Dandanes je posneta glasba, na račun hitrorastoče digitalne tehnologije in z njo povezanega prenosa velikih količin podatkov, soočena z veliko težavo kompresije (zmanjšanje velikosti datotek), katere posledica je slabša kakovost zvoka. Najpogostejša oblika zapisa so mp3-ji, ki se največkrat pojavljajo na naših osebnih računalnikih, mp3 predvajalnikih ali mobilnih telefonih. Pri slednjih smo zaradi slabših vgrajenih zvočnikov in že tako stisnjenih datotek še posebej prikrajšani za izkušnjo ter celostno zvočno obliko, ki nam jo skladba ponuja. Najmanj, kar lahko naredimo, je, da kompenziramo slabšo kakovost zapisa z boljšimi zvočniki.

A ne govorimo o tistih v mobilniku, ampak o prenosnih, ki jih povežemo nanj. Postali so nov trend, saj so prenosljivi, lahki, estetski, ne zasedejo skoraj nič prostora in dobro opravljajo svoje delo. Želimo vam opisati in predstaviti nekatere modele, za katere menimo, da bi jih vsak ljubitelj glasbe moral imeti. Zato smo sestavili seznam trenutno najboljših prenosnih zvočnikov na trgu, ki so v teh vročih poletnih dneh lahko naš reden spremljevalec na plaži, sprehodih, v krogu prijateljev. Zvočnike bomo kategorizirali po lastnostih.

premium-bluetooth-zvocnik-marshall-stanmore-pitch-black-src-3.jpg

Od najmanjšega do največjega

Za začetek izpostavljamo dva primera ekstremov: prenosni zvočnik Shakey in Marshall Stanmore.

Shakey

Shakey je najmanjši in najcenejši predstavnik obravnavanih naprav. A strup je v majhnih flaškah! Poseben push-open mehanizem ojača nizke bas frekvence, tako da njegovih 2,5 W izhodne moči resnično pride do izraza. Poleg tega jih lahko s 3,5 mm kablom povežete več skupaj in zvok še izboljšate.

Marshall

Kdo bi lahko spregledal bel napis, črno tolex prevleko in zlato kovinsko letvico z gumbi? To je Marshall, sinonim za zvok in inovativnost. 50 let kasneje je to podjetje še vedno v koraku s časom in pripravljeno na nove izzive, kar je pokazalo z uspešnimi slušalkami Marshall, pametnim telefonom London in prenosnim bluetooth zvočnikom Stanmore. Slednji pooseblja enostavno iznajdljivost angleških inženirjev in rezultat dolgoletne tradicije proizvajanja avdioopreme. Butični primerek bluetooth zvočnika nam bo krasil pisarno, dnevno sobo, studio … ter z 80 W poskrbel za neverjetno glasnost in čist zvok. Oblika dizajn sta posebna, saj je oblikovan kot miniaturna različica slavnega “Marshalla”. Pojavlja se v rjavi, beli in značilni črni barvi. Tako kot ojačevalec ima tudi Stanmore gumbe za izenačevanje zvoka. Volume (glasnost), Bass (nizki toni), Treble (visoki toni) se odlično dopolnjujejo, z njimi z njimi pa lahko zvok uravnavamo do popolnosti. V notranjosti se skrivata dva visokotonska zvočnika in en bas woofer, tako so vse frekvence odlično zajete. Povežemo ga s svojo mobilno napravo ali računalnikom in od tam predvajamo glasbo. Marshall zvočnik je kompatibilen in prenosljiv, a vendar ta surova moč neprestano potrebuje električno napajanje. S Stanmorom ne morete zgrešiti – namenjen za prave audiofile, ki vedo, da za sicer večjo ceno dobijo preprosto nekaj več, nekaj kar drugi zvočniki ne ponujajo.

Marshallovi družini zvočnikov pa se je pridružil novi član Acton. Ta pol manjša in ugodnejša “zverina” s svojimi 41 W izhodne moči lahko pusti močan pečat v ušesih. Njegove glasilke so dva 8 W visokotonca in 25 W woofer. Trije gumbi (glasnost, bas, treble) so dovolj, da poskrbimo za ves zvočni spekter ter si poslušanje spremenimo v doživetje. Bistvo je, da ga zaradi velikosti lahko nesemo kamorkoli, potrebuje le električno napajanje. Ko je enkrat povezan z bluetoothom ali 3,5 mm kablom, ga ni več moč ustaviti.

Prihaja pa tudi najmanjša različica Marshall prenosnih zvočnikov, katerega lahko prenašamo kar s pritrjenim pasom. To je 3-kilogramski Marshall Kilburn. V polni napolnjenosti bo sposoben “žgati” do 18 ur.

