Ko smo prvič poročali o mobilnem telefonu s testnim imenom Nokia Normandy smo rekli, da so to mokre sanje vsakega navdušenca nad mobilno tehnologijo. Kombinacija najboljše strojne opreme podjetja Nokia in najbolj vsestranskega operacijskega sistema Android bi bila res nekaj posebnega. A kljub temu, da bo Nokia skoraj zagotovo javnosti predstavila svoj prvi telefon z Android-om, le-ta ne bo presežek znanj ustvarjalcev pri Nokiji. Nokia X (tržno ime) bo mobilni telefon nižjega cenovnega razreda s posebnim uporabniškim vmesnikom.

Preidimo raje h konkretnim informacijam. Nokia je včeraj posredovala vabilo za tiskovno konferenco 24. februarja v sklopu svetovnega mobilnega kongresa v Barceloni. Slika vabila prikazuje štiri puščice, ki skupaj izrišejo črko X. S tem namigom je Nokia že skoraj zagotovo potrdila predstavitev mobilnega telefona Nokia X. Slednji je v letošnjem letu že kar nekajkrat ušel v javnost in vse te informacije kažejo na Android mobilni telefon nižjega cenovnega razreda. Nokia X naj bi po podatkih imela 4 inch-ni zaslon in 2-jederni 1GHz procesor. Napravo naj bi poganjal najnovejši Android 4.4.2 z vgrajeno kamero resolucije 5MP. Za mobilni telefon nižjega cenovnega razreda te lastnosti sploh niso tako slabe. V slogu zadnjih Nokia mobilnih telefonov bo Nokia X na voljo v različnih barvnih kombinacijah. Uporabniški vmesnik pa naj bi bil tisti, ki bo nekaj povsem novega in izvirnega.

Uporabniški vmesnik naprave Nokia X.

Uporabniški vmesnik Nokije X zaradi sodelovanja z Microsoftom seveda ne more biti niti malo podoben izgledu drugih Android naprav. Po prvih slikah sodeč bo vmesnik veliko bolj podoben Window Phone uporabniškem vmesniku. In to je nekako logično, saj si Microsoft ne želi promovirati največjega tekmeca. A celotna poteza preobrazbe Android vmesnika v Windows Phone izgled ni tako ne-premišljena. Če pogledamo, da je največja težava Windows Phone-a pomanjkanje aplikacij, ki je na drugi strani največja prednost Android-a, je ta poteza zelo modra. Namesto da bi Microsoft na vrat na nos poskušal povečati število aplikacij v svoji spletni trgovini, bo ta čas raje premostil z uporabo Android aplikacij. To nas spomni na ptice, ki svoja jajca raje nesejo v gnezdo drugih ptic. Edino vprašanje, ki ostaja, je ali bo Nokia X dovoljevala uporabo Googlove spletne trgovine z aplikacijami. Govori se namreč, da naj bi Nokia uporabljala svojo lastno spletno trgovino z izbranimi aplikacijami – to pomeni manj uradnih Google aplikacij in več uradnih Microsoft aplikacij.

Z zanimanjem bomo spremljali, kako se bo zgodba zapletanja Nokije z Googlom pod nadzorom Microsofta iztekla v prihodnje. Ne pozabite, uradno predstavitev si lahko v živo pogledate 24. februarja ob 8.30 na spletnem mestu Nokia Conversation tukaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here