Xiaomi je kitajsko podjetje, ki proizvaja mobilne telefone ter dodatke in programsko opremo (MIUI) za le-te. Na presenečenje večine je to podjetje tretji največji distributer mobilnih telefonov na svetu, takoj za Samsungom in Applom. Leta 2014 so se odločili za širitev izven meja Kitajske in tako lahko do njihovih produktov lažje dostopamo tudi pri nas.

2015-07-03-19.06.33-e1437050281230.jpg

V svoji liniji produktov Xiaomi uporabnikom med drugim ponuja tudi bluetooth prenosne zvočnike. Podjetje je znano po tem, da proizvaja kvalitetne produkte po precej nizkih cenah. Tokrat sta na testu dva modela prenosnih zvočnikov.

Prvi je tako imenovani “Super Bass”. Ob nakupu v kartonski škatli dobimo lično zapakiran zvočnik cilindraste oblike.

Zvočnik vklopimo z gumbom, ki je na spodnji strani. Nato na naši napravi, ki podpira bluetooth (telefon, tablica, laptop), najdemo zvočnik med bluetooth napravami in ju združimo. Napravi ostaneta povezani na razdalji do približno 10 m, če vmes ni sten. 
Sam produkt izgleda – kot je značilno za Xiaomi – odlično!

Stranica je aluminijasta, medtem ko sta zgornji in spodnji del zvočnika plastična. Odprtina za zvočnik, ki je na vrhu, je izrezana zelo natančno. V nobeni luknjici nisem opazil niti enega samega odstopanja. Proti dnu stranice zvočnika je LED pas, ki sveti v več različnih barvah in tako kaže na samo stanje, v katerem je zvočnik. Super Bass med polnjenjem sveti rdeče, med sinhroniziranjem z napravo pa sveti modro. Med predvajanjem vsake toliko časa posveti. Ko prekinemo povezavo in gre zvočnik v stanje pripravljenosti pa se začne precej divje svetlikanje v modri in rdeči barvi. Morda malo preveč živahno za moj okus, vendar ta faktor ni pretirano moteč in definitivno ni razlog, ki bi me odvrnil od nakupa. Na zadnji strani pod LED obročem je mikro USB vhod za polnjenje naprave. Sam sem uporabljal polnilec telefona in zadeva je normalno funkcionirala.

Vsi gumbi za upravljanje so na spodnji strani zvočnika. So gumijasti in s tem služijo tudi kot nedrseče nogice, ko se zvočnik zaradi vibracij ob predvajanju glasbe trese. Nanje se hitro nabere prah, vendar se jih večino časa tako ali tako ne vidi. Morda se komu zdi postavitev gumbov precej nepraktična, saj je potrebno za upravljanje zvočnika le-tega prijeti v roko, zasukati in tako po nepotrebnem zapravljati čas. Vendar pa obstaja precej lažji in zelo všečen način upravljanja – zvočnik s prstom potisnemo na zgornji strani in tako pritisnemo gumb, ki je spodaj. Po nekaj poskusih se človek povsem navadi takšnega upravljanja, le lokacijo vseh treh si je treba zapomniti. Tudi to ni velik problem, saj se gumb za predvajanje nahaja pod znakom Mi. Gumbi so trije: vklop/izklop, ki deluje tudi kot predvajaj/pavziraj. Gumb +, ki z dolgim klikom poveča glasnost zvočnika, s kratkim pa prestavi na naslednjo pesem. Gumb – pa počne ravno obratno. Na dnu je tudi mikrofon, ki ga lahko uporabljamo pri prostoročnem telefoniranju. Kvaliteta klica je solidna, tako da ne boste imeli težav z opravljanjem klicev, medtem ko boste povezani s telefonom.

Ohišje skriva 2000 mAh baterijo in 3 W zvočnik, kar skupaj tehta slabih 200 g. Baterija ob polni glasnosti zadostuje za okoli 10 ur predvajanja glasbe, kar se mi zdi soliden rezultat glede na velikost same enote in baterije. Glede na velikost in moč zvočnika nisem pričakoval zvočnih presežkov, ob prvem preizkusu pa sem bil prijetno presenečen. Super Bass je glasen, zvok je čist, basi so močni. Na manjši zabavi bi moral biti več kot dovolj, da bodo gostje žurirali ob vašem skrbno izbranem repertoarju glasbe. Odlična kvaliteta izdelave pomeni, da se prek ohišja ne prenašajo nepotrebne vibracije, ki bi popačile zvok. Pred uporabo obeh zvočnikov sem mislil, da ima MacBook super zvočnike (kar jih v primerjavi z večino ostalih prenosnikov dejansko ima), vendar se niti približno ne morejo kosati s tem.

