Android in iOS operacijska sistema sta že danes zelo hitra pri izvajanju raznoraznih opravil na naših pametnih mobitelih – od hitrosti odpiranja aplikacij, do hitrosti nalaganja igric in spletnih strani. A nekako je še vedno splošno mnenje, da vse to bolj tekoče uspeva iOS napravam. In ravno to se je Google odločil, da napade v prihodnosti. No prvo preizkusno različico je možno že danes uporabljati na najnovejšem Android sistemu 4.4.

Med nastavitvami za razvijalce, do katerih lahko vsak uporabnik dostopa, je Google v najnovejšem sistemu dodal možnost ‘Select Runtime’ kjer si lahko izberete novi način pregledovanja in branja aplikacij ART – Android Runtime. ART je zaenkrat v fazi testiranja in ni najbolj stabilen, a že na prvi pogled veliko obljublja, zato so mnogi prepričani, da je ART prihodnost Android operacijskega sistema. ART se od starega načina branja aplikacij DALVIK razlikuje v tem, da aplikacijo pregleda in obdela njene podatke ob namestitvi (Ahead of Time) z razliko od DALVIK-a, ki je to delal ob zagonu aplikacije (Just in Time). To pomeni, da se bistveno skrajša čas potreben za zagon aplikacij, najbolj se to pozna pri velikih aplikacijah kot je npr. Photoshop – razlika tudi do par sekund. A ART nosi tudi eno slabost – večja osnovna datoteka za prenos iz Google Play trgovine ter podaljšan čas prvega nalaganja aplikacije. A mislimo, da je to več kot sprejemljiv kompromis!

Primerjavo med delovanjem ART in DALVIK sistema na Nexus 5-ki si lahko pogledate na spodnjem videu. Video je last AndoridAuthority.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here