OIS oz. optična stabilizacija slike je že dolgo poznana tehnologija odpravljanja tresljajev pri kamerah in fotoaparatih višjega razreda. Na mobilno področje je OIS prvič pripeljala Nokia z izjemnim mobitelom Lumia 920 lansko leto. Vse od takrat se vsi proizvajalci trudijo, da bi osvojili OIS in jo pripeljali tudi med svoje modele. Mobiteli, ki trenutno uporabljajo optično stabilizacijo slike in so na voljo pri nas so HTC One (M7), LG G2 in LG Nexus 5 ter Nokia, ki ima že kopico mobitelov s to tehnologijo – Lumia 920, Lumia 925, Lumia 930, Lumia 1520 in Lumia 1020.

Kakšne pa so prednosti optične stabilizacije? Preprosto povedano so prednosti tri. Prvo prednost prinaša OIS pri fotografiranju – z gibljivo lečo v nasprotni smeri tresljajev roke kamera z OIS posname ostrejšo sliko oz. sliko brez dvojnih slik, kot to lahko vidimo danes pri naši starejših mobitelih. Drugo prednost, ki jo OIS prinese je pri slikanju fotografij v mraku oz. šibki svetlobi. Pri takšnem slikanju je zaslonka fotoaparat odprta dlje časa, zato da lahko ‘posrka’ čimveč svetlobe iz okolice in s tem naredi sliko manj temno. A dlje časa odprta zaslonka pri kameri brez OIS pomeni, da kamera posname vsak tresljaj roke in zaradi tega dobimo nejasno sliko. OIS pa omogoča, da se tresljaji roke izničijo ter hkrati da se podaljša čas odprte zaslonke. S tem dobimo ostrejše in bolje osvetljene slike pri fotografiranju v šibki svetlobi.

Zadnjo prednost, ki jo OIS prinaša, je pri snemanju videoposnetkov. Ko snemamo videoposnetke z našim mobitelom se navadno premikamo – ali hodimo ali na veliko premikamo roko, da bi ujeli čim boljši posnetek. A kamera brez OIS posname vsak tak nehoten premik in na koncu video posnetek ni dobre kakovosti. Kamera z OIS pa vsak tak manjši premik ublaži in ga naredi manj očitnega. Primerjavo pri snemanju posnetkov si lahko pogledate na spodnjem posnetku (LG G2 in Nokia Lumia 1020 imata OIS, Sony Xperia Z1 uporablja SteadyShot digitalno stabilizacijo).

Vas je prepričala OIS kamere? Več o mobitelih s to tehnologijo si lahko pogledate s klikom na povezavo – LG G2, LG Nexus 5 in Nokia Lumia 930.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here