Proizvajalec tehnoloških naprav Huawei je že izjemno uspešen na domačem Azijskem tržišču. A to za kitajskega mogotca očitno ni dovolj, saj vse bolj resno vstopa na tudi na Evropsko tržišče. Prvi pravi tekmec Samsungu, LG-ju in Applu iz vrst Huawei-ja v Evropi je Ascend P6. Njegova največja prednosti in hkrati največja šibkost je dostopna cena.

Huawei Ascend P6

  • velikost 132.7 x 65.5 x 6.2 mm, teža 120 g
  • 4,7 inchni IPS LCD zaslon HD ločljivosti
  • 4 jederni Huawei K3V2 procesor (1,5 GHz)
  • 2GB RAM, 8/16GB + microSD reža
  • kamera 8MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica
  • Android 4.2.2, Emotion UI
  • baterija 2000 mAh.

Huawei Ascend P6 je mobilna naprava, ki jo brez težav opazimo v množici mobilnih naprav. Estetika naprave je področje, ki jo je proizvajalec vzel zelo resno. Na prvi pogled je Ascend P6 sicer zelo podoben mobilnim napravam podjetja Apple, a kljub temu premore tudi svojevrsten značaj. Ta se skriva predvsem v izredno tankem profilu – Ascend P6 je namreč najtanjša mobilna naprava dostopna na našem tržišču. Z debelino 6,18 mm pusti za seboj še tako podhranjenega Iphona 5S kot tudi druge naprave. Pri izbiri materialov je Huawei izbral srednjo pot s plastičnim pokrovom baterije in pravimi aluminijastimi dodatki na straneh naprave. Vse skupaj poskrbi za dober občutek mobilne naprave v roki in za njen premium videz.

Dobro delo je Huawei opravil tudi pri izbiri zaslona. Ta je tehnologije IPS LCD z diagonalo 4,7 inchev. Malo so sicer varčevali pri ločljivosti zaslona, ki je ‘le’ HD resolucije. A če vam tega ne bi povedali, to niti ne bi opazili. In to je prava potrditev odličnega zaslona. Zaslon je dovolj velik za udobno brskanje po spletu in dovolj mali za udobno počivanje v žepu hlač. Slika na zaslonu je ostra, svetla in prijetnih živih barv. Te lastnosti pa zaslon ohrani tudi pod širokimi zornimi koti. Povrhu vsega pa je Huawei omogočil še izredno občutljiv zaslon na dotik, ki ga je možno upravljati tudi z navadnimi rokavicami. Prikaz sposobnosti zaslona si poglejte v video predstavitvi na koncu.

Zakaj bi bila imela vsaka naprava na Android operacijskem sistemu podoben uporabniški vmesnik? To so se vprašali pri Huawei-ju in posledično je nastal malo drugačen uporabniški vmesnik poimenovan Emotion UI. Ascenda P6 sicer še vedno poganja Android OS različice 4.2.2, a z uporabo lastne preobleke je proizvajalec poskrbel za nekaj sprememb. Emotion UI je na eni strani preprost, hiter in lep UI. Na drugi strani pa je mešanica tradicionalnega Androida in iOSa z uporabo widgetov in z ukinitvijo namenskega menija za vse naložene aplikacije. Tako so aplikacije v slogu iOS naprav prikazane in razvrščene direktno na začetnih zaslonih. Slednje lahko za večjo preglednost združujemo tudi v skupine. Pomembno področje Emotion UI pa predstavljajo tudi številne teme. Z uporabo tem si lahko uporabnik prilagodi videz naprave točno po lastnem okusu, saj je možno spreminjati vse od ikonografije, zvokov, ozadij, izgledov widgetov in zaslona za zaklep.

Bomo kar direktni – to ni naprava za navdušence nad glasbo. Sam predvajalnik glasbe je prijeten in ponuja nekaj uporabnih funkcij kot je npr. možnost razvrstitve glasbe glede na razpoloženje (mirna, vesela,..). A žal to ni avtomatični proces, saj mora uporabnik sam razvrstiti glasbo glede na razpoloženje. Prav tako na prvi pogled razveseli tipka za vklop Dolby Digital Plus ojačitve zvoka, a ko enkrat slišite razliko ne verjamemo, da bo ta funkcija ostala dolgo vklopljena. Zgodba je podobna tudi pri video predvajalniku, saj več kot predvajanje video posnetkov ne omogoča. Na srečo je tukaj Google Play trgovina, kjer je na voljo veliko število bolj zmogljivih video predvajalnikov.

Huawei Ascend P6 ima nameščeni dve kameri – sprednjo s senzorjem velikosti 5MP in zadnjo 8MP z LED bliskavico. Sprednja kamera poskrbi za odlične ‘selfije’ v primerjavi s konkurenco, zadnja pa žal koraka za njo. Razlog tiči predvsem v osnovnih funkcijah vmesnika in povprečni kvaliteti posnetih slik. Od funkcij zadnja kamera sicer ponuja samodejno ostrenje slike, snemanje makro posnetkov objektov oddaljenih 4 cm od objektiva kamere, zaznavo obrazov, snemanje serije posnetkov in možnost samodejne prilagoditve nastavitev glede na trenutne razmere. Sliši se dobro, a končni rezultat – fotografija – utopi ta optimizem. Posnete fotografije so dobre za prikaz na manjšem zaslonu, pa še to le če je objekt zelo miren in v dobri svetlobi. A naj se to ne sliši preveč negativno, kamera je dobra za občasno fotografiranje – ne priporočamo pa vam, da jo zamenjate s pravim fotoaparatom na dopustu. Pri snemanju video posnetkov je zgodba podobna. Če vam uspe optimalno zajeti dogajanje bo posnetek v FullHD ločljivosti s hitrostjo 30 sličic na sekundo prijeten spomin.

Vgrajen zvočnik na zadnji strani nas je navdušil. Je glasen in niti malo ne oddaja tankega oz. piskajočega zvoka, kot smo to navajeni pri tanjših napravah. Dober je tudi zvočnik slušalke, ki je glasen in jasen. Pohvalimo pa lahko tudi mikrofon, saj so nas osebe na drugi strani linije slišale glasno in dovolj razločno.

Vgrajena baterija velikosti 2000 mAh je dovolj za avtonomijo enega dneva ob povprečni uporabi. Proizvajalec sicer obljublja do 315 ur delovanja v stanju pripravljenosti in možnost opravljanja do 14 ur pogovorov z enim polnjenjem baterije. Baterija je vgrajena in je ni moč zamenjati, zato rezervna baterija ne pride v poštev.

Mobilni telefon Huawei Ascend P6 je eleganten in zmogljiv pametni telefon po dostopni ceni. Svetla plat naprave je vsekakor odličen zaslon in tanek profil. Morda je manj primeren le za tiste uporabnike, ki veliko uporabljajo oz. veliko pričakujejo od multimedije ali kamere. Če vam je sledje področje manj pomembno, vam priporočamo, da si omenjeni pametni telefon podrobneje pogledate pri vašem ponudniku mobilne telefonije.

Mobilno napravo je za namene testiranja omogočil Telekom Slovenije. Naprava Huawei Ascend P6 je na voljo v različnih naročniških paketih pri Telekomu Slovenije ob vezavi za 24 ali 12 mesecev. Več o ponudbi si poglejte tukaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here