Mobilni telefoni danes nikakor niso samo to kar nosijo v svojem poimenovanju. Različne aplikacije so razširile uporabnost mobilnih naprav in danes predstavljajo eno izmed najpomembnejših dejavnikov pri odločitvi za nakup nove mobilne naprave. V tem pogledu imata v teoriji veliko prednost Android in iOS operacijski sistem, a Windows Phone operacijski sistem se ne bo pustil premagati kar tako na prvo žogo.

Dejstvo je, da Microsoft vlaga enormne količine denarja in energije v izgradnjo čim večje in boljše trgovine z aplikacijami. Prvi rezultati se že kažejo v najhitrejši rasti števila aplikacij med operacijskimi sistemi v prejšnjem letu. A vseeno je pot do Androida oz. iOSa še zelo dolga. Microsoft sicer napoveduje, da bo zaostanek nadoknadil do konca tega leta – ne ravno v številu aplikacij na voljo za uporabnike, ampak v raznoliki ponudbi najbolj zaželenih aplikacij na Android in iOS operacijskem sistemu. Nokia je odstranila video posnetek, o katerem je govora tukaj, zato smo na to mesto sedaj vključili predstavitev ene bolj popularnih Nokia aplikacij – Nokia Pro Camera.

Naj na tem mestu omenimo še prednosti Windows Phone operacijskega sistema. Ena največjih prednosti je vgrajena podpora za Office in Outlook – tako lahko z Windows Phone mobilno napravo preprosto odpirate in urejate Word ali PowerPoint dokumente brez potrebe po dodatnih (plačljivih) aplikacijah. Svojo skodelico odličnih aplikacij pa rada pristavi še Nokia, ki npr. z aplikacijo Here Maps omogoča brezplačno glasovno navigacijo tudi brez uporabe mobilnih podatkov. Na drugi strani pa velik trn v peti Microsofta še vedno ostaja uradna Youtube aplikacija. Google namreč še zdaj ne dovoli uporabo uradne aplikacije za video storitev Youtube, zato je tovarniško na Windows Phone napravah nameščena le bližnjica do mobilne strani portala Youtube. Sicer je v Windows Phone trgovini na voljo več kot ducat aplikacij, ki so prave Youtube aplikacije, a večina boljših je še vedno plačljivih.

Po vsem napisanem si upamo trditi, da povprečni uporabnik na Windows Phone mobilni napravi ne bo prikrajšan za kakšno od aplikacij. Res pa se lahko zgodi, da katera od specifičnih aplikacij še ni na voljo za WP, zato vam priporočamo, da si pred odločitvijo za nakup WP naprave pogledate ponudbo aplikacij tukaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here