Pomankljivosti? Na zvočniku pa ni 3,5 mm priključka ali razširitvenega prostora za SD kartico. To pomeni, da boste glasbo lahko predvajali le s pomočjo bluetooth-a. Samo en zvočnik v sami napravi pomeni, da ni stereo zvoka. Na gladki podlagi sem opazil, da se zvočnik ob polni glasnosti rahlo premika, vendar mu ni uspelo, da bi mi kdaj ušel – tako da problem ni velik. Poleg tega pa se na mizo ne prenašajo vibracije, kar je dodaten plus v primerjavi z večino zvočnikov nižjega cenovnega razreda.

V splošnem se mi zdi Xiaomi Super Bass res super in nakup priporočam vsem, ki si želijo poceni in majhen vir odličnega zvoka, naj bo to poleg telefona ali pa računalnika ob gledanju filmov, serij …

Drugi zvočnik se imenuje “Metallic”. Tudi ta je zapakiran v všečno kartonsko škatlico.

Xiaomi se je pri tem izdelku odločil za retro-minimalističen dizajn svetlejših barv. Kot pri Super Bassu kvaliteta izdelave ni vprašljiva. Siv okvir je kovinski, beli stranici sta plastični, vse pa je izdelano “kot se šika”. Minimalizem se kaže tudi pri gumbih in vhodih, ki se nahajajo na desni strani zvočnika, in sicer mikro USB vhod za polnjenje, gumb za vklop/izklop, ki deluje tudi kot gumb predvajaj/zaustavi ter majhna dvotonska LED dioda, ki nas opozarja na stanje zvočnika.

Na spodnji strani 400-gramskega zvočnika sta dve gumijasti nogici, ki preprečujeta drsenje po podlagi. Tudi pri tem modelu sem opazil rahlo premikanje pri polni glasnosti. Je pa res, da je stal na lakirani mizi z zelo malo trenja. Kar se tiče izgleda je vse minimalistično, kvalitetno narejeno in meni osebno zelo všečno! Mogoče bi lahko oblikovalci pri Xiaomiju dodali še kakšen gumb, kot so to storili pri Super Bassu, saj je tako upravljanje glasbe precej lažje, če imaš med uporabo bluetooth zvočnika telefon v žepu. Tako pa moramo za vso upravljanje uporabiti telefon. Verjetno bi komu prišel prav tudi 3,5 mm vhod ali možnost uporabe SD kartice, vendar sam niti približno nisem pogrešal teh dveh funkcij. Je pa res, da bi z vsemi temi dodatki pokvarili dizajn.

V notranjosti se skrivajo 1200 mAh baterija ter dva 1,8 W zvočnika. Baterija se napolni v 3-4 urah, zdrži pa približno 10 ur predvajanja, kar je po mojem mnenju ponovno dober rezultat. Dva zvočnika pa za razliko od prej opisanega modela tu omogočata stereo zvok, kar gre Metallicu v plus, zlasti pri poslušanju glasbe, ki ima poudarek na stereo zvoku ali pri gledanju filmov.
 Glasnost je tudi tu presenetljivo velika in zvok kvaliteten. Basi so močni, s srednjimi in visokimi toni pa prav tako ni nobenih problemov – tudi pri najvišji jakosti. Ponovno izvrstna kvaliteta izdelave pomeni, da ni nepotrebnih vibracij po ohišju. Tudi ta zvočnik bo zadovoljil glasbene potrebe manjše zabave brez večjih problemov – vsaj do točke, ko začnejo živahni gostje vpiti en čez drugega. Glasnost in zvok sta primerljiva s Super Bassom in kar nekajkrat boljša od zvoka na mobilnikih ali prenosnikih. Seveda pa ne en ne drug zvočnik ne moreta nadomestiti Hi-Fi sistema, vendar tega dejansko nihče – pri zdravi pameti – ne pričakuje.

Edino pomanjkljivost zame sem že opisal, manjka še kakšen gumb za interakcijo s predvajanjem glasbe, drugače pa je zvočnik odličen!

Spodaj si lahko ogledate video o primerjavi različnih zvočnikov.

Izvorni članek je objavljen na www.slo-android.si

Avtor besedila: Bertole

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here