Android 4.4 prinaša veliko novosti – najodmevnejša med njimi je prilagoditev delovanja sistema za mobilnike z največ 512 MB. To pomeni, da bomo v prihodnosti videli tudi manj zmogljive, cenejše mobilnike Android z najnovejšo programsko opremo. Google s tem napoveduje boj za “naslednjo milijardo” oz. z drugimi besedami prodor na trge, kjer prevladujejo manj zmogljivi mobilniki.

Novost bo tudi možnost stalnega “prisluškovanja” telefona – kadar boste rekli ‘OK Google Zdaj’ se bo avtomatsko odprl program Google Iskanje in bo poslušal kaj mu boste naročili – tako boste lahko poklicali osebo brez da bi jo iskali v imeniku, pošiljali sporočila brez tipkanja, poiskali vašo najljubšo restavracijo v okolici brez da bi karkoli iskali po zemljevidu. Pa še pot do tja vam bo poiskal. Vse samo z govorjenjem.

Izgled uporabniškega vmesnika na Android 4.4.

Uporabnikom manj opazne spremembe pa so pod ‘pokrovom’ in zajemajo boljšo optimizacijo procesov v ozadju, kar bo za posledico imelo boljšo avtonomijo baterije. Prav tako bodo Googlove aplikacije bolje povezane v sam sistem – npr. SMS sporočila boste prejemali v aplikaciji Hangouts, v kateri se boste lahko tudi pogovarjali preko interneta v spletni klepetalnici Google +. Spremembe pa so tudi v imeniku – imenik bo zdaj povezan z Googlom in v njem boste lahko iskali kontaktne informacije o pizzerji, hotelih itd. brez da te informacije posebej iskali preko spletnih iskalnikov.

Najnovejši operacijski sitem je trenutno na voljo le za Nexus 5 in prejšnje različice Nexusovih modelov. Za mobilnike proizvajalcev kot so HTC, Samsung in Sony, pa bo potrebno počakati kakšen mesec ali dva, da nadgradijo operacijski sistem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here