Kanadski proizvajalec pametnih mobitelov znanih predvsem po odličnih fizičnih tipkovnicah in dobri varnosti podatkov BBM sistema Blackberry je v težavah že nekaj let. A leto 2013 bi naj bil nov začetek s predstavitvijo težko pričakovanega BB10 operacijskega sistema. BB10 je bil predstavljen javnosti v začetku leta 2013 in predstavlja več kot potrebno nadgradnjo operacijskega sistema, ki je prvič na Blackberry-jevih mobitelih prilagojen zaslonom na dotik. Vodilni pri Blackberry-u so pričakovali veliko, a dobili so le malo.

Blackberry je tako v letu 2013, kljub vsem novostim, med proizvajalci mobilnih naprav največ nazadoval. Samo v zadnjem polletju je na svojem računu zabeležil okoli $5,7 milijard izgub. Prihodki iz prodaje so se drastično znižali in se še vedno znižujejo za 24% vsako četrtletje. Vse to je posledica znižanja marketinškega deleža med mobilnimi napravami – če je še lani bilo v tem obdobju na svetovnem tržišču prodanih 4,1% Blackberry-jevih naprav, jih danes prodajo le še 1,7%. Od teh 1,7% (dejansko 4,3 milijone naprav) prodanih naprav pa najbolj preseneti podatek, da večino prodanih naprav (3,2 milijonov) poganja star Blackberry OS 7 operacijski sistem.

Nova modela Blackberry Q10 in Z10.

Napačno bi bilo zaključiti, da je Blackberry-a v zadnjem letu pokopal slab operacijski sistem BB10. Sam operacijski sistem je odličen – zasnovan je na potezah. Za premikanje po operacijskem sistemu ne potrebujete fizičnih tipk ali tip za domov ali nazaj, saj vse to opravite z enostavnimi potegi prsta po zaslonu ali od zgoraj navzdol ali obratno ali od strani. Sam operacijski sitem je tekoč in brez velikih naporov opravi z nalogami hitro. Bistvena težava BB10 operacijskega sistema je pomanjkanje dodatnih aplikacij v spletni trgovini AppWorld. Čeprav so obljubljali skupaj z novim operacijskim sistemom tudi veliko novih aplikacij, niso nikakor dovolj pritegnili ustvarjalcev aplikacij in razen nekaj ducat novih aplikacij se na tem področju ni spremenilo veliko. In to je glavni razlog težav Blacberry-a danes.

Naj končamo z dobro napovedjo za prihodnost. Blackberry je hitro odreagiral na neuspeh v preteklem letu in je pred nekaj dnevi po neuspelem poskusu prodaje celotnega podjetja zamenjal vodstvo – na čelo je stopil John Chen (lastnik večih uspešnih software podjetij in nekdanji prvi mož Walt Disney-a). John napoveduje, da se bo podjetje z reorganizacijo in osredotočenostjo na segmente, ki prinašajo dobiček, znašlo v pozitivni bilanci računov že leta 2016. Prvi sadovi novega vodstva so že tukaj – če še niste vedeli, zdaj je popularna aplikacija za klepet BBM na voljo tudi za Android in iOS operacijski sistem!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here