Za večino uporabnikov pametnih telefonov je postalo zapiranje aplikacij povsem avtomatsko. Saj veste, na iPhonu dvakrat kliknete na gumb oz. na Androidu kliknete na večopravilnostni gumb in pričnete z zapiranjem aplikacij. Vsak dan, vsak teden, vsak mesec, celo leto. Da bi prihranili baterijo, kajne? Ali pač?

Napaka. Prejšnji teden sta tako Apple kot Google potrdila, da zapiranje aplikacij niti najmanj ne pripomore pri podaljšanju življenjske dobe vaše baterije. Celo nasprotno, zapiranje aplikacij lahko celotno zadevo celo poslabša. Pomembo je torej naslednje: prenehajte z nepotrebnim zapiranjem aplikacij, saj svojemu telefonu s tem delate več škode kot koristi.

Za boljše razumevanje in če želite vedeti, zakaj je temu tako, pa berite naprej.

V operacijskem sistemu iOS ima (podobno tudi na Androidu) vsaka aplikacija pet možnih stanj, v katerih se v danem trenutku lahko nahaja.

  • »Not running« – Aplikacija še ni bila zagnana in ne deluje.
  • »Active« – Aplikacija je prižgana, odprta na ekranu in vi jo uporabljate.
  • »Inactive« – Vmesna faza, pri kateri je aplikacija sicer odprta in prikazana na ekranu, a je ne uporabljate.
  • »Background« – Aplikacija ni aktivna na ekranu, a teče v ozadju, npr. osveževanje vašega maila.
  • »Suspended« – Aplikacija je v ozadju, a ne počne prav ničesar, le stoji in zaseda pomnilnik.

Tako na Androidu kot iOSu so posebni algoritmi zadolženi za nadzorovanje pomnilnika in zapirajo aplikacije, ki so že dlje časa neaktivne ali porabljajo več spomina, kot bi bilo potrebno. Aplikacije, ki so že odprte v ozadju, se zato hitreje ponovno odprejo, kot če bi jih bilo potrebno znova zagnati, podobno, kot je lažje računalnik zbuditi iz spanja kot ponovno prižgati. Veliko boljši učinek boste dosegli, če sistemu prepustite upravljanje z aplikacijami, namesto da jih sami neprestano na silo zapirate. Če zares želite prihraniti baterijo, vam še vedno preostanejo ostale možnosti – lahko zmanjšate svetlost ekrana, ugasnete samodejno osveževanje aplikacij v ozadju, v iOSu lahko uporabite funkcijo »Low power mode« ali vklopite »Doze« v Androidu. Izklopite lahko lokacijo za vse aplikacije, ki je ne potrebujejo nujno za delovanje (kar je poleg baterije tudi dober varnostni ukrep), če pa želite porabo zares minimizirati, lahko v skrajnih opcijah vključite tudi letalski način. Prenehajte le z nepotrebnim zapiranjem aplikacij, ki naredi več škode kot koristi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here