Samsungova Galaxy linija mobilnih telefonov predstavlja najpopularnejše pametne telefone na svetu. Od predstavitve prve izdaje Galaxy S pa vse do Galaxy S3 je Samsung z njimi krojil svet z najnaprednejšo tehnologijo. A z Galaxy S4 so se pojavile prve težave za Samsung – podjetje je moralo celo ob koncu leta znižati napoved prodaje. Zato je jasno, da so pričakovanja o novem Samsung Galaxy S5 velika. Jih je Samsung opravičil?

Samsung Galaxy S5.Samsung je začel predstavitev Galaxy-a S5 z besedami “ljudje ne želijo najnaprednejše tehnologije, ampak boljšo uporabniško izkušnjo”. Naj ta uradni uvod odgovori na naše vprašanje zgoraj. Preidimo raje k lastnostim naprave. Na sprednji strani novega Galaxy-a S5 krasi velik 5,1 inch-ni Super Amoled zaslon FullHD resolucije. Pod zaslonom se nahajajo tri tipke – dve občutljivi na dotik za funkciji nazaj in multitasking ter fizična tipka za domov. Znotraj slednje se skriva tudi bralec prstnih odtisov, ki omogoča uporabniku bolj varno spletno nakupovanje in zakrivanje osebnih slik, videov ali dokumentov. Druge večje spremembe nove naprave se nahajajo na zadku telefona. Najprej je tu pokrov baterije, ki ima poseben vzorec z vdrtimi pikami. In ja, pokrov baterije je zopet plastičen. Na vrhu pokrova baterije se nahaja kamera z velikim 16MP senzorjem, ki je dodatno okrepljena še s posebnim namenskim slikovnim procesorjem v notranjosti. Kombinacija obeh po besedah Samsunga omogoča najhitrejše avtomatsko določanje fokusa slike – kar v 0,3s ter snemanje video posnetkov v 4K resoluciji! Pod modulom za kamero pa se skriva še zadnji draguljček Galaxy-a S5. Namreč desno ob bliskavici je nameščen merilec srčnega utripa. Deluje tako, da nanj postavite enega svojih prstov in naprava bo kmalu zabeležila vaš srčni utrip v realnem času. Z vgrajenim merilcem srčnega utripa lahko odpremo eno večje poglavje Samsung Galaxy S5 naprave. Ta je zdravo in fit življenje. S prednameščeno aplikacijo S-Health in ducatom dodatne opreme lahko na Samsung Galaxy S5 spremljate vsako svojo potezo – od hoje po gozdu, do dvigovanja uteži v fitnesu pa vse do vodnih športov. Da – vodnih športov, saj je Galaxy S5 tudi vodo-odporen!

Za možgane naprave skrbi hiter Snapdragon 801 procesor z 2,5GHz frekvenco delovanja. Naprava ima na voljo 2GB delovnega spomina in 16/32GB uporabniškega spomina. Slednjega lahko povečate z uporabo microSD kartice do velikosti 128GB. Samsung Galaxy S5 deluje na Android 4.4.2 operacijskim sistemom. Baterija je zamenljiva z velikostjo 2800 mAh. žal pa se niso popolnoma uresničile govorice o novem uporabniškem vmesniku. Na prvi pogled deluje uporabniški vmesnik zelo podoben TouchWiz-u a z malo večjo preglednostjo vseh nastavitev naprave.

Samsung Galaxy S5 bo na voljo od 11. aprila dalje. Cena naprave trenutno še ni znana. Spodaj si lahko pogledate zanimiv prvi pogled naprave iz svetovnega mobilnega kongresa v Barceloni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here