Bluetooth zvočniki

Kot smo omenili že v naslovu, je skupna lastnost teh zvočnikov zmožnost brezžičnega bluetooth povezovanja, ki omogoča delovanje na razdalji do 10 metrov. Vse odlikuje lep dizajn – izpostavili bi jajčastega Mocreo Mosound Echoes – in možnost različnih zvokovnih spektrov. Mocreo Mosound Bass omogoča odličen 3D stereo prostorski zvok z ultra-subwoofer efektom, tako da je primeren za glasbo bazirano na nizkih frekvencah. Slednja sta bolj namenjena uporabi v notranjih prostorih – predvsem zaradi elegantne oblike, ki povezuje interjer. Za na pot pa sta bolj priporočljiva Mocreo Brics in AIBIMY MY-530BT, ki sta tudi cenovno nekoliko ugodnejša. Oba vsebujeta režo za kartico mikro SD, na katero lahko shranimo svojo glasbo. Z Bricsom je mogoče prostoročno telefonirati, saj ima vgrajen mikrofon, prek AIBIMYJA pa lahko poslušamo radio.

Xiaomi Metallic in Super Bass

Svojevrsten standard pa je postavilo kitajsko podjetje Xiaomi s svojim zvočnikom Metallic. Je srebrn, priročen, estetski – dovršen videz brušene kovine – in funkcionalen. Ob polni napolnjenosti (polnilna baterija: 1200 mAh) vas bo sposoben zabavati celih 10 ur. Prek bluetootha (4.0) ga povežemo s svojo mobilno napravo in tako predvajamo glasbo. Ta bo, zahvaljujoč kakovosti in glasnosti notranjih zvočnikov, resnično zvenela. Zaradi svojega privlačnega videza lahko Metallic služi tudi kot dober okras na mizi.

Med podobne Xiaomijeve produkte štejemo tudi majhen valjast prenosni bluetooth zvočnik Super Bass. Kot pove že ime, tu prevladujejo nizki bas toni. Z le 3-4 ure napajanja njegove 1200 mAh baterije nam lahko igra rekordnih 12 ur.

Vibracijski zvočniki

Ti delujejo le v stiku s trdno površino, saj zvočnik prek vibracij prenese zvok nanjo. Namenjeni so tako manjšim družbam (Vibronic,Vibronic Spaceship) kot tudi večjim (Shakey Vibronic, Vibronic Sound-Max). Zaradi ugodne cene in učinkovitosti so odličen pripomoček za preživljanje prostega časa – kjer koli in kadar koli.

Vibronic

Ne samo slabši zvok, zvočniki na telefonih po navadi ne ponujajo velike izhodne moči. Ta je potrebna, ko želimo glasbo predvajati v krogu več ljudi. Vibracijski zvočnik Vibronic je super in enostavna rešitev. Je lahka, majhna in priročna napravica s 5 W izhodne moči, hkrati pa je estetski prenosen medijski center.

Njegova valjasta oblika nam ponuja 360-stopinjsko Hi-Fi in bas zvočno izkušnjo. Vibronic je opremljen z radijskim sprejemnikom za poslušanje najrazličnejših postaj, režo za kartico mikro SD do 4 GB kapacitete ali pa ga priključimo na kateri koli zunanji predvajalnik (3,5 mm jack) in si zagotovimo mnogo ur poslušanja izbrane glasbe. Glasnost lahko uravnavate prek zunanje naprave ali kar s pritrjenim koleščkom. Priložen pa je tudi daljinski upravljavec za preklapljanje med frekvencami in skladbami. Njegova 600 mAh litijska baterija nam omogoča brezskrbno predvajanje kjer koli, kadar koli, predvsem pa dolgo časa. Primeren je za vsak žep.

Shakey Vibronic

Tehnologija gre naprej, z njo pa tudi bluetooth in NFC (near field communication) vibracijski zvočnik Shakey Vibronic. Slednji se prek bluetootha (CSR 4.0) brezžično poveže na vašo mobilno napravo – lahko tudi s 3,5 mm kablom. Povezan postane vaša podaljšana roka. Zakaj? Ker z njim lahko prek vgrajenega mikrofona prostoročno kličemo ter sprejemamo klice. Sogovornika boste zagotovo slišali, saj ima zvočnik neverjetnih 26 W izhodne moči, ki jo poganja 1400 mAh litijska baterija. Več kot dovolj za dolgo poležavanje na plaži. Zaradi valjaste oblike nudi pravo 360-stopinjsko Hi-Fi izkušnjo. Vključena je tudi Superbas funkcija, ki poudari nizke frekvence, da resnično zadoni – vaša glasba na mobitelu še nikoli ni bila tako izrazita. Če jih imate več, jih lahko s 3,5 mm kablom povežete skupaj za močan stereo učinek. Zgornja kontrolna plošča z LED osvetljenimi gumbi nam omogoča upravljanje predvajanja, prestavljanje skladb, javljanje na dohodne klice.

