Leto 2013? To je že za nami in je že pozabljeno – danes oz. jutri zgodaj zjutraj po našem času se bodo pričele prve tiskovne konference iz Las Vegas-a na CES sejmu (Consumer Electronics Show). Na konferencah bodo velikani kot so Samsung, LG, Sony in Google prvič javnosti pokazali, kaj bo novega v letu 2014 – je čas za ‘prve’ prave 8 jederne procesorje ali za 4K resolucijo zaslona na mobilnih napravah? Veliko se šušlja – najzanimivejša predvidevanja vam predstavljamo spodaj!

SAMSUNG

Od Samsunga se ne pričakuje prav veliko na samem sejmu – vsaj ne v smislu novih produktov v mobilnem segmentu tehnologije. Na samem sejmu naj bi predstavili novi Exynos procesor – ki naj bi tokrat bil pravi 8 jederni v smislu, da lahko vseh 8 jeder deluje obenem. Prav tako bodo zagotovo na sejmu pokazali tudi prvi 4GB RAM modul za mobilne naprave – omenjeni modul omogoča pravo 64 bitno upravljanje procesorja. Morda pa je novi Exynos procesor prav to – 64 bitni 8 jederni zmaj. Govori pa se tudi, da ima Samsung za CES 2014 že pripravljeno nadgradnjo njihove ponesrečeno briljantne pametne ure Galaxy Gear. V nadaljevanju leta pa od se Samsunga pričakuje predstavitev novega Samsung Galaxy S5 – zaenkrat se govori, da naj bi bil omenjeni mobitel predstavljen spomladi ali zgodaj poleti. Zanimivo pri zgodbi naslednika Galaxy S4-ke je to, da naj bi Samsung upošteval mnoge kritike glede izbire plastičnih materialov na najboljših mobitelih. Tako se govori, da Samsung še koleba med odločitvijo ali naj predstavi novo premium serijo poimenovano Galaxy F ali naj raje premium opremo namesti na Samsung Galaxy S5-ko. Nam se zdi nesporno boljša ideja slednja.

SONY

Sony je pred dnevi objavil na svojem blogu novico, da Sony Xperia Z1 ostaja zaenkrat najboljše kar lahko ponudijo v letu 2014. Zato je težko verjeti govoricam, da naj bi vseeno predstavili naslednika Xperia Z1. Bolj verjetno je, da bodo na sejmu jutri predstavili pomanjšano verzijo slednjega poimenovano Sony Xperia Z1 mini. Sam mobitel ni ravno novost – pod malce drugim imenom je že na prodaj v domači Japonski. In v prvem tednu prodaje je najbolj prodajan mobitel – prehitel je tudi Iphone 5S! Posebnost mini-ja je ta, da je res le pomanjšana verzija Xperie Z1 – specifikacije ostajajo enako osupljive – trenutno najhitrejši 4 jederni procesor Snapdragon 800 in 20.7 MP kamera z BIONZ procesorjem. Edini ‘downgrade’ je zaslon, ki je ‘le’ HD resolucije in velikosti 4,3 inch-ev. A na drugi strani zaslon uporablja IPS tehnologijo, ki naj bi končno rešil večno težavo Xperij – popačenje slike pri odmiku zaslona iz optimalnega zornega kota. Kot druga novost, ki naj bi bila predstavljena na sejmu, je nova pametna ura. Sony je sam namignil na to možnost v omenjenem blogu z besedami – ‘smo vodilni na področju pametnih ur in v letu 2014 bomo imeli še veliko za povedati na tem področju’.

LG

Tako kot za SONY se za LG napoveduje, da naj bi na sejmu predstavili pomanjšano verzijo trenutno najboljšega mobilnega telefona – LG G2. Več informacij o samem mobitelu je trenutno zelo malo in večina je nepreverjenih, zato bo za več potrebno počakati na tiskovno konferenco. Več informacij je moč dobiti o dveh novih napravah, ki naj bi bili zagotovo predstavljeni jutri – pametna ura poimenovana G Arch (lok) in zapestnica G Health (zdravje). Prva naprava bi naj bila zelo podobna Samsungovi pametni uri Galaxy Gear, slednja pa zapesnici Nike Fuel. Še ena zanimiva novica glede LG strojne opreme – govori se namreč, da LG za leto 2014 pripravlja lasten 4 ali 8 jederni procesor poimenovan Odin, ter da naj bi nadgradnja modela LG G2 imela podoben bralec prstnih odtisov, kot ga ima Iphone 5S. Za uradne informacije slednjih ugibanji bomo morali počakati najverjetneje do poletja.

GOOGLE

Pred dnevi je na plano prišla še ena zanimiva novica povezana s podjetjem Google. Google naj bi v sodelovanju z avtomobilskim podjetjem Audi na CES 2014 javnosti prvič pokazal integriran Android sistem za avtomobile. Omenjeni sistem naj bi omogočal preprosto povezavo informacijskega sistema avtomobila z mobilnim telefonom na Android operacijskem sistemu. Tako bi lahko npr. preko kontrol na volanu upravljali z vašim mobitelom v primeru klicev in prejetih sporočil, poslušali glasbo naloženo na mobilnem telefonu, brskali po spletu in pri uporabljali navigacijo preko aplikacije zemljevidi. Vsekakor zanimiva nadgradnja obstoječih informacijskih sistemov vgrajenih v avtomobilih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here