Nekaj dni nazaj smo vam predstavili naš izbor najboljših 7-8 inch-nih tablic, danes pa je na vrsti izbor najboljših malce večjih 10 inch-nih tablic. Ker je danes na voljo poplava različnih tablic vseh cenovnih kategorij, smo mi v svoj izbor uvrstili le po eno najboljšo tablico treh različnih operacijskih sistemov – Android, iOS in Windows RT.

Sony Xperia Tablet Z.

Pa začnimo! Začeli bomo z Android operacijskim sistemom, ki je v zadnjih mesecih prehitel včasih neulovljive prodajalne številke Ipad tabličnih računalnikov – sicer je zmaga zaenkrat bolj zaradi večjega volumna dostopnih tablic, a vseeno nekaj nakazuje. Letos je najbolj cenjena tablica z Android operacijskim sistemom Sony Xperia Tablet Z. Tablica Z združuje odličen minimalističen dizajn z neverjetno majhno debelino (6,9 mm) in up-to-date strojno opremo. Na sprednji strani se tako bohoti odličen 10,1 inch-ni Full HD Reality zaslon z Bravia Mobile 2 tehnologijo, v notranjosti pa se skrivajo 4 jederni procesor Snapdragon S4, 2 GB delovnega spomina in 6000 mAh baterija. Za češnjo na vrhu sladice pa so tukaj še stereo zvočniki, podpora za microSD kartico, 8 MP Exmor R kamera ter – pozor – odpornost na prah in vodo. Slednje pomeni, da je tablica primerna tudi za gledanje filmov v kadi ali za navodila pri kuhanju v kuhinji. Sony Xperia Tablet Z je na voljo v večini prodajaln z mobilno tehnologijo. Cena se giblje od 450€ dalje.

Ipad Air.

Sledi najboljša tablica iOS operacijskega sistema, ki je pred kratkim predstavljen Ipad Air. Ipad Air ni povsem nova kategorija Ipadov, vendar kot to samo ime ‘Air’ poudari je Ipad Air občutna nadgradnja Ipad-a 4 predvsem na oblikovni strani – novi Air je namreč tanjši (za 20%), ožji in lažji (za 28%) od prejšnjega modela. Ob teh bolj priročnih lastnostih pa Ipad Air ni izgubil na moči ali na avtonomiji baterije – še več – novi A7 procesor z 64 bitno arhitekturo obljublja 2x hitrejše delovanje tablice in nalaganja internetnih strani, pospešeno je tudi delovanje grafične kartice za 2x. Zaslon na Ipad Air-u ostaja enake velikosti in ločljivosti kot dosedaj – to je 9,7 inch-ni Retina zaslon z resolucijo 2048×1536 pik. Vgrajena baterija je sicer nekoliko manjša kot na prejšnjem modelu, a zaradi optimizacije A7 procesorja in novega bateriji-bolj-prijaznega sistema iOS 7 nudi daljšo avtonomijo baterije – okoli 10 ur ob povprečni uporabi. Ipad Air ima še nameščeni dve kameri – sprednjo 1,2 MP za video pogovore in zadnjo 5 MP za občasne fotografije. Ipad Air je že na voljo pri nas v vseh bolje založenih prodajalnah z mobilno tehnologijo. Začetna cena za 16 GB Wi-Fi verzijo se giblje ob 499€ dalje.

Nokia Lumia 2520.

Ostala nam je še najboljša tablica Windows RT operacijskega sistema. Ta je nam najljubša – Nokia Lumia 2520. Lumia 2520 predstavlja novi mejnik pri Nokii – je namreč njihov prvi poizkus pri izdelavi tabličnega računalnika. In kakšen dober poizkus to je! Lumia 2520 je priročnih dimenzij (debeline 8,9mm) z velikim 10,1 inch-nim Full HD IPS LCD zaslonom. Pri Nokii so še posebno ponosni na ta zaslon – saj obljublja s tehnologijama Clear Black in najmočnejšo osvetlitev ozadja med tablicami (in tudi večino pametnih mobitelov) brezkompromisno uporabnost le-tega tudi pod močno sončno svetlobo. Tablica je odeta v dobro znano in dobro sprejeto polikarbonatno ohišje, enako kot je Nokia že uporabila pri modelih pametnih telefonov kot sta Nokia Lumia 800 in 920. Pod pokrovom ohišja se nahaja prava mala zver – tablico poganja operacijski sistem Windows RT 8.1 z najnovejšim 4-jedernim Snapdragon 800 procesorjem, ki se vrti na odličnih 2,2 GHz. Za vaše datoteke bo na voljo 32GB prostega spomina, ki pa ga boste lahko kadarkoli nadgradili z microSD kartico. Tablica pa bo z veseljem sprejela tudi vašo micro SIM kartico. Pomembna lastnost za vse, ki ne morete brez Office dokumentov, je ta, da Windows RT 8.1 podpira in ima prednaloženo kompletno storitev Office – tako boste lahko pisali in urejali Wordove, Excelove in Power Point dokumente kjerkoli že boste s tablico Lumia 2520. V ta namen je Nokia predstavila tudi priročni dodatek – prava klasična tipkovnica in pokrivalo za tablico v enem! Nokia Lumia 2520 bo v Evropi na voljo v začetku leta 2014.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here