Korejski gigant Samsung je že pred časom dejal, da v prihodnosti stavi na tablične računalnike. Korejci se očitno držijo obljub, saj je Samsung pred dnevi na CES sejmu v Las Vegas-u predstavil kar 4 nove tablične računalnike – od priročne 8.4 inch-e tablice do največje tablice na voljo za potrošnike z zaslonom velikosti 12.2 inch-ev.

Novo družina tablic Galaxy PRO sestavljajo 4 tablice – TabPRO 8.4, TabPRO 10.1, TabPRO 12.2 in NotePRO 12.2. PRO družina tablic predstavlja premium linijo oz. najboljše kar lahko Samsung trenutno ponudi. In to je veliko – eleganten dizajn, priročne dimenzije (debelina ~7.5mm), nadstandardni zaslon in neprekosljivo produktivnost. Da, težko boste našli boljše tablice glede. Morda se novim tablicam podjetja Samsung lahko približata le Ipad Air in Ipad Mini.

Samsung Galaxy NotePRO 12.2 in TabPRO 12.2 (brez pisala).

Navdih za dizajn si je Samsung sposodil od svojega popularnega pametnega mobitela Samsung Galaxy Note 3. To je vidno predvsem v skoraj identičnem modulu za kamero na zadnji strani vseh 4 tablic kot tudi na samem pokrovu baterije. Le-ta je plastičen, a daje visoko kakovostni izgled zaradi teksture, ki spominja na usnje. Na otip je mehak, ob straneh pa je dodelan z motivov, ki spominja na prišito usnje na platnicah knjig. Tudi na sprednji strani je prišlo do majhne a pomembne spremembe – če si na slikah natančno pogledate lahko vidite, da je Samsung končno zamenjal fizično navigacijsko tipko meni za bolj priročno ‘multitask’ tipko.

Poznavalci Galaxy linij mobitelov ste do sedaj verjetno že opazili, da imajo nove tablice povsem nov uporabniški vmesnik imenovan Magazine UX. Na prvi pogled nov uporabniški vmesnik spominja na Windows 8 UI z svojimi pravokotnimi in kvadratastimi widgeti. A po srcu ostaja Android – začetni zaslon si še vedno lahko po želji spremenite z lastnimi widgeti. Priročna novost novega uporabniškega vmesnika je še ta, da lahko imate na 12.2 inch-nem zaslon naenkrat odprte in delujoče kar 4 različne aplikacije. Po funkcionalnosti se ta možnost ne razlikuje dosti od ‘multiscreen’ funkcije, ki jo dobro poznamo že iz Galaxy Note linije pametnih mobitelov.

Samsung Galaxy TabPRO 10.1.

Zanimivo je, da tokrat Samsung ni uporabil že vsem znanega pravila – manjši kot je zaslon, slabše so specifikacije. Tako lahko na vseh 4 različicah najdemo izjemno hiter 4 jederni procesor Snapdragon 800 (oz. Exynos 5 na WiFi modelih) in Super Clear LCD zaslon, ki je enake resolucije 2560×1600 pik tako na najmanjšem modelu Samsung Galaxy TabPRO 8.4 kot tudi na največji tablici Samsung Galaxy TabPRO 12.2 in Samsung Galaxy NotePRO 12.2. Vse 4 tablice prav tako uporabljajo enako grafično enoto Adreno 330 in imajo nameščeni vsaka po dve kameri – sprednjo 2MP in zadnjo 8 MP z bliskavico. Razlike med tablicami lahko najdemo le v pomnilniku tablic – manjši TabPRO 8.4 in TabPRO 10.1 imata na voljo 2GB delovnega spomina in 16 GB uporabniškega spomina, medtem ko imata tablici TabPRO 12.2 in NotePRO 12.2 vsaka po 3 GB delovnega spomina in 32 GB uporabniškega spomina. Slednji ima vgrajeno tudi S-Pen pisalo. Vse tablice poganja najnovejši Android 4.4 operacijski sistem.

Samsung Galaxy TabPRO 8.4.

Omenjene tablice bodo na voljo v prvem četrtletju tega leta – najverjetneje Februarja. Koliko bo potrebno odšteti za posamezen model še ni znano, a cene se bodo verjetno gibale nekje od 400€ za TabPRO 8.4 in do 700€ za NotePRO 12.2.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here