Vsak od proizvajalcev mobilne tehnologije je v letu 2013 pričakoval veliko. Zaradi tako ostre konkurence je seveda za pričakovati, da se vsem želje niso uresničile.

Apple je veliko stavil na posodobitev operacijskega sistema iOS 7 z povsem novim oblikovalskim pristopom. Spremembe so dobrodošle, a uporabniki so pričakovali več funkcionalnih sprememb, dobili so le bolj moderen in osnovnejši dizajn. Zato ni veliko presenečenje, da je Apple v boju za tržni delež izgubil veliko. Največ prav na svojem domačem prostoru, kjer je tudi najuspešnejši. Če je še lani iOS operacijski sistem po deležu vodil v ZDA, je letos ta primat prvič pripadel Androidu. Androidsvoji enakomerni rasti v ZDA pridružuje tudi druga področja po svetu, kjer beleži stabilno rast. S to rastjo je Android operacijski sistem nedvomno le še utrdil primat najpopularnejšega mobilnega operacijskega sistem na pametnih napravah. Kot zanimivost naj omenimo podatek, da je iOS operacijski sistem popularnejši od Androida le na Japonskem (69% proti 31%).

EU5 - združene države Velika Britanija, Nemčija, Francija, Španija in Italija.

Če Android in iOS predstavljata bolj za najvišji mesti, potem Blackberry (BB10 in OS7) in Microsoft z Windows Phone operacijskim sistemom predstavljata boj za zadnjo stopničko. Pa tudi ta boj je letos gladko dobil Microsoft. Kot smo že poročali, Blackberry-u ni uspel velik met z novim operacijskim sistemom in je v vse večjih finančnih težavah (več tukaj). Te težave se tudi odražajo na na tržnem deležu, kjer Blackberry beleži upad le-tega na vseh trgih. Na drugi strani pa je Windows Phonemalo presenečenje. Za pričakovati je bilo, da bodo z odličnimi Nokia pametni mobiteli pridobili na določenih trgih, a na nekaterih trgih so že prehiteli tudi iOS operacijski sistem. že res, da na omenjenih trgih dominirajo nizko cenovni modeli pametnih mobitelov, torej segment v katerem iOS z premium Iphone modeli ni prisoten, a vseeno podatek ni povsem zanemarljiv.

Prvi mobitel s Sailfish OS.Naj končamo še z eno slabo in eno dobro novico. Najprej slaba – Nokia je s koncem leta 2013 ustavila vso podporo za prvega velikana med operacijskim sistemi na pametnih mobitelih – Symbian. Prav tako je Nokia ustavila podporo tudi za manj znani MeeGo operacijski sistem. A MeeGo operacijski sistem je pred kratkim doživel reinkarnacijo z Sailfish OS – slednji je novi operacijski sistem finskega podjetja Jolla (dobra novica). Jolla je nekako stara Nokia z novim zagonom. Pred časom so že predstavili svoj prvi mobitel s katerim upajo, da bodo pritegnili dovolj ljudi z svojim preprostim in na potezah osnovanem operacijskem sistemu. Več o Jolla podjetju in njihovem produktu tukaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here