NE, naslov ni nikakor zavajajoč – in JA, mokre sanje mnogih navdušencev se bodo morda uresničile v letu 2014. Seveda govorimo o združitvi verjetno najboljšega proizvajalca strojne opreme Nokia in najpopularnejšega operacijskega sistema na mobilnih napravah Android. Zadnje dneve se namreč vse več šušlja, da je priprava takšnega mobitela v fazi ‘z vso paro naprej’.

Poglobimo se malce v zgodbo – ni skrivnost, da je Nokia testirala Android preden se je odločila za prehod iz Symbian na Windows Phone operacijski sistem. Vendar, vsi smo pričakovali, da – še posebno zdaj, ko bo Nokia v lasti Microsofta – ta ideja več ne živi znotraj prostorov v Nokiji. A očitno ni tako. Šušlja se namreč, da je Microsoft nezadovoljen z Nokia operacijskim sistemom Asha, ki je namenjen prvim uporabnikom pametnim mobitelov oz. za populacijo v državah v razvoju. Asha naj bi torej bila nezaželjena, a hkrati Microsoft nima sam svoje ‘poceni’ alternative in ravno zato se Android operacijski sitem, ki je brezplačen in z milijoni aplikacij na voljo, zdi zelo mamljiva ponudba. Ponudba naj bi bila celo tako mikavna, da je Microsoft po podatkih dveh različnih virov odobril polno razvijanje modela, poimenovanega Normandy, naprej. Še več, znani žvižgač evleaksje na twitterju objavil prvo domnevno fotografijo omenjenega modela.

Nokia Normandy.

Kaj točno se bo izcimilo iz te zgodbe bomo videli prihodnje leto – takrat naj bi, če bo projekt realiziran, predstavljen prvi Nokia mobitel z Android operacijskim sistemom. A nekaj se svita že zdaj – ime Normandy lahko simbolizira napad združenih sil v Drugi Svetovni vojni na Nemčijo v smislu napada Microsofta na t.i. (ogromen in dobičkonosen) ‘low budget’ mobilni trg. Če vzamemo to za dejstvo, potem se s to zgodbo lepo klapa dejstvo o tem, da bo Microsoft po podpisani pogodbi z Nokijo uporabljal blagovno znamko Nokia vsaj par let za nizko cenovni trg pametnih telefonov. Torej Nokia in nizko cenovni trg ‘pašeta’ skupaj. Ali bosta skupaj ‘pasala’ tudi Nokia in Android, pa bomo videli v prihodnje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here