Analitiki ocenjujejo, da je danes na svetu že okoli 2,5 bilijonov aktivnih pametnih mobilnih telefonov. Pametni telefoni brez zajetnega števila kvalitetnih aplikacij dostopnih v spletni trgovini izgubijo svoj pomen. Zadeva okoli števila aplikacij dostopnih za posamezni operacijski sistem je tako kočljiva, da lahko sicer kvalitetno in inovativno podjetje pahne v prepad. Dober primer slednjega so težave Blackberry-a. A pustimo zdaj težave Kanadčanov in raje poglejmo okoli katerega operacijskega sistema se vrti največ aplikacij in največ denarja.

Vodilni v številu aplikacij je Apple, ki je tudi prvi osnoval sistem ponudbe različnih aplikacij v spletni trgovini. Apple ima v spletni trgovini iTunes za iOS operacijski sistem na voljo že skoraj 1 milijon različnih aplikacij. Zelo blizu na drugem mestu glede števila aplikacij v spletni trgovini je najpopularnejši operacijski sistem Android. Ravno zaradi svoje popularnosti oz. široke dostopnosti beleži Android, kljub nižjemu številu aplikacij, višje število letno naloženih aplikacij. Če pustimo zaenkrat boj za prevlado med Androidom in iOS-om, vidimo da je na tretjem mestu po številu aplikacij Windows Phone operacijski sistem. In to tretje mesto je zelo zelo oddaljeno od vodilne dvojice. Spletna trgovina za Windows Phone aplikacije beleži kar 4-krat manj aplikacij – in to kljub temu, da Microsoft vlaga enormne količine denarja v spodbujanje rasti števila aplikacij. Nazadnje je Microsoft napovedal, da bo njihova spletna trgovina nadoknadila zaostanek za Androidom in iOS-om do konca letošnjega leta, a temu težko verjamemo. Slabo se piše tudi Blackberry-jevi spletni trgovini, ki ima na voljo še manj aplikacij. Zanimiv je še podatek o zaslužkih ustvarjalcev aplikacij. Največ – in to kar 5-krat več od ostalih – zaslužijo ustvarjalci aplikacij za iOS naprave. Samo v preteklem letu so zaslužili več kot $6 bilijonov.

Največje število naloženih aplikacij med vsemi kategorijami pripada kategoriji iger. Igre ponekod predstavljajo tudi do 70-80% vseh naloženih aplikacij. V sliki spodaj si poglejte, katere brezplačne igre in kateri brezplačni progami so najpopularnejši med uporabniki pametnih mobilnih naprav. Tisti, ki želite še več zanimivih statističnih podatkov, si le-te lahko pogledate na spletni strani ustvarjalcev te zanimive infografike tukaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here