Vodoodporni prenosni zvočniki

Plaža, voda in elektronika nikoli niso bile dobre prijateljice. Na srečo je zdaj drugače. Predstavljamo vam vodoodporen bluetooth zvočnik Mocreo Mosound Bar. Ta je, zahvaljujoč atraktivnemu, robustnemu in funkcionalnemu dizajnu, odporen na manjšo količino vode in prah. Tako ga resnično lahko nesemo s sabo kamorkoli – tudi na skalnato plažo. Tako kot ostali bluetooth zvočniki se tudi ta poveže z mobilno napravo, od koder bo kakovostno predvajal naše avdioposnetke – celo na razdalji 10 metrov. Da je resnično priročen, dokazuje tudi reža za kartico mikro SD s kapaciteto do 16 GB podatkov. Njegova izhodna moč je 2×3, 5 W. Vanj je vstavljena 1200 mAh baterija, kar bo ob polni napolnjenosti dovolj za do 6 ur poslušanja glasbe.

Kaj če bi zvočnik lahko nosili okoli vratu? Zdaj ga lahko. Vodoodporen bluetooth zvočnik Mocreo Tictac je bil ustvarjen posebej za to. Ta oranžen ali črn “talisman” na vrvici ima 3 W izhodno moč, zato je lahko glasen sopotnik na vaši poti. Prek bluetootha se poveže na mobilno napravo, deluje pa na razdalji do 10 metrov. Zaradi vgrajenega mikrofona ga lahko uporabljamo za klicanje. To je super funkcija, ko smo na sprehodu ali kolesu, saj je mogoča prostoročna komunikacija. Poleg tega pa je neobčutljiv na rahel dež, če vas ta slučajno dobi na poti. 500 mAh baterija omogoča do 5 ur predvajanje glasbe. Na okvirju Tictaca so kontrolni gumbi za predvajanje, pavzo, glasnost, vgrajena je tudi reža za polnjenje (mikro USB) in vhod za 3,5 W kabel.

Lebdeči zvočniki

Dame in gospodje, prihodnost je tu! S ponosom vam predstavljamo prvi NFC in bluetooth zvočnik Moxo s sposobnostjo lebdenja. Zagotavljamo, da ne gre za potegavščino, ampak le za inženirsko iznajdljivost. V osnovi je zvočnik hkrati lebdeče telo, ki izkorišča magnetno polje, da ostane v zraku. Enak princip delovanja lahko vidimo pri Maglevih ali ultra hitrih vlakih na magnetni blazini. Zvočnik ima obliko krogle, v paketu pa je tudi namizna magnetna postaja (napaja se prek priloženega adapterja), nad katero krogla lebdi. Štiri indikatorske luči na njej pokažejo, če ste zvočnik postavili pravilno. Izhodna moč je 5 W, kar glede na velikost samega zvočnika nudi presenetljivo čist in kakovosten zvok. Moxo se prek najnovejše različice bluetootha (4,1) in NFC (near field communication) poveže z mobilnikom ali katero koli drugo bluetooth napravo, od koder lahko enostavno predvajamo glasbo – tudi z razdalje do 10 metrov. Med predvajanjem glasbe se lahko krogla zaradi vibracij začne vrteti– zato tolikšna velikost. V prihodnjih različicah bodo zagotovo omogočili tudi pojačenje nizkih frekvenc. V polnilni postaji je reža za mikro USB, kjer polnimo telefon ali zmogljivo 1500 mAh baterijo v okroglem zvočniku. Ne smemo pozabiti, da Moxo odlikuje estetski z LED-lučmi osvetljen futurističen videz, ki je že sam po sebi dovolj velik razlog, da bi Moxo imeli doma na mizi ali polici.

Spodaj si lahko ogledate tudi videoposnetek, kako Moxo deluje:

S prihodnostjo smo zaključili naš sprehod med prenosnimi zvočniki. Vsi našteti in še mnogi drugi so tudi v ponudbi spletne trgovine gizzmo.si. Torej, naslednjič, ko vas bo med predvajanjem glasbe iz mobitela motil zvok zaradi slabih zvočnikov, se spomnite na nas. Moxo, Power bank in Mocreo modeli so najnovejši primerki kakovostnih in estetskih prenosnih oddajalcev zvoka v naših poslovalnicah – trenutno za omejen čas na voljo po nizkih cenah. Zato ne odlašajte, KLIKNITE in nas obiščite, saj so zaloge zelo omejene. Glasba na vašem telefonu bo zazvenela, tako kot mora, kjerkoli in kadarkoli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here