Ena glavnih šibkih točk današnjih pametnih telefonov je baterija. Rahlo zahtevnejši uporabnik svojo napravo najverjetneje polni vsak dan, največkrat čez noč. Ko imamo pri roki vtičnico in polnilec nam to ne predstavlja bistvenega problema. Kaj pa, ko nam slednje ni na voljo, recimo na daljšem potovanju, festivalu, kampiranju…? Že res, da se takrat telefona ne uporablja veliko, vendar se tudi takrat slej kot prej izprazni. Rešitev nam ponuja prenosna polnilna baterija, t.i. power bank, s katero lahko napolnimo svojo mobilno napravo.

Tokrat sta na testu dve prenosni bateriji proizvajalca Xiaomi.

Velikost oziroma bolje rečeno kapaciteto teh prenosnih baterij, kot tudi baterij telefonov, se meri v miliamperskih urah (mAh). Na preizkusu sem imel bateriji velikosti 5,000 in 16,000 mAh. V obeh verzijah so uporabljene kakovostne Litij-ionske baterije.

Prva je na vrsti 16,000mAh baterija.

Naprava meri 145 x 60.4 x 22 mm in tehta precejšnjih 350 g. V paketu dobimo še krajši mikro USB kabel, ki ga lahko uporabljamo za polnjenje naprave. Zunanjost baterije je “klasično Xiaomi-jasta”, kar je z moje strani vsekakor pohvala! Svetel brušen aluminij v kombinaciji z belo barvo. Ob pogledu na njihove izdelke mi misli nehote uidejo k Applu. Okvir z belim Mi logom je kovinski, spodnja in zgornja stran pa sta plastični. Kvaliteta izdelave je kot pri vseh Xiaomi izdelkih odlična. Naprava ni najbolj praktična, saj je precej velika in težka, tako da jo boste morali nositi v torbi, v veliko večino žepov namreč ne bo šla.

Na dnu naprave so napisani podatki o bateriji, kapaciteta, podatki o recikliranju … Tu vidimo, da gre za 16,000 mAh model.

Na vrhu je več zanimivih stvari. Tu se nahajata 2 USB porta, ki sta namenjena priklopu USB kabla, s katerim polnimo svoje mobilne naprave. Poleg je mikro USB port, ki je namenjen polnjenju same baterije. Mikro USB kabel sicer dobimo v paketu, polnilca pa ne. Sam sem uporabljal kar polnilec telefona. Kot pri telefonih, tudi tu tisti z večjo močjo hitreje napolnijo powerbank. Tako je Samsungov 2 A/5 V polnilec baterijo napolnil v približno 9-ih urah. Poleg vseh portov je tu še gumb za vklop in štiri led diode, ki nam prikazujejo napolnjenost baterije, ko pritisnemo prej omenjeni gumb.

Kot sem omenil, se baterija z 2 A/5 V polnilcem napolni v približno devetih urah. S polnilcem moči 1 A/5 V je to trajalo približno 15 ur. Zdi se veliko, a to gre na račun zelo velike kapacitete baterije. Torej, kolikokrat lahko z njim napolnimo telefon? LG G3 (3,000 mAh baterija) sem z enim power bank polnjenjem napolnil približno 3-krat in še malo. Pri tem pa se računica ne izide. 3 x 3000 mAh = 9,000 mAh, lahko pa prištejemo še približno 1,000 mAh, saj se po treh polnjenjih powerbank ni popolnoma izpraznil. To pa ni niti približno 16,000 kolikor trdi Xiaomi. Torej, kako je s tem? Razlaga je dokaj enostavna. Xiaomi nazivno moč 16,000 mAh navaja pri napetosti 3.6 V, upošteva pa tok 1 A. Izhodna napetost pri polnjenju pa je 5 V s tokom 2 A. Večja napetost pri polnjenju naprave pomeni manjšo kapaciteto, močnejši tok pa večje izgube. Tako se nam računica izide. To vedo tudi pri Xiaomi-ju, zato so pod velik napis 16,000 mAh/3.6 V dodali precej manjši napis 10,200 mAh/5.1 V. Tako pa je, ob upoštevanju večje izgube pri polnjenju z 2 A tokom, računica pravilna.

Baterija napravo polni s tokom 2 A na vsakem USB portu, vendar se tok, ko imamo na baterijo priklopljeni dve napravi, zmanjša na skupaj 3.6 A. To je še vedno super rezultat, vaš mobilnik ali tablica pa se napolnita približno tako hitro kot z navadnim električnim polnilcem.

Baterija za zaščito pred nezaželenimi dogodki (kratek stik, pregrevanje in vse ostale okvare) uporablja čipovje priznanega ameriškega proizvajalca Texas Instruments, ki ima 9 slojev zaščite, tako za vašo varnost in varnost naprave ne rabite biti zaskrbljeni.

Manjša verzija ima kapaciteto 5,000 mAh.

Ta verzija je precej manjša, meri 125 x 69 x 9.9 mm in je tako manjša tudi od večine današnjih telefonov z večjimi zasloni. Tehta 156 g, kar tudi ni veliko. Prenašanje v žepu ne bi smelo predstavljati večjega problema, če to počnete tudi s telefonom, torej gre za precej bolj praktično zadevo od prejšnje.

Navzven je v večini enaka kot večja sestra. Le vrh naprave se razlikuje, saj je pri tej manjši izvedenki na voljo le en USB izhod, tako da lahko polnimo le eno napravo naenkrat.

Power bank se napolni v približno treh urah. Z nazivno močjo je tu enaka zgodba, ki jo že poznamo. Torej lahko povem, da je efektivna kapaciteta baterije približno 3,300 mAh, morda celo nekaj več. Tako sem telefon LG G3 napolnil enkrat, pri tem pa je v bateriji ostalo še nekaj energije. Za polnjenje večine telefonov bo ta baterija dovolj, žal pa bo za polnjenje tabličnih računalnikov premajhna in se zato raje ozrite na baterije večje velikosti. Tudi ta baterija vašo napravo polni s tokom 2 A, torej je hitrost enaka kot pri polnjenju z navadnim polnilcem. Tudi z zaščito je enako kot pri prej opisani verziji.

Xiaomi LED lučka

Uporabna zadeva, ki jo priporočam pri nakupu power banka, je Xiaomijeva LED USB lučka. To vtaknemo v powerbank in že imamo svetilko. Zavzame malo prostora in jo imamo zato lahko povsod s sabo. Kabel lučke je upogljiv in v želenem položaju ostane, tako da je uporabna tudi pri nočnem delu z računalnikom, če nimamo osvetljene tipkovnice. Poraba energije je zaradi LED tehnologije zanemarljiva.

Ali se nakup Power banka izplača?

Vsak posameznik pri sebi ve, če takšno baterijo potrebuje. Če pridete do dognanja, da jo, pa vsekakor priporočam Xiaomijeve power banke (ob opisanih je na voljo še vmesna verzija z 10,400 mAh). So kakovostno narejeni iz kakokovstnih komponent, te pa hkrati poskrbijo za zaščito vas in vaše naprave, ki jo polnite. Varnost naprave pa je ob vsakem nakupu pomembna, vsaj meni.

Katerega izbrati? Tudi to je prepuščeno vam. Sam bi izbral večjega, saj vem, da ga ne bi prenašal v žepu temveč torbi, saj mi velikost ter teža ne predstavljata problema. Poleg tega bi bil v uporabi na kakšnih festivalih in kampiranjih, tam pa eno polnjenje manjšega modela najverjetneje ne bi zadostovalo.

Izvorni članek je objavljen na www.slo-android.si

Avtor besedila: Bertole

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here