Ob koncu oktobra je podjetje Apple predstavilo nova modela njihovih tabličnih računalnikov – Ipad Air in Ipad Mini z Retina zaslonom.

Apple Ipad Air.Ipad Air ni povsem nova kategorija Ipadov, vendar kot to samo ime ‘Air’ poudari je Ipad Air občutna nadgradnja Ipad-a 4 predvsem na oblikovni strani – novi Air je namreč tanjši (za 20%), ožji in lažji (za 28%) od prejšnjega modela. Ob teh bolj priročnih lastnostih pa Ipad Air ni izgubil na moči ali na avtonomiji baterije – še več – novi A7 procesor z 64 bitno arhitekturo obljublja 2x hitrejše delovanje tablice in nalaganja internetnih strani, pospešeno je tudi delovanje grafične kartice za 2x. Zaslon na Ipad Air-u ostaja enake velikosti in ločljivosti kot dosedaj – to je 9,7 inch-ni Retina zaslon z resolucijo 2048×1536 pik. Vgrajena baterija je sicer nekoliko manjša kot na prejšnjem modelu, vendar zaradi optimizacije A7 procesorja in novega bateriji-bolj-prijaznega sistema iOS 7 nudi daljšo avtonomijo baterije – okoli 10 ur ob povprečni uporabi. Ipad Air ima še nameščeni dve kameri – sprednjo 1,2 MP za video pogovore in zadnjo 5 MP za občasne fotografije. Ipad Air bo na voljo od sredine novembra naprej tudi pri nas z začetno okvirno ceno 500€ za 16GB Wi-Fi model.

Apple Ipad Mini z Retina zaslonom.Za tiste, ki pa si želite nekoliko manjši zaslon, a enake kvalitete, je Apple za vas pripravil novi Ipad Mini z Retina zaslonom. Največji napredek napram prejšnjemu modelu Mini je Apple naredil pri zaslonu – na novega Mini-ja je namreč namestil enak zaslon, ki so ga do sedaj uporabljali pri večjih Ipad-ih – to je Retina zaslon ločljivosti 2048×1536 pik a s to razliko, da je zaslon manjšega premera – 7,9 inch-ev. S tem so pri Applu poskrbeli za enega najboljših zaslonov glede števila pik na inch zaslona med vso konkurenco tabličnih računalnikov. Ipad Mini-ja poganja, tako kot večjega brata Air-a, A7 procesor s programsko opremo iOS 7. Mini ima vgrajeni tudi 2 kameri – sprednjo 1,2 MP in zadnjo 5 MP. Vgrajena baterija bo zagotavljala avtonomijo do 10 ur pri povprečni uporabi. Novi Ipad Mini bo na voljo pri nas proti koncu novembra oz. zagotovo v času božično-novoletnih praznikov. Za osnovno Wi-Fi različico s 16 GB bo potrebno odšteti okvirno 400€.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here