialnih mobilnih telefonov? Tistih, ki še niso bili na dotik, pri katerih nam je mobilni dostop do spleta predstavljal znanstveno fantastiko, naše edine skrbi pa so bile pogojene z dobrim signalom, količino porabljenih impulzov in kako ga spraviti v žep – to je tudi dandanes včasih težava. Sliši se zelo daleč, a od tega je minilo le nekaj več kot dobro desetletje. Tehnologija je (pre)hitro napredovala in mi z njo. Tako kot so se posodabljali telefoni, pa je šel z njimi tudi razvoj njihove zaščite. Sprva zelo obstransko področje zdaj prevzema močno vlogo pri oblikovanju celostnega koncepta mobilnega telefona kot nepogrešljivega člana naše družbe.

EF-WG900B_Hero_KVimage_1920x1026px_v1-0-0.jpg

Zato kratek pogled v zgodovino. V preteklosti so bili mobiteli veliko robustnejši in večji kot danes. Množična uvedba dodatne zaščite (etuijev) bi bila popolnoma nesmiselna, saj bi ta velikost še povečala. Nenazadnje je veljalo nepisano pravilo: manjši je telefon, modernejši je. Podjetja, kot sta bila Ericsson in Nokia, so zaradi očitne potrebe na trgu raje vlagala sredstva v razvoj čim manj občutljivih naprav. Osredotočala so se na odpornost proti udarcem, pritiskom, vodi, umazaniji itd. To so dosegla z najrazličnejšimi ojačanji zunanje plastične lupine, ki je varovala notranjost in telefon držala skupaj. Skrbeli so tudi za videz, saj so v dodatno ponudbo vključili še raznobarvne ploščice, s katerimi smo si lahko okrasili območje tipkovnice.

Vseeno so se pojavljale izjeme. Ob nakupu nekaterih telefonov si dobil tudi lahek etui. Njegove stranice so bile narejene iz elastičnega blaga, robovi so bili usnjeni, celotna sprednja stran pa je bila zaščitna folija – nekateri so celo imeli posebno zaponko, s katero smo mobitel zapeli ob pas. Etui je napravo dobro varoval pred zunanjimi vplivi, ni bistveno povečal njegovih dimenzij, le folija se je hitro zamazala in zameglila.

A situacija se je obrnila. Mobilna tehnologija je z novimi funkcijami iz dneva v dan postajala bolj sofisticirana, napredna in hkrati bolj občutljiva. Telefoni so se manjšali in tanjšali, nastala je potreba po boljši zaščiti. Ena izmed prelomnih točk je bila komercialna pojava “touch zaslona”, brez katerega si danes te tehnologije sploh ne znamo predstavljati. Njegova krhkost je privedla do tega, da so se – na srečo – začeli pojavljati proizvajalci, ki so svoje znanje in smisel za oblikovanje usmerili v mehansko varovanje naših naprav, jim s tem podaljšali estetsko ter življenjsko dobo, nam pa zmanjšali dodatne stroške in skrbi.

Predstavljamo vam tako pojav zaščitnega etuija kot tudi ovitka, ki sta danes skorajda že nujna oprema za naše preobčutljive telefone. Izpostavili bomo prednosti in slabosti vsakega. S tem vam želimo jasno pomagati in svetovati pri izbiri ter pojasniti, zakaj so tako pomembni.

Table of Contents

Etui

Sodobni etuiji celostno zaščitijo telefon po vsej površini – predstavljajte si, da ga zaprete med platnice knjige. Ščitijo ga pred udarci, padci, mrazom, vročino, vlago, odrgninami, praskami, umazanijo itd. Zadaj imajo tudi odprtino, skozi katero se vidi objektiv za mobilni fotoaparat – tako lahko nemudoma ustvarite fotografijo, ne da bi bilo treba dati telefon iz etuija. V preteklosti tega ni bilo, saj naprave še niso bile opremljene s kamerami. Zaradi posebne sestave – pravo, umetno usnje, najrazličnejše blago in visokokakovostne umetne mase – so lahki, mehki in prijetni na dotik. Enostavni so za odpiranje in zapiranje, saj uporabniki venomer gledajo dejavnost na svoji napravi. Nekateri imajo majhen varnostni magnetni pas, ki skrbi za hitro in maksimalno zaprtost etuija, najnovejši pa kar “pametno zapiralo”. Smart flip zapiralo lahko zbudi in ugasne zaslon naprave ob odpiranju in zapiranju. Za tiste uporabnike, ki neštetokrat pogledajo na mobilno uro, pa so se oblikovalci spomnili domiselne rešitve. Na sprednji strani je izrezana velika odprtina – t. i. S-View pametno okence – skozi katero vidimo del zaslona, kjer se nahaja ura in se prikažejo obvestila za sms, klice …

V večini primerov imajo etuiji na notranji strani posebno gel ogrodje, kamor vstavimo telefon. Slednji je dobro pritrjen in ni mogoče, da bi mobilnik ob navadni uporabi zdrsnil ven. Poleg notranjega gela so etuiji opremljeni s posebnimi namenskimi žepi/režami, kamor lahko shranjujemo gotovino, kartice, osebne dokumente, vizitke itd. Zaradi večje priročnosti je veliko primerov zložljivih etuijev, kjer je sprednja stran pregibna.

Ta omogoča, da lahko telefon postavimo v vodoraven položaj, kar je posebej zanimivo, ko želimo svojo multimedijo gledati v celozaslonskem načinu. Danes etuiji za mobitel niso le sredstvo zaščite, ampak tudi eleganten, estetski modni dodatek, saj se pojavljajo v najrazličnejših barvah, dizajnih in poslikavah.

Med slabosti lahko štejemo njihovo velikost. So nekoliko večji in zato tudi spremenijo prvotno obliko telefona. Ker pa je ta zaprt z vseh strani, se lahko zgodi, da so nekateri zunanji funkcijski gumbi in odprtine za slušalke ter napajanje nedostopni – vse je odvisno od modela etuija in mobilnika.

Ovitek za telefon

Ovitek za telefon je v večini primerov plastičen (visokokakovostni polikarbonat), gumijast, iz gela ali TPU. Zaradi svoje posebne sestave in oblike se ovitki popolnoma prilegajo mobilnim napravam in tako minimalno spremenijo njihovo obliko. So lahki, estetski, priročni in izredno odporni na udarce, padce, odrgnine, praske, mraz, vročino, umazanijo itd. To je še posebej izrazito pri gumijastih modelih, kjer guma absorbira vso silo in resnično ne more priti do resnejših poškodb – seveda ob normalni uporabi in nesrečah. Novi ovitki znamke Ringke imajo t. i. 4-točkovni sistem dodatno ojačanih kotov, ki varujejo telefon tudi na najbolj kritičnih točkah. Večina materialov je dobro premazanih s posebnim nanosom, ki dodatno ščiti sam ovitek pred zunanjimi vplivi (premaz Anti-Static pri Ringke). Kot smo omenili zgoraj, so ovitki oblikovani tako, da se prilegajo celotni napravi. To pomeni, da so vsi zunanji funkcijski gumbi in odprtine na napravi odlično dostopni.

Tako kot etuiji tudi ovitki prihajajo v najrazličnejših barvah, poslikavah, motivih in niso prevzeli le vloge odlične zaščite, ampak tudi elegantnega estetskega dodatka, ki lahko krade poglede. Če pa sta vam všeč prvotna barva in oblika telefona, ju lahko še vedno občudujete. Namreč, najrazličnejši materiali omogočajo, da so ovitki lahko prozorni. S tem maksimalno zaščitite telefon, hkrati pa ohranite oblikovalsko in tehnološko bistvo vašega pametnega telefona.

V primerjavi z etuiji ovitki ne pokrijejo celotne površine naprave. Zato med slabostmi izpostavljamo odsotnost zaščite zaslona oz. sprednje strani. Zelo priporočljivo in skoraj nujno je kupiti vsaj zaščitno folijo – proti praskam, odrgninam, umazaniji … – če že ne zaščitnega stekla.

Slednji je zelo pomemben, saj maksimalno ščiti zaslon na dotik, pri čemer se njegova občutljivost niti za odtenek ne spremeni. Druga težava pa je drsenje na gladkih površinah. Novejše modele ovitkov, ki so že narejeni iz materialov proti drsenju, lahko mirno postavimo vodoravno (za celozaslonski pogled), a v večini primerov je ta posebnost še vedno otežena.

Za katerega koli izmed produktov se boste odločili, boste zagotovo podaljšali življenjsko, funkcionalno in estetsko dobo svojega pametnega telefona. Z besedilom smo vam želeli predstaviti čim več prednosti in slabosti trenutno najbolj učinkovite zaščite za telefone, prisotne na trgu. Ob tej priložnosti bi izpostavili novost na slovenskem trgu – novi visokokakovostni etuiji “Mercury Goospery“, ki vam bodo s svojo elegantno podobo zagotovo padli v oči. Za slednjo je značilno, da predstavlja najboljše razmerje med ceno in kakovostjo. Preverite in se sami prepričajte, kako lahko enostavne, a izvirne ideje rešijo vaš telefon pred vsemi nevšečnostmi. Torej, ovitek ali etui